Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Znižanje temperatur v mestih in izboljšanje zraka in s tem življenja v mestih

744 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

V Financah je bil objavljen članek "Kako bomo hladili tropsko Ljubljano – in kako to delajo v drugih mestih":

Švicarji naši prestolnici napovedujejo najbolj dramatičen dvig temperature med vsemi mesti na svetu, do srede stoletja naj bi se segrela za osem stopinj v primerjavi s 50 leti prej, in to ob predpostavki, da bo svet stopil na zavoro pri novih izpustih ogljikovega dioksida.

Predlagam vladi, da se po slovenskih mestih posadi 2 milijona dreves (okrogla številka in simbolično predstavla, da vsak slovenec zasadi eno drevo).

V spodnji proponki oz. na povezavi do slike lahko vidite, kako ta način senčenja z drevesi drastično zniža temperaturo, ko prepreči da sončni žarki padajo na pločnike, asfalt, beton ki akumulira vso to energijo, deluje kot zalogovnik in potem še pozno v noč oddaja nepotrebno toploto v okolje.

pics.me.me/without-trees-clas-oh-43%C2%B0c-136%C2%B0c-50%C2%B0c-with-trees-18%C2%B0c-59567879.png

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 12 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bmm 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 10. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor na podlagi Zakona urejanju prostora, ki se uporablja od lanskega junija in ki v svojih določbah daje poudarek tudi zelenemu sistemu,  pripravlja Državni prostorski red, katerega vsebine posegajo tudi na reševanje podnebnih sprememb.

Predvidoma do začetka leta 2020 bo izšel priročnik Zeleni sistem v mestih in naseljih, ki podaja usmeritve občinam, da v svojih prostorskih aktih določijo delež zelenih površin k vsaki stavbi glede na namembnost, ter število dreves. Med drugim bo predpisano tudi število dreves na parkiriščih. V prihodnjem letu bo izšel še priročnik Zelene strehe in fasade ter priročnik urbanistično oblikovalskih merilih za načrtovanje gradbenih parcel stavb, ki bo določal najmanjši delež zelenih površin (raščen teren, kjer meteorne vode ponikajo) na gradbeni parceli stavbe, in sicer z namenom blaženja podnebnih sprememb.

Komentarji