Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preureditev financiranja RTV

1248 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Šef RTV predlaga in po medijih vneto lobira za zvišanje dajatve za RTV, ker naj bi jim zmanjkovalo denarja.

V izogib temu predlagam, naj mu vlada naloži optimizacijo poslovanja, morda na primer med drugim z združitvijo drugega in tretjega programa ter zmanjšanjem obsega zaposlenih, morda tudi ukinitvijo kakšne nezanimive oddaje, saj statistiko gledanosti prav gotovo imajo. Malo bi bilo morda dobro pogledati tudi honorarje, pa gotovo si bo g. Kadunc še česa domislil.

Obstoječi davek za RTV je že dovolj visok in gospodinjstva smo že dovolj finančno obremenjena, zato naj RTV kot dober gospodar raje skuša zmanjšati svojo porabo.

79 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 31 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rakkaus 23 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 7. 2019

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo v zvezi s predmetnim predlogom navaja, da je RTV Slovenija ustanovljena na podlagi Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1), ki določa obseg in način izvajanja javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti, njeno financiranje ter organe upravljanja, nadzora in poslovodenja ter druge organe, ki omogočajo izvajanje javne službe na način, da je zagotovljena institucionalna in uredniška neodvisnost. Glede na to, da je obseg javne službe (število programov in druge dejavnosti, ki se izvajajo kot javna služba)  določen z zakonom, je predlagana sprememba (združevanje programov) mogoča samo s spremembo zakona.

Glede višine prispevka za programe RTV Slovenija pa navajamo, da tretji odstavek 31. člena ZRTVS-1 določa, da Vlada lahko spremeni višino prispevkov spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto. Vlada je s strani RTV Slovenija prejela predlog za povišanje RTV prispevka, ki ga trenutno še proučuje. Poudarjamo pa, da je Republika Slovenija kot ustanoviteljica javnega zavoda RTV Slovenija dolžna zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe. 

V zvezi z zmanjšanjem obsega zaposlenih pa poudarjamo, da imajo zaposleni na RTV Sloveniji status javnih uslužbencev, zato je RTV Slovenija dolžna spoštovati zakonodajo, ki ureja položaj in plačni sistem javnih uslužbencev ter tudi druge predpise, ki zadevajo zaposlene v javnem sektorju. Zaradi navedenega se je število redno zaposlenih v zadnjih letih celo povečevalo, in sicer tako, da je bilo konec leta 2018 na RTV Slovenija 2.279 redno zaposlenih, to pa v primerjavi z letom 2017 pomeni približno 1,8 odstotno povečanje (2.239 redno zaposlenih konec leta 2017). Iz letnega načrta RTV Slovenija za leto 2019  pa je razvidno, da se za konec leta 2019 načrtuje zmanjšanje števila redno zaposlenih za približno 2,2 odstotka v odnosu na leto 2018, kar pomeni približno 50 redno zaposlenih manj kot v letu 2018.

Posebej pa izpostavljamo dejstvo, da se število zunanjih sodelavcev RTV Slovenija zmanjšuje že od leta 2014, kar je razvidno iz letnega poročila o poslovanju RTV Slovenija za leto 2018 . Stroški zunanjih sodelavcev, ki so znašali v letu 2014 približno 17,1 mio EUR, so se v letu 2018 znižali na približno 7,4 mio EUR, kar predstavlja skorajda 57 odstotno znižanje v odnosu na leto 2014. Iz finančnega načrta za leto 2019 pa je razvidno, da je bilo leta 2018 zaposlenih 31 zunanjih sodelavcev ter da se v letu 2019 predvideva popolna ukinitev zunanjih sodelavcev (finančni načrt 2019, stran 19).   

Glede na navedeno menimo, da poslovanja RTV Slovenija ni mogoče optimizirati zgolj s pooblastili in ukrepi, ki jih ima voljo uprava javnega zavoda, temveč je za modernizacijo in prilagoditev RTV Slovenija za izvajanje javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti v digitalni dobi na način, ki bo omogočal izkoriščanje prednosti novih tehnologij in platform, potrebno oblikovati ustrezno zakonsko podlago.

Priloge:

Komentarji