Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezna jasna označba ter opomin pri prodaji radijskih sprejemnikov brez DAB+

1016 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

V 2018 je Svet za radiodifuzijo RS (SRDF) najavil pomemben operativni mejnik, s katerim je za digitalni prehod radia v Republiki Sloveniji izbral datum 22.2.2022.

S tem bodo vsi radijski sprejemniki brez te funkcije neuporabni - Problem vidim v tem, ker se še danes prodajajo novi radijski sprejemniki brez DAB+, kar pa ni nikjer označeno oz. prodajalec ni dolžan kupcu razložiti, da bo kupil izdelek, kateri bo čez 2 leti neuporaben. Zato predlagam, da se urgira na vse pristojne organe, ki nadzirajo gospodarstvo, Zvezo potrošnikov Slovenije in vse ostale, da so prodajalci pri prodaji radijskih sprejemnikov dolžni jasno označiti in verbalno opozoriti potrošnika pred nakupom o prehodu na DAB+, saj gre v nasprotnem primeru za diskriminacijo potrošnika ter zavajanje.

26 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Miki123 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 10. 2019

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

<link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Pravilnik o radijski opremi ( v nadaljevanju: Pravilnik), ki je v pristojnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in ureja zahteve za dostopnost radijske opreme na trgu in njeno dajanje v uporabo v skladu z Direktivo 2014/53/EU o dostopnosti radijske opreme na trgu, ne določa posebne zahteve po označevanju radijskih sprejemnikov z oznako, ki bi podajala informacijo o prehodu na DAB". V skladu z zahtevami 3. člena Pravilnika mora biti radijska oprema izdelana tako, da zagotavlja varovanje zdravja, varnost ljudi in živali ter zaščito premoženja. Radijsko opremo, ki je skladna z zahtevami iz Pravilnika je pred dajanjem na trg potrebno označiti z CE oznako.

V primeru, da bi Republika Slovenija sprejela predpis, ki bi zahteval označevanje radijskih sprejemnikov s posebno oznako, ki bi podajala informacijo o prehodu na DAB bi to pomenilo nacionalno posebnost, ki jo je potrebno priglasiti Evropski Komisiji v skladu s postopkom informiranja in v skladu z Direktivo (EU) 2015/1535 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. septembra 2015 o določitvi postopka za zbiranje informacij na področju tehničnih predpisov in pravil za storitve informacijske družbe (UL L št. 241 z dne 17. 9. 2015, str. 1). Zahteva po takšnem označevanju radijskih sprejemnikov bi za gospodarske subjekte pomenila dodatno  bremenitev in menimo, da bi se lahko obveščanje javnosti doseglo na drugi možen način in z  nižjimi stroški. Na primer, da Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) oziroma Svet za radiodifuzijo preko medijev ustrezno seznanita javnost v Republiki Sloveniji o prehodu na digitalno oddajanje večine radijskih programov (standard sprejema DAB) z dnem 22. 2. 2022.

<link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o varstvu potrošnikov (v nadaljnjem besedilu: ZVPot), ki je tudi v pristojnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v 12. členu določa, da oglaševanje blaga in storitev ne sme biti v nasprotju z zakonom ter ne sme biti nedostojno ali zavajajoče. Glede na navedeno menimo, da bi lahko bilo oglaševanje zavajajoče,  v kolikor bi prodajalec oglaševal, da analogni radijski sprejemnik podpira tudi DAB standard sprejema radijskih programov in v kolikor bi opustil zakonsko zahtevo po označevanju radijskega sprejemnika o nepodpiranju DABt standarda sprejema radijskih programov, če bi takšna zakonska zahteva obstajala.

Komentarji