Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Popravek najkrajšega časa malice v srednjih šolah

998 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Spoštovani,

predlagam, da se v Pravilniku o šolskem koledarju srednjih šol popravi najkrajši čas malice - pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa. Žal se šole poslužujejo najmanjših možnih pravic - 20 minut, saj je v Pravilniku navedeno *** Med urami pouka imajo dijaki najmanj pet minut odmora, enkrat na dan pa praviloma 30 minut, vendar ne manj kot 20 minut.

Starši opažamo, da otroci pri 20 minutah nimajo dovolj časa, da bi v nekem mirnem stanju pojedli obrok - malico, v času obiskovanja pouka. Ker jim v 20 minutah zmanjka časa, le ti ostajajo z na pol pojedeno malico oz. je tudi ne pojedo. V šoli so prisotni od 8-15. ure. To vse skupaj vpliva na razvoj otroka, njegovo počutje, zdravstveno stanje. Mar ne govorimo in spodbujamo k zdravemu načinu prehranjevanja,....na koncu pa ugotovimo da je vse več otrok bolnih zaradi napačnega prehranjevanja,...pri vsem tem je pomemben tudi čas ki ga otrok uporabi za prehranjevanje. V tem primeru je otrokom povzročen zelo velik stres.

Sem mnenja da je ta predlog potrebno resno obravnavat. Gre za otroke in le ti bi morali imeti boljše pravice kot odrasli, ki imajo na delu - po Zakonu je ta pravica - pravico do 30 minutnega odmora za malico.

V šolah so ti dijaki 8 - 15. ure. Je res dovolj 20 minut za malico? Kako je mogoče da je to zapisano v Pravilniku. Ste vi zmožni v 20 minutah pojesti topel obrok - v tem času je vštet čas ko je potrebno iti po malico, pojesti, pospraviti in iti v drugo učilnico???

Močno upam, da je kdo slišen na tem področju in da se bodo zadeve uredile.

Prosim za vašo pomoč, ker šola žal ni slišna da bi podaljšala čas malice vsaj na 30 minut.

16 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M M.Z. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2019

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Pravilnik o šolskem koledarju v srednjih šolah v 9. členu ureja odmore, in sicer: med urami pouka imajo dijaki najmanj pet minut odmora, enkrat na dan pa praviloma 30 minutnega, vendar ta odmor ne sme trajati manj kot 20 minut. Torej, veljavna pravna podlaga omogoča dijakom 30-minutni odmor, prav tako zagotavlja minimalno odmerjen čas za malico. Morebitna sprememba pravilnika v tem delu zato ne načrtujemo. 

Dejstvo je, da morajo vsi vzgojno-izobraževalni zavodi pri organizaciji šolske prehrane upoštevati smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je sprejel Strokovni svet RS za splošno izobraževanje na 135. dopisni seji dne 11. 8. 2010. V prilogi tega dokumenta je na strani 27 zapisano, da naj se glede na organiziranost prehrane v vrtcih in šolah za uživanje malice nameni najmanj 15 minut, medtem ko naj se za uživanje kosila nameni najmanj 30 minut časa.

Glede na to, da so srednje šole dolžne organizirati bodisi toplo malico ali pa energijsko nekoliko bogatejši hladni obrok, težko popolnoma enoznačno tolmačimo, koliko minut so šole dolžne zagotoviti za dopoldansko malico, pri čemer seveda ni zanemarljivo, da je zagotavljanje malice v ozkem časovnem okviru večjemu številu dijakov zahtevna organizacijska naloga.

Organizacija dela in urnikov na šoli je v pristojnosti ravnatelja, zato predlagamo, da se s problematiko, ki ste jo zaznali, obrnete nanj preko utečenih poti: bodisi na roditeljskem sestanku ali preko predstavnika oddelka v svetu staršev, lahko pa seveda tudi individualno.

Naj povemo še, da zakonodaja omogoča tudi 30 minutni odmor za malico. Na šolah, kjer imajo večje število dijakov, tako dolg odmor tudi zagotavljajo.

Komentarji