Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Javni dostop do avtomobilskih nesreč

2441 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam, da se javnosti zakonsko omogoči vpogled v register škod iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti in zavarovanja avtomobilskega kaska, seveda z omejenimi podatki (varstvo osebnih podatkov).

Letno se proda okoli 200.000 rabljenih avtomobilov.

Na podlagi številke šasije (VIN) lahko kupci že sedaj preverjajo zgodovino vozila (opravljeni tehnični pregledi, prevoženi kilometri, starost, lokacija in spol lastnika, itd.). Dostop do teh podatkov je javen, prijazno pa jih prikazuje npr. spletna stran avtolog.si .

Manjka pa podatek o morebitnih prometnih nesrečah, v katerih je bilo udeleženo vozilo. Vozila se tako lahko prodajajo kot nepoškodovana, kupec pa te informacije ne more preveriti. Tako prihaja do zavajanja in oškodovanja kupcev, pa tudi do skritih napak in s tem povezanim tveganjem za nadaljnje nesreče.

Slovensko zavarovalno združenje po zakonu že vodi register škodnih zahtevkov, a je dostop do podatkov na voljo le oškodovancem prometne nesreče.

Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu ne daje zakonske podlage, po kateri bi bili podatki iz registra škod odprti in dostopni za javnost.

Predlagam, da se zakonsko omogoči javnosti omejen vpogled v register škod, s spletnim servisom ali s podatkovno bazo.

Podatki naj vsebujejo najmanj VIN številko vozila, ter datum prometne nesreče. Dobrodošel bi bil tudi znesek odškodninskih zahtevkov ter katerikoli podatki, ki še dodatno pojasnjujejo vrsto in velikost škode na vozilu. Osebni podatki (nosilec zavarovalne police, ipd.) naj javnosti še naprej ostanejo nedostopne.

41 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Simon 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 11. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance kot resorno ministrstvo je odgovorno predvsem za pripravo sistemske zakonodaje s področja zavarovalništva, kamor sodi tudi Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu (v nadaljevanju ZOZP) . Navedeni zakon v 8. členu določa podlago za zbiranje podatkov v registru škod.

Zavarovalnice in Slovensko zavarovalno združenje (v nadaljevanju SZZ) obdelujejo osebne podatke, potrebne za sklepanje zavarovanj in za obravnavanje odškodninskih zahtevkov, ki v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, in posebnimi predpisi o zbirkah podatkov s področja zavarovanja.

Zavarovalnice in SZZ na podlagi 8. člena ZOZP vzpostavijo, vodijo in vzdržujejo:

  • zbirko podatkov o zavarovancih;
  • zbirko podatkov o škodnih dogodkih;
  • zbirko podatkov za presojo zavarovalnega kritja in višine odškodnine.

Organi, organizacije in posamezniki, ki imajo podatke oziroma zbirke podatkov iz prejšnjih odstavkov, morajo te podatke na zahtevo posredovati zavarovalnici oziroma SZZ. Zavarovalnice ali SZZ pa lahko brez posebne zahteve pridobijo podatke oziroma zbirke podatkov o prometnih nesrečah z vpogledom v elektronske zapisnike policije o prometnih nesrečah, pri čemer mora biti zagotovljena možnost preverjanja pravne podlage in namena posredovanja osebnih podatkov, in sicer za obdobje, ko je mogoče zakonsko varstvo posameznika zaradi nedopustnega posredovanja osebnih podatkov. Zbirko policijskih zapisnikov upravlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Skratka, zaradi varstva osebnih podatkov, je dostop do podatkov o škodah na osebnih vozilih, omejen na oškodovance, zavarovalnice in SZZ.

Dodajamo še, da na ravni Evropske unije potekajo postopki za spremembo Direktive 2009/103/ES Evropskega parlamenta in Sveta o zavarovanju civilne odgovornosti pri uporabi motornih vozil in o obveznosti zavarovanja takšne odgovornosti. Po sprejetju direktive se načrtujejo spremembe ZOZP.

Vaš predlog bomo na Ministrstvu za finance obravnavali v okviru sprememb zgoraj navedenega zakona.

Komentarji