Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Semaforji z stevcem

697 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Predlagam, da se na vse slovenske cestne semaforje opremi z stevcem.... Prevec je nestrpnih soferjev, kolesarjev, pescev....pred semaforji.... Nekateri ze speljujejo, pa ceprav, je do zelene luci se vsaj 15 sekund.... Tudi se lahko avto ugasne, ce sofer ve, da se bo rdeca luc vsaj 20 sekund.... V mestih to ni nepomembno.

Tudi nekateri gredo na prehod za pesce v zadnji sekundi, pol pa kaksen starejsi ostane sredi prehoda.......

Lp,

30 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Izbrisan Uporabnik 23204 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 12. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Odštevalni prikazovalniki časa so elektronske optične signalne naprave, ki so v operativnem smislu povezane s semaforji in prikazujejo preostali čas trajanja rdečega oziroma zelenega signala v realnem času z uporabo osvetljenih številk. Njihov namen je uporabnikom zagotavljati predhodne informacije o času trajanja signalov, nikakor pa ne nadomestiti vloge svetlobnih prometnih znakov.

S Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah je za prikazovalnike časa, ki se uporabljajo na semaforjih za urejanje prometa vozil in semaforjih za urejanje prometa pešcev, predpisana oblika in barva posamezne luči, ni pa predpisana njihova obvezna uporaba.

Odštevalni prikazovalniki časa naj bi se uporabljali praviloma na bolj prometno obremenjenih križiščih z namenom, da se s podajanjem predhodnih informacij o spremembi signala voznikom in pešcem izboljša pretočnost križišča.

Odločitev o uporabi teh svetlobnih prometnih znakov na posameznem križišču mora izhajati iz prometne analize tega križišča ali skupine križišč in je avtonomna in strokovna odločitev upravljavca ceste.   

Komentarji