Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Čas je za nov stil življenja - ukinimo prodajo plastenk

1760 OGLEDOV 23 KOMENTARJEV

Drage Slovenke, dragi Slovenci. Spoštovani vsi narodi!

Prihajamo v čas, ko bodo odločitve o našem stilu bivanja na Zemlji vplivale na prihodnost nas vseh, predvsem pa na prihodnost bodočih generacij. Ja, vem, da ste nekateri pomislili ''pa saj bodo tisti tam, ljudje iz prihodnosti vse uredili, mene takrat ne bo več'' ali pa ''kaj lahko jaz, mali človek storim?''. Storite lahko veliko, trenutno bi bil hvaležen, če bi podprli moj predlog. Ta predlog ni zrasel na mojem ''zelniku'', je pa uraden poziv k pristojnim organom.

Predlagam, da Slovenija kot prva država na svetu ukine prodajo plastenk. Za začetek bi zadostovala ukinitev prodaje plastenk z vodo, saj ima Slovenija v ustavi zapisano pravico do pitne vode. In če bi jo radi prodajali, pa jo prodajte ustekleničeno. S to potezo bi se Republika Slovenija zapisala v svetovno zgodovino kot prva država na svetu z jasnim ukrepom v boju za boljšo prihodnost. Naj bo ta poteza le odskočna deska za boj proti plastiki.

K razmisleku o napisanem pozivam Predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, Predsednika vlade Republike Slovenije, Marjana Šarca, pristojno ministrstvo, Državni svet Republike Slovenije, novoizvoljene evropske poslance in nevladne organizacije.

 

Srčno upam, da nam uspe. Hkrati si želim da bi vzpostavili dialog z korporacijami, ki obvladujejo svetovni trg in našli skupno rešitev ter se skupaj uprli plastiki.

 

Lep pozdrav Slovenija!

89 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 22 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zaskrbljen.državljan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 7. 2019

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor si z različnimi ukrepi prizadeva za zmanjšanje uporabe plastike, tudi plastenk. V ta namen izvajamo ozaveščevalne akcije, sklenjen je kodeks s Trgovinsko zbornico Slovenije »Kodeks za zmanjšanje prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti«. S sporazumi na različnih ravneh v javnih in zasebnih organizacijah oz. združenji bi radi dosegli tudi uporabo pitne vode v čim večji meri neposredno iz vodovodnega sistema, postreženo v steklenih vrčih in kozarcih (namesto plastičnih za enkratno uporabo).

Že večkrat se je izkazalo, da ima informiranje/obveščanje potrošnikov odločilno vlogo pri doseganju ciljev v zvezi z zmanjšanjem potrošnje določenih izdelkov. Zato ne gre zanemariti pomembnosti prizadevanj, tudi na institucionalni ravni, za povečanje ozaveščenosti o vplivu vseh plastičnih izdelkov na okolje in spremembo uveljavljenega dojemanja plastike kot neškodljivega in poceni blaga. Evropska komisija zato spodbuja kampanjo za ozaveščanje javnosti na socialnih medijih s promocijo preko kanala YouTube in Facebook. <link https: www.bereadytochange.eu sl external-link-new-window internal link in current>Spletna stran kampanje, vključno z videoposnetki, ki se promovirajo, je na voljo v angleščini in 22 drugih jezikih, tudi v slovenščini. Na voljo je tudi <link https: plastics-strategy.prezly.com external-link-new-window internal link in current>povezava do platforme, kjer so prosto na voljo tiskovni in komunikacijski materiali, vključno z vizualnimi in podnaslovljenimi videoposnetki.

Z Direktivo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje (SUP Direktiva), ki je stopila v veljavo 3. julija 2019, so določeni različni ukrepi, ki se uporabljajo za različne izdelke, in umeščajo EU v ospredje svetovnega boja proti onesnaževanju morja z odpadki iz desetih vrst plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje nabirajo na evropskih obalah, ter zapuščene ribolovne opreme in oksorazgradljive plastike.

Prepovedani so naslednji plastični proizvodi: plastični jedilni pribor (vilice, noži, žlice in palčke), plastični krožniki, plastične slamice, posode za živila, izdelane iz ekspandiranega polistirena, kot so škatle za hitro prehrano, s pokrovom ali brez njega, ki se uporablja za hrano, ki je namenjena za takojšnjo zaužitje na kraju samem ali za odvoz, in je pripravljena za uporabo brez nadaljnje priprave, posode za pijače iz ekspandiranega polistirena, skodelice za pijače iz ekspandiranega polistirena, izdelki iz plastike, razgradljive z okso oksidacijo in bombažne palčke iz plastike. Gre za izdelke, ki že imajo ustrezne cenovno dostopne alternative na trgu. Prepoved bo veljala v vsej EU, v veljavo pa bo stopila 3. julija 2021. Pri ostalih izdelkih za enkratno uporabo, katerih uporaba se omejuje s SUP Direktivo, pa je predvideno zmanjšanje potrošnje na nacionalni ravni, nove zahteve glede zasnove in označevanja ter dodatne obveznosti proizvajalcev v zvezi z ravnanjem z odpadki in njihovim odstranjevanjem. S prenosom te direktive v notranji pravni red vseh 28 držav članic EU bosta zagotovljena usklajeno ukrepanje na enotnem evropskem trgu in konkurenčnost med posameznimi podjetji.

Za omejevanje uporabe plastenk je določen cilj 90-odstotnega ločenega zbiranja plastenk do leta 2029 (77 % do leta 2025), zahteve za zasnovo plastenk - pokrovčki bodo morali biti povezani s plastenkami, ter cilj vključitve 25 % reciklirane plastike v plastenke iz PET od leta 2025 dalje oz. 30 % v vse plastenke od leta 2030 dalje, kar bo pripomoglo k zmanjšanju porabe naravnih virov za izdelavo plastenk in k zmanjšanju onesnaževanja okolja s plastiko.

Uporabe plastenk za embalažo se ne da enostavno prepovedati le na enem nacionalnem trgu znotraj skupnega EU trga (prost pretok blaga). V skladu z 18. členom Direktive o embalaži in odpadni embalaži, ki določa prosto dajanje v promet, namreč države članice EU na svojem ozemlju ne ovirajo dajanja v promet embalaže, ki izpolnjuje določbe te direktive.

Komentarji