Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

WC na črpalkah

1162 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da pripravi predpis, da mora vsaka črpalka omogočiti svojim strankam brezplačno uporabo sanitarij. Pred časom mi na črpalki OMV na avtocesti, mislim da pri Postojn,i niso omogočili, da bi si umil roke, ki sem si jih umazal med tankanjem bencina (cca. 80 EUR). WC imajo zaščiten z oviro, ki jo odpreš s črtno kodo iz računa, vendar le če kupiš nekaj v trgovini ali restavraciji. Očitno če gresta dva na zajtrk v njihovo restavracijo, gre lahko na WC le eden, jasno pa je, da če si hočeš pred tem umiti roke, moraš za to plačati.

19 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 11. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Počivališče je po Zakonu o cestah opredeljeno kot s posebno prometno signalizacijo označena servisna prometna površina, namenjena kratkemu postanku udeležencev cestnega prometa. Na zemljiščih, objektih in napravah, potrebnih za opravljanje spremljajočih dejavnosti na avtocestah in hitrih cestah (počivališča, parkirišča, bencinski servisi in podobno) ima skladno z zakonom lastninsko pravico družba DARS d.d.. Vsa počivališča imajo po prostorsko izvedbenih aktih predpisane programe in vsebino ureditve spremljajočih dejavnosti. Glede na tako ureditev v zakonodaji so torej počivališča namenjena uporabnikom avtocest in hitrih cest v daljinskem prometu (turizem, prevozniki manjših in večjih tovornih vozil in dnevni migraciji) predvsem za kratkotrajni počitek ter potrebno oz. nujno oskrbo z gorivom in hrano. V območju slovenskih avtocest in hitrih cest so umeščeni štirje tipi počivališč, ki se razlikujejo po programu in vsebini spremljajočih dejavnosti. Najbolj osnovno počivališče je malo počivališče (brez točilnih mest za gorivo), najvišjo ponudbo ima zagotovljena oskrbna postaja oz. oskrbni center. Vsak tip počivališča mora po osnovni vsebini opremljenosti imeti zagotovljene sanitarne površine. Katero počivališče uporabniki avtocest izberejo bodisi za počitek, predah ali lastne potrebe, je seveda njihova odločitev.
 
Sanitarije na vseh 12 malih počivališčih so na razpolago vsem uporabnikom avtocest, njihova uporaba pa je brezplačna. Počivališča ostalih treh tipov so v obratovanju in pristojnosti najemnikov površin za izgradnjo objektov spremljajočih dejavnosti (polnilne postaje, sanitarije, gostinski obrat), s katerimi ima DARS sklenjene dolgoročne najemne pogodbe. Zgrajeni objekti spremljajočih dejavnosti so v lasti najemnikov, skladno s pogodbenimi obveznostmi pa so le-ti, poleg dogovorjene ponudbe storitev, zavezani opravljati manjša investicijska dela ter izvajati redno vzdrževanje na objektih spremljajočih dejavnosti, kakor tudi na celotni servisni površini počivališča. To zajema tudi skrb za urejene sanitarije.
 
DARS redno spremlja in meri zadovoljstvo uporabnikov z našimi avtocestami in hitrimi cestami. Zadovoljstvo uporabnikov iz leta v leto raste, upoštevajoč tudi okoli 4% letno rast prometa. Med dejavniki zadovoljstva, ki se merijo, so: pretočnost, elektronsko cestninjenje, vinjete, zastoji, informiranje, parkirišča, itd. Iz raziskave izhaja, da je za uporabnike slovenskih avtocest najpomembnejša varnost, urejenost počivališč, možnost parkiranja in šele nato dostopnost. Počivališča kot dejavnik zadovoljstva so kot pomanjkljiva zaznana zlasti s strani anketiranih voznikov tovornih vozil, še posebej tujih, ne pa osebnih vozil. Med pripombami, zbranimi s strani anketiranih uporabnikov po posameznem kraku, se med 30 do 40 odgovori plačljivost sanitarij kot problem pojavi 1 ali 2 krat na posamezen krak.

Za zagotavljanje urejenosti sanitarij, preprečevanja kraj in vandalizma so potrebni večkratni čistilni obhodi, kar vse predstavlja znaten strošek. Plačilo za uporabo sanitarij je največkrat v obliki kavcije, ki se upošteva kot popust pri nakupu prehrambnih ali drugih storitev oz. nabavi materiala na bencinskih servisih. Podobno prakso pri uporabi sanitarij imajo tudi v tujini, praktično vse sosednje države imajo plačljive sanitarije na svojih avtocestnih omrežjih.

Zavedajoč se pomena urejenosti počivališč še posebej pred vrhuncem turistične sezone DARS predhodno pozove vse najemnike, da zagotovijo večjo frekvenco čiščenja sanitarij, s  poudarkom na dnevnem zagotavljanju obveznega higienskega minimuma. Glede na naraščajoč promet in različno kulturo vedenja uporabnikov je izpolnjevanje takih zadev kadrovsko in finančno zahtevno. Na tak način se počasi in vztrajno dviguje nivo kulture uporabe sanitarnih površin in toaletnih prostorov na območju avtocestnih počivališč. V okviru preventive ohranjanja čistih rok se uporabnikom pri oskrbi vozila in točenju ogoriva zagotavlja zaščitne PVC rokavice za enkratno uporabo. 

V okviru veljavne zakonodaje ne obstaja predpis, ki bi opredeljeval problematiko uporabe javnih sanitarij proti plačilu oz. neplačilu na avtocestnih počivališčih, zato ta segment v najemnih pogodbah ni reguliran. Pogodbe z najemniki so dolgoročne, sklenjene za 30 let, zato je ta segment težko poenotiti.

Plačilo cestnine je povezano z uporabo avtoceste in ne pomeni hkrati tudi plačila oz. zagotovitve brezplačne uporabe sanitarij. Cestnina je vir prihodka upravljavca avtocest in hitrih cest (DARS, d.d.). Kavcija za uporabo pa je nadomestilo za uporabo določenih sanitarij, ki delno krije stroške njihovega vzdrževanja in je povezana s poslovanjem najemnika, ki ima z DARS sklenjeno najemno pogodbo.

Komentarji