Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ozelenjena parkirišča

791 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Za prispevek k zmanjšanju segrevanja in k bolj zelenemu okolju, nenazadnje tudi počutju ljudi v urbanem okolju predlagam, da se spremeni betonirana in asfaltirana parkirišča v ozelenjena parkirišča. Prav tako, naj se vsa bodoča parkirišča projektira tako, da so čimbolj ozelenjena. Primer takih parkirišč lahko najdete na tej povezavi:

www.google.com/search

33 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 31 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Aleš Lamot 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 9. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor v okviru Državnega prostorskega reda pripravlja priročnik "Zeleni sistem v mestih in naseljih: Usmeritve za načrtovanje zelenih površin". Priročnik bo na spletni strani ministrstva objavljen konec tega leta oziroma na začetku prihodnjega.

Priročnik bo obravnaval ključne vsebine načrtovanja zelenih površin. V začetku bo opredeljeval pomen in različne vidike zelenih površin v mestih in naseljih – od ekološkega, socialnega, morfološkega do ekonomskega. Podajal bo osnovna izhodišča za načrtovanje zelenih površin ter pomen, cilje in osnovne elemente zelenega sistema naselij. Opredeljeval bo tipe zelenih površin po funkcijah in pojavnosti ter javni dostopnosti. V nadaljevanju bo podal usmeritve za urejanje zelenih površin, in sicer splošne usmeritve za urejanje, vzdrževanje in spremljanje stanja zelenih površin ter podrobnejša pravila in usmeritve za načrtovanje in urejanje posameznih tipov oziroma območij zelenih površin. Te so namreč namenjene predvsem opredeljevanju prostorskih izvedbenih pogojev in drugih določil načrtovanja na izvedbeni ravni. V podpoglavju Zelene površine v povezavi s prometnimi ureditvami bo določal pogoje za načrtovanje zelenih površin na parkiriščih.

Med drugim se z ozelenitvijo parkirišč zagotavljajo senčenje, blaženje klimatskih vplivov in zmanjšanje odtoka meteornih vod. Podani bodo pogoji glede oblikovanja parkirišč z ločevalnimi pasovi z drevorednimi potezami, zeleni otoki z zasaditvijo in kot parkirna mesta. Posebej bo opredeljeno zagotavljanje dreves na število parkirišč.

 

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V pristojnosti Ministrstva za infrastrukturo in upravljavcev državnih cest so servisne površine oz. počivališča na državnih cestah. Te površine se načrtujejo na podlagi prostorsko izvedbenih aktov ter v okviru zakonske definicije počivališč kot servisnih prometnih površin na cestni infrastrukturi. Vse ureditve, vključno z zelenimi površinami, se načrtujejo v postopku priprave prostorskega akta.

Na obstoječih urejenih parkiriščih in počivališčih so prometne površine namenjene prometu v pretežni meri tlakovane, betonirane in asfaltirane, saj morajo prevzeti obremenitve zaradi teže vozil, nevarnosti iztekanja nevarnih snovi in sredstev za taljenje snega in ledu. Ti dejavniki predstavljajo veliko obremenitev do zelenih površin, zaradi česar na teh mestih težko uspevajo. Na ostalih površinah na območjih počivališč se skladno z možnostmi vključuje tudi hortikulturne ureditve za čim večjo ozelenjenost.

Bolj primerna za ozelenitev parkirišč so manj obremenjena parkirišča v urbanih okoljih ob stanovanjskih objektih.

Komentarji