Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

obvezna navedba pošiljatelja na PTT obvestilu o priporočeni pošiljki

645 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam, da mora postati na poštnem obvestilu o priporočeni pošiljki obvezno naveden pošiljatelj

27 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Peter Battelino 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 11. 2019

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Storitev priporočenega pisma je skladno s 3. točko drugega odstavka 3. člena Zakona o poštnih storitvah (Uradni list RS, št. 51/09, 77/10, 40/14 - ZIN-B, 81/15; v nadaljevanju: ZPSto-2) del univerzalne poštne storitve, in sicer gre skladno z 21. točko 2. člena ZPSto-2 za poštno storitev, ki zagotavlja jamstvo za izplačilo odškodnine ob izgubi, kraji ali poškodbi in omogoča, da lahko pošiljatelj na svojo zahtevo pridobi dokaz o dostavi pošiljke.

Skladno s 17. členom Splošnih pogojev izvajanja univerzalne poštne storitve (v nadaljevanju: Splošni pogoji) morajo biti priporočene poštne pošiljke opremljene z naslovom pošiljatelja. V kolikor niso, lahko Pošta Slovenije, d. o. o. skladno z drugim odstavkom 18. člena Splošnih pogojev zavrne sprejem takšne pošiljke. Namen zahteve po navedbi pošiljateljevega naslova je, da se - v kolikor pošiljke ni mogoče vročiti naslovniku - pošiljka lahko skladno s četrtim in petim odstavkom 41. člena ZPSto-2 vrne pošiljatelju. Takšen namen je dosežen, če je pošiljatelj naveden na pošiljki in ne nujno tudi na obvestilu o priporočeni pošiljki, ki je namenjeno naslovniku.

Razumno bi bilo sklepati, da bi obvezna navedba identitete pošiljatelja na obvestilu o priporočeni pošiljki omogočala naslovniku, da selektivno zavrača ali odlaga sprejem tistih pošiljk, ki jih ne Želi sprejeti oziroma jih želi sprejeti čim pozneje.

Glede na navedeno zaključujemo, da z vidika izvajanja poštnih storitev ne vidimo potrebe po obvezni navedbi identitete pošiljatelja na obvestilu o priporočeni pošiljki.

Komentarji