Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Neracionalna poraba denarja s strani SDH

718 OGLEDOV 1 KOMENTAR

SDH je med drugim sklenil pogodbe o treningih javnega nastopanja in oblikovanju vzorčnih drsnic. Podatki so javno dostopni:

www.sdh.si/Data/Documents/katalog-ijz/ZDIJZ%20objava%20pogodb%2012092019.pdf

Menim, da to ne predstavlja smiselne/racionalne porabe javnega denarja.

Vladi kot skupščini SDH predlagam, da ustrezno ukrepa. (Seveda gre pri omenjenih pogodbah za relativno majhne zneske, a vendarle kažeta na odnos do javnih sredstev. Vlada seveda lahko, in bi najbrž morala bdeti nad smiselnostjo pogodb na SDH nasploh.)

17 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C common-sense 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 11. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Na podlagi prvega odstavka 19. člena Zakona o Slovenskem državnem holdingu (Uradni list RS, št. 25/14, v nadaljevanju: ZSDH-1) SDH upravlja vse kapitalske naložbe Republike Slovenije po lastni presoji in v skladu z ZSDH-1, na podlagi 18. člena ZSDH-1 pa SDH upravlja naložbe v skladu z ZSDH-1, zakonom, ki ureja gospodarske družbe, in sprejetimi akti upravljanja. ZSDH-1 na več mestih poudarja samostojnost in neodvisnost odločanja organov SDH. Načelo neodvisnosti iz 7. člena ZSDH-1 se nanaša na izpolnjevanje nalog, ki jih imajo organi SDH po ZSDH-1 in med drugim vključuje samostojnost pri odločanju, s kakšnimi ukrepi lahko SDH izvrši vse potrebne naloge. Pravica do lastne presoje SDH ter njegova samostojnost in neodvisnost sta najbolj poudarjeni prav pri upravljanju naložb.

Skladno s 47. členom ZSDH-1 je za vse upravljavske odločitve SDH odgovorna uprava SDH. Posle družbe mora voditi samostojno in na lastno odgovornost, v skladu z akti upravljanja naložb, pri čemer mora ravnati s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Pri odločitvi o sklenitvi pogodbe o treningih javnega nastopanja in oblikovanja vzorčnih drsnic gre za stroške, ki nastanejo SDH pri izvrševanju ukrepov in aktivnosti, o katerih so pristojni odločati le organi SDH v skladu z ZSDH-1 in akti upravljanja.

SDH pojasnjuje, da je za izvajanje poslanstva SDH ključno kakovostno javno nastopanje tako uprave SDH kot tudi drugih predstavnikov SDH, saj se od predstavnikov SDH upravičeno pričakuje, da bodo medijem in javnosti pojasnjevali pomembnejše odločitve glede upravljanja kapitalskih naložb države. Zato je pomembno, da si pridobijo ustrezne veščine javnega nastopanja, se dobro pripravijo za delo z novinarji, nastope pred različnimi javnostmi in televizijskimi kamerami. Za izvajanje medijskih treningov je SDH, skladno z javnonaročniško zakonodajo, izbral družbo Nastop Plus Komunikacijske rešitve d.o.o., Trubarjeva cesta 79, 1000 Ljubljana, ki jo zastopa direktor družbe Leon Magdalenc, s katero je podpisal pogodbo o svetovanju in treningih javnega nastopanja. Nastop Plus je specializirana agencija, ki se ukvarja s svetovanjem in izobraževanjem na področju javnega in medijskega nastopanja, poslovnega komuniciranja, protokola in osebnostnih treningov. Na področju organizacije treningov javnega nastopanja je Nastop Plus pripravil posebne treninge in programe za več kot 350 slovenskih in tujih podjetij, institucij in državnih organov. Uprava SDH in drugi predstavniki SDH, ki so se udeležili medijskih treningov so bili deležni praktičnega in analitičnega dela treninga. Treningi so vsebovali: snemanje pred TV kamero, snemanje možnih situacij, odgovarjanje na različna vprašanja, izbor ključnih sporočil in argumentov ter na koncu tudi analizo nastopa.

SDH je za potrebe izboljšanja nekaterih vizualnih komunikacij in povečanja potreb pri pripravah kakovostnih predstavitev s strani zaposlenih dal v izdelavo naprednejše predloge (template) z različnimi prednastavljenimi tematskimi možnostmi oblikovanja prosojnic. Za končni znesek 1.090,00 EUR, ki je bil sicer nižji od javno objavljenega, je SDH dobil 33 tematsko različnih prosojnic (vzorčnih drsnic), skladnih s celostno grafično podobo SDH, fotografije ter 320 poslovnih ikon, kar vse skupaj omogoča bistveno hitrejšo, učinkovitejšo in profesionalnejšo izdelavo predstavitev vsem zaposlenim. Ker SDH nima zaposlenih strokovnjakov s področja oblikovanja vizualnih komunikacij, je s tem, za relativno nizek strošek, dosegel več učinkov, in sicer hitrejšega in učinkovitejšega dela zaposlenih na tem področju ter izboljšanje nekaterih vizualnih komunikacij SDH - slednje je velikega pomena za vsako podjetje.

Ministrstvo za finance ugotavlja, da sklenitev pogodbe o treningu javnega nastopanja in naročilo posla oblikovanja vzorčnih drsnic ne predstavlja neracionalne porabe javnega denarja, saj SDH navedene storitve potrebuje, prav tako pa SDH storitve najema skladno z veljavnimi zakonskimi določili in internimi akti glede naročanja blaga in storitev.

Komentarji