Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ustavitev pod mostom zaradi toce naj bo kaznovana

793 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uzakoni v zvcp-ju prekršek ustavitve v predoru, pod mostom ali kjerkoli drugje kjer je nadstrešek z razlogom "obvarovanja vozila pred točo". To je postal v Sloveniji fenomen, vsakič ko pada toča se ljudje neotesano ustavljajo kar na avtocesti v predorih in pod mostom.

 

Predlagana kazen bi morala biti enaka kot je za prekomerno vinjenega voznika z dodatkom reciklaže vozila. Torej vozilo bi se takemu vozniku zaseglo in "stisnilo v kocko"

26 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Puško 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 9. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo, 69/17 – popr., 68/16, 54/17, 3/18 – odl. US in 43/19 – ZVoz-1; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v desetem odstavku 30. člena določa, da je na vozišču avtoceste in hitre ceste prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Nadalje ZPrCP v enajstem odstavku 30. člena še določa, da je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev tudi na odstavnem pasu ali odstavni niši, razen ustavitev v sili in ustavitev zaradi nudenja potrebne pomoči. Za kršitev desetega in enajstega odstavka 30. člena ZPrCP je predpisana globa 300 evrov.

Prav tako ZPrCP v 7. točki četrtega odstavka 65. člena določa, da je ustavitev in parkiranje prepovedano v predoru, galeriji in podvozu, ter na viaduktu, mostu in nadvozu. Za kršitev 7. točke četrtega odstavka 65. člena ZPrCP je predpisana globa 80 evrov.

Skladno z navedenim so določena ravnanja (kot so: ustavitev in parkiranje v predoru, galeriji in podvozu, na viaduktu, mostu in nadvozu, na vozišču avtoceste in hitre ceste, na odstavnem pasu ali odstavni niši avtoceste in hitre ceste) ter sankcije za njihovo kršitev že določene v 30. (avtocesta in hitra cesta) in 65. členu (ustavitev in parkiranje) ZPrCP, nadzor nad izvrševanjem obeh navedenih določb pa izvaja policija.

Glede predloga, da policist vozniku, zaradi nedovoljene ustavitve vozila, zaseže motorno vozilo, pa Ministrstvo za infrastrukturo meni, da je takšen ukrep nesorazmeren z vidika ustavnega načela sorazmernosti, zato ga ne bo upoštevalo pri nadaljnjih spremembah zakonodaje na področju varnosti cestnega prometa.

Priloge:

Komentarji