Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba 53. člena Zakona o voznikih glede podaljšanja vozniškega dovoljenja za voznike z očali

1550 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Spoštovani,

 Verjetno se že vsi zelo dobro zavedamo diskriminantnosti zakona, ki od tistih, ki nosijo očala, zahteva, da za podaljšanje vozniškega izpita pridobijo celotno zdravniško spričevalo (o tem se je že večkrat pisalo v medijih). Zakon je diskriminanten v elementu, da je zaradi očesne hibe potrebno dokazovati celovito telesno-duševno usposobljenost. Posledično za podaljšanje dovoljenja ni dovolj izvid optika, temveč je potrebno pridobiti tudi zdravniško spričevalo od zdravnika medicine dela. Ta zgodba se ponavlja že več desetletij, vsi se zavedajo absurdnosti zakona, nihče pa nič ne ukrepa.

Predlagam torej, da se 53. člen Zakona o voznikih dopolni tako, da se doda alinejo "Veljavnost vozniških dovoljenj kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E, ki imajo kodo 01.06. (vožnja z očali, kontaktnimi lečami) se po poteku podaljša, če imetnik vozniškega dovoljenja predloži potrdilo optika, da je zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije.

53 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P petriche 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 11. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Področje vozniških dovoljenj je v državah Evropske unije urejeno z Direktivo (EU) 2006/126 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih (s spremembami). Direktiva med drugim določa, da se vozniško dovoljenje izda samo tistim kandidatom, ki izpolnjujejo zdravniške standarde, v skladu z določbami priloge III direktive (minimalna merila glede psihofizične sposobnosti za vožnjo vozila na motorni pogon).

V prilogi III je v poglavju zdravstveni pregledi navedeno, da morajo kandidati pred prvo izdajo vozniškega dovoljenja opraviti zdravstvene preglede, nato pa je potrebno voznike pregledati v skladu z veljavnim nacionalnim sistemom v državi članici običajnega prebivališča ob vsakem podaljšanju vozniškega dovoljenja, pri čemer so lahko merila, ki jih države članice določijo za izdajo ali vsako poznejše podaljšanje vozniških dovoljenj, strožja od tistih, ki so določena v prilogi III direktive.

Za kandidate za voznike vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E (skupina 2) je v prilogi III direktive določeno, da morajo opraviti zdravstvene preglede pred prvo izdajo vozniškega dovoljenja, nato pa je treba voznike pregledati ob vsakem podaljšanju vozniškega dovoljenja, torej najmanj vsakih 5 let. Ob zdravstvenem pregledu se preverja izpolnjevanje vseh psihofizičnih sposobnosti za vožnjo motornih vozil (ne samo vida). Navedena določba direktive je povzeta v sedmem odstavku 59. člena Zakona o voznikih, kjer je navedeno, da se veljavnost vozniškega dovoljenja kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E vozniku podaljša, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornih vozil navedenih kategorij (izjema so vozniki z že pridobljenimi pravicami).

Glede na navedeno menimo, da je trenutna ureditev podaljševanja vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil, ki se uporabljajo za prevoz oseb ali blaga, kot tudi minimalna merila glede psihofizične sposobnosti za vožnjo teh motornih vozil, v nacionalnih predpisih ustrezno urejena ter skladna z evropsko zakonodajo.

Komentarji