Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Združljivost in nezdružljivost štipendij

766 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Kljub dejstvu, da se mnogi srednješolci in študentje težko prebijajo skozi obdobje izobraževanja, se štipendije v zadnjem obdobju skoraj niso usklajevale z rastjo stroškov v Sloveniji.

Štipendije bi morale biti namenjene vsem dijakom in študentom, ne glede na dohodke staršev. Štipendije, za nadarjene (z nadpovprečnimi rezultati), kot je Zoisova štipendija, NAJ BODO ZDRUŽLJIVE, z drugimi štipendijami. Ker danes temu ni tako štipendije za nadarjene niso več nagrad za dodatno delo in stroške ki nastajajo zaradi udejstvovanja na tekmovanjih, ampak stvar odločitve prejemnika, ki je velikokrat v dilemi, ali naj zaprosi zanjo ali ne, ker so štipendija iz socialnih skladov (če imajo starši nizki dohodek) višje, kakor štipendije za nadarjene (le te pa niso združljive z ostalimi štipendijami). Tako pridni študentje in dijaki v finančnem smislu ostajajo brez finančne stimulacije in večino stroškov, ki nastajajo pri dodatnih izobraževalnih programih, ki se jih nadarjeni študentje pogosto udeležujejo, padejo v breme staršev.

14 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 31 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anna 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 30. 5. 2019 | 10:59:36

Združljivost in nezdružljivost štipendij

Kljub dejstvu, da se mnogi srednješolci in študentje težko prebijajo skozi obdobje izobraževanja, se štipendije v zadnjem obdobju skoraj niso usklajevale z rastjo stroškov v Sloveniji. štipendije bi predvsem morale biti namenjene vsem dijakom in študentom, ne glede na dohodke staršev in štipendije, ki so namenjene dijakom in študentom z nadpovprečnimi rezultati, kot je Zoisova štipendija, NAJ BODO ZDRUŽLJIVE, z drugimi štipendijami. Ker danes temu ni tako štipendije za nadarjene niso več nagrad za dodatno delo in stroške ki nastajajo zaradi udejstvovanja na tekmovanjih, ampak stvar odločitve prejemnika, ki je velikokrat v dilemi, ker štipendija iz socialnih skladov (če imajo starši nizki dohodek) presegajo štipendije, ki naj bi bile kot nagrad in le te niso združljive z ostalimi štipendijami. Tako pridni študentje in dijaki v finančnem smislu ostajajo brez finančne stimulacije in večino stroškov, ki nastajajo pri dodatnih izobraževalnih programih, ki se jih taki študentje pogosto udeležujejo, padejo v breme staršev.

Komentarji