Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pomanjkanje izvedencev otroške psihologije

1721 OGLEDOV 26 KOMENTARJEV

Preobremenjeni izvedenci otroške psihologije zavračajo izdelave mnenj (tudi nujne zadeve). Sodišča že vrsto let opozarjajo na težavo s pomanjkanjem izvedencev.

 Sodišča že vrsto leto opozarjajo na hudo pomanjkanje sodnih izvedencev klinične psihologije odraslih ter otrok in mladostnikov, izvedencev psihiatrije in pedopsihiatrije. V Ljubljani samo ta mesec v sedmih zadevah dela ni želel prevzeti noben izvedenec. Ne le, da izdelajo izvedensko mnenje z zamudo, ampak ga sploh ne izdelajo. Sodišču vračajo sodne spise brez izdelanih mnenj, in to se zgodi dvakrat, trikrat ali štirikrat.

Izvedenci delajo več kot lahko, so preobremenjeni. Zato bi bilo treba njihovo število povečati. Sodniki sicer poskušajo odločitev sprejeti že na podlagi mnenja centra za socialno delo. Izvedenca postavijo redko. Lani so na primer prejeli nekaj več kot 1100 spornih zadev, izvedence so postavili v 168 zadevah. Samo letos so 91 zadev uspešno odstopili izvedencem. Po novem sodišča odločajo tudi o odvzemih otrok. To so nujne zadeve! Če je vložen predlog za izdajo začasne odredbe, sodišče odloča hitro, takrat ne pridobiva mnenja izvedenca, ampak se odloča na podlagi zadev v spisu. Seveda pa ima stranka možnost pritožbe.

Za razrešitev problematike naj pristojno Ministrstvo za zdravje in Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z okrožnimi sodišči oz. njihovimi oddelki za družinsko sodstvo aktivno pristopita k izdelavi strategije za pridobivanje kadrov s področja področje psihologije družine, pa tudi za popolnoma novo področje socialno delo. Javni poziv k predložitvi vlog za imenovanje novih sodnih izvedencev – posebej za področje psihologije družine ni dovolj za rešitev nastale problematike.

V osnovi ločimo štiri različne vrste strokovnjakov, ki se ukvarjajo s človeško psiho: običajne in klinične psihologe, psihoterapevte in psihiatre. Žal tega področja v Sloveniji ne urejajo neka institucija, zakon, zbornica in podobno. Večina članov Združenja psihoterapevtov Slovenije (ZPS) deluje v zdravstvu, medtem ko večina (posrednih) članov Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP) svoje storitve opravlja zunaj zdravstva.

Malo se še lahko poglobite v problematiko. V Mariboru sta za nujne primere na psihiatriji na voljo zgolj dva (2) izvedenca, oba upokojena, katera za enourno sodelovanje s sodiščem računata po 300 €, medtem, ko izvedensko mnenje po diktatu napiše ubogi sodni zapisnikar, ki v istem času »pokasira« za Milka čokoladico. Ostali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s človeško psiho bodisi vodijo svojo kliniko in nimajo časa, ali pa jih preprosto ni, ker so sodni izvedenci in tolmači ceh zase, zraven pa spustijo le redko koga.

16 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 10 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 10. 2019

Odziv Ministrstva za pravosodje

Na Ministrstvu za pravosodje se zavedamo problematike pomanjkanja sodnih izvedencev na področjih, katerih strokovne vsebine so potrebne za razrešitev najobčutljivejših družinskih vprašanj (t.i. sodni izvedenci za področje družinskih razmerij). Za ublažitev te problematike je ministrstvo že z dopisom z dne 4. 4. 2017 številnim naslovnikom posredovalo nabor predlogov ukrepov (skupno 16), da se doseže cilj hitrih, strokovnih in čim manj obremenjujočih postopkov za obravnavane osebe, še posebej pa za otroke, ter zaprosilo za odziv. Predlagani ukrepi so bili naslednji:

  • identifikacija dodatnega števila strokovnjakov, ki bi lahko prevzeli v delo izvedenstvo v teh primerih;
  • v konkretnih primerih imenovanje sodnega izvedenca z možnostjo sodelovanja strokovnjakov iz seznama iz prejšnje alinee;
  • izboljšati sodelovanje / komunikacijo med sodnimi izvedenci, sodniki, odvetniki;
  • izdelati splošne smernice za opravljanje izvedenskega dela na področju psihologije;
  • izboljšanje procesnega vodstva sodnika;
  • priprava informacijskega sistema za podporo pregleda nad delom sodnih izvedencev;
  • izpopolniti mnenja, ki jih podaja Center za socialno delo za potrebe sodnih postopkov;
  • povečati število kliničnih psihologov;
  • obveznost sodišč, da Ministrstvo za pravosodje tekoče seznanja s problematiko delovanja sodnih izvedencev (neredno, nevestno delo);
  • obravnavanje kršitev iz prejšnje alinee;
  • predlog za vzpostavitev koordinacijske delovne skupine, ki bi na medresorski ravni spremljala in predlagala izvajanje ukrepov, ki bi zagotavljali obravnavo v smeri največje koristi za otroka;
  • usposabljanje strokovnjakov s ciljem pridobitve mednarodnega certifikata za opravljanje forenzičnega intervjuja z otrokom;
  • dosledna uporaba varnih sob za namene izvajanja razgovorov z otrokom ter njihova regionalna povezljivost;
  • projekt »Hiša otrok«;
  • večji poudarek na prevenciji in interaktivnem sodelovanju med institucijami;
  • pobuda za ustanovitev forenzičnega oddelka za otroke v okviru UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Številni izmed teh ukrepov so bili že izvedeni oziroma je njihovo izvajanje v teku, vendar žal (še) niso prinesli želenih rezultatov. Kot ključen ukrep, ki bo omogočil razširitev splošnega bazena kliničnih psihologov, iz katerega se lahko črpajo sodni izvedenci, na Ministrstvu za pravosodje ocenjujemo povečanje števila specializacij v okviru Ministrstva za zdravje.

Poleg navedenega je Ministrstvo za pravosodje v okviru javnega poziva k predložitvi vlog za imenovanje sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev v juniju 2017 poleg vseh dotedanjih podpodročij strokovnega področja psihologije, objavilo tudi novo podpodročje, t.j. psihologija družine. Objavljeno pa je bilo tudi povsem novo strokovno področje socialno delo, ki naj bi prav tako pripomoglo k povečanju števila/nabora strokovnjakov, ki bodo lahko opravljali izvedensko delo v družinskih sporih. Na tej podlagi sta bili do sedaj imenovani 2 sodni izvedenki za področje psihologije, podpodročje psihologija družine in 7 sodnih izvedencev za strokovno področje socialnega dela. 

Naslednji javni poziv k predložitvi vlog za imenovanje sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev bo Ministrstvo za pravosodje objavilo v začetku novembra, o objavi javnega poziva pa bo seznanjeno tudi Ministrstvo za zdravje, ki bo v skladu z dogovorom na skupnem sestanku obeh ministrstev poskrbelo za širše obveščanje kliničnih psihologov in psihologov v zdravstvenih zavodih.

Dodatno bi želeli izpostaviti, da je bil v letu 2018 pripravljen tudi povsem nov Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih (v nadaljevanju: ZSICT), ki je začel veljati 5. 7. 2018, v celoti pa se je začel uporabljati s 1. 1. 2019. Ker so med temeljnimi cilji omenjenega zakona zagotavljanje visoke ravni kakovosti izvedenskih mnenj, cenitev in tolmačenj, krepitev odgovornosti sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev ter večja vloga stroke pri obravnavi strokovnih vprašanj, menimo, da se z realizacijo določb ZSICT izpostavljeni cilji realizirajo tudi na področjih, ki jih pokrivajo sodnih izvedenci, ki delujejo na področju psihologije, psihiatrije in socialnega dela.

Dne 2. 7. 2019 je na Ministrstvu za pravosodje potekal tudi posvet na temo problematike pomanjkanja sodnih izvedencev za področje družinskih razmerij, v okviru katerega so bili prav tako identificirani možni dodatni kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni ukrepi za zajezitev izpostavljene problematike.


Odziv Ministrstva za zdravje

Predlagatelju na njegov predlog za razrešitev problematike odgovarjamo, da specializacija iz klinične psihologije ni zdravniška specializacija, niti ni poklic psiholog zdravniški poklic (psiholog v zdravstveni dejavnosti je v skladu z Odredbo o seznamu poklicev v zdravstveni dejavnosti zdravstveni sodelavec), zato to področje ni v pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije. Področje socialnega dela pa niti ni v pristojnosti ministrstva, saj na področju zdravstva deluje le manjšina socialnih delavcev, t.j. socialni delavci v zdravstveni dejavnosti.

Ministrstvo se zaveda problematike pomanjkanja kliničnih psihologov v Republiki Sloveniji in posledično sodnih izvedencev za področje družinskih razmerij, zato je aktivno pristopilo k reševanju te problematike.

Dne 27. 3. 2018 je bila sprejeta Resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018 - 2028 (Uradni list RS, št. 24/18; v nadaljnjem besedilu: Resolucija), v kateri je pod točko 4.3, v odstavku Strateški cilj 8: Zmanjšanje deficitarnosti na področju poklicev, na katerih sloni skrb za boljše duševno zdravje prebivalcev, navedeno tudi povečanje števila specializacij klinične psihologije in posledično povečanje števila specialistov klinične psihologije. V točki 5.3.4 je pod Ukrep 4 navedena sistemska ureditev financiranja in razpisovanja specializacije iz klinične psihologije, pod Ukrep 5 pa je navedeno razpisovanje 25 do 30 specializacij letno iz klinične psihologije v nadaljnjem desetletnem obdobju.

V javni razpravi je Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, ki bo dal pravno podlago za financiranje določenega števila specializacij klinične psihologije za potrebe izvajanja zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami in otrok z rizičnimi dejavniki v predšolskem obdobju in za potrebe služb za obravnavo duševnih motenj otrok in mladostnikov v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018−2028. V obravnavi pa je tudi predlog sistemske ureditve izvajanja in financiranja specializacij iz klinične psihologije.

Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za pravosodje sicer za ureditev problematike pomanjkanja sodnih izvedencev za področje družinskih razmerij sodelujeta že od leta 2017. Na zadnjem sestanku avgusta 2019 je bilo dogovorjeno, da bo Ministrstvo za pravosodje o objavi naslednjega javnega poziva k predložitvi vlog za imenovanje sodnih izvedencev obvestilo Ministrstvo za zdravje, ki bo poskrbelo za širše ozaveščanje kliničnih psihologov in psihologov v zdravstvenih zavodih, s čimer bomo skušali zagotoviti čim večji odziv na poziv in posledično večje število novih sodnih izvedencev.

Priloge:

Komentarji