Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Možnost pomoči najdenim lovnim vrstam živali

1771 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Pogosto se zgodi, da posamezniki naletijo na poškodovano žival, ki spada med lovne živalske vrte. Na veterinah večinoma takih živali ne smejo sprejemati, prav tako pa tudi ne v Azilu za prostoživeče živalske vrste v Muti. Zato je nasvet ob najdbi, na primer lisice, vrane, srake, nutrije in še cele vrste drugih živali, klic v lokalno lovsko družino, kjer 'poskrbijo' zanjo. Enako velja tudi v primeru najdbe mladičev teh vrst, ki ostanejo brez mame, saj jih posamezniki ne smejo legalno doma oskrbeti, azila zanje pa ni. Torej so tudi zanje pristojne lovske družine.

Predlagam, da se uredi možnost pomoči vsem vrstam živali, če so poškodovane. Vsaj z usmrtitvijo na veterinarskih klinikah.

128 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 22 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Monika Koprivnikar 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 7. 2019

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Upravljanje z divjadjo ureja <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o divjadi in lovstvu. Divjad so vrste prostoživečih sesalcev in ptic, ki se lovijo, in sicer: navadni jelen, damjak, srna, gams, alpski kozorog, muflon, divji prašič, poljski zajec, alpski svizec, navadni polh, nutrija ali bobrovka, pižmovka, lisica, rakunasti pes, kuna zlatica, kuna belica, jazbec, poljska jerebica, fazan, raca mlakarica, šoja, sraka in siva vrana. Z divjadjo trajnostno gospodarijo lovske družine, ki so si od Republike Slovenije (katera je lastnica divjadi) pridobile koncesijo za trajnostno gospodarjenje z divjadjo. Trajnostno gospodarjenje z divjadjo obsega ohranjanje, lov divjadi, ukrepanje v življenjskem okolju divjadi, posege v populacije zaradi gospodarskih, veterinarsko-sanitarnih, zdravstvenih in drugih utemeljenih razlogov. Namen upravljanja z divjadjo in v njenem življenjskem prostoru je: s posegi v populacije in ukrepanjem v okolju vzdrževati divjad posameznih vrst v ravnovesju med seboj in v okolju danimi življenjskimi možnostmi za njeno preživljanje, ohraniti vrstno in gensko pestrost divjadi, ohraniti posamezni vrsti divjadi naravni prirojen način življenja v času in prostoru, ohraniti divjad, kolikor mogoče prvobitno in neodvisno od neposredne pomoči človeka.

V preglednici 1 je prikazano skupno število divjadi odstreljenih v zadnjih petih letih in v preglednici 2 število izgub divjadi (povozi, pokosi, bolezen, …) v zadnjih petih letih.

Preglednica 1: Skupno število odstreljene divjadi v RS v zadnjih petih le

ODSTREL

2014

2015

2016

2017

2018

98.904

100.844

105.110

111.128

95.230

Vir: letni lovsko upravljavski načrti

 

Preglednica 2: Skupno število izgub (povozi, pokosi, bolezni,…) divjadi v RS v zadnjih petih le

IZGUBE

2014

2015

2016

2017

2018

12.284

11.719

11.025

12.226

13.646

Vir: letni lovsko upravljavski načrti

Cilj upravljanja z divjadjo je med drugim tudi ohraniti divjad čim bolj prvobitno in neodvisno od človeka. Vsaka bližina človeka, še posebej prenašanja oziroma prevozi, živalim v začetku predstavljajo stres. Po daljšem času se sicer živali, ki preživijo, privadijo na človeka. Osebki prosto živečih živalskih vrst, ki so divjad po oskrbi človeka niso več sposobni sami preživeti v naravnem okolju, temveč so obsojeni na stalno pomoč človeka, kar pa ni primerno »življenje« za prosto živeče živalske vrste. Vrste, ki so divjad, niso ogrožene in je njihova številčnost zadostna, ponekod celo previsoka. V teh predelih Slovenije lovci intenzivno lovijo divjad, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da bodo zdravljeno divjad tudi ustrelili. Zdravljenje v veterinarskih ambulantah predstavlja strošek, ki bi bil, glede na število živali iz preglednice 2 enormen in glede na navedena dejstva zagotovo porabljen neracionalno. Poleg navedenega se vsa poškodovana divjad, ki se jo usmrti, šteje v kvoto/načrt odvzema divjadi, kar pomeni, da na račun poškodovanega in kasneje usmrčenega osebka, preživi zdrava žival.

Glede na navedena dejstva, pobude ne moremo upoštevati.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 23. 5. 2019 | 16:05:29

Možnost pomoči najdenim lovnim vrstam živali

Pogosto se zgodi, da posamezniki naletijo na poškodovano žival, ki spada med lovne živalske vrte. Na veterinah večinoma takih živali ne smejo sprejemati, prav tako pa tudi ne v Azilu za prostoživeče živalske vrte v Muti. Zato je nasvet ob najdbi, na primer lisice, vrane, srake, nutrije in še cele vrste drugih živali, klic v tamkajšnjo lovsko družino, kjer 'poskrbijo' zanjo. Enako velja tudi v primeru najdbe mladičev teh vrst, ki ostanejo brez mame, saj jih posamezniki ne smejo legalno doma oskrbeti, azila zanje pa ni. Torej so tudi zanje pristojne lovske družine.

Predlagam, da se uredi možnost pomoči vsem vrstam živali, če so poškodovane. Vsaj z usmrtitvijo na veterinarskih klinikah.

Verzija predloga z dne, 23. 5. 2019 | 16:06:07

Možnost pomoči najdenim lovnim vrstam živali

Pogosto se zgodi, da posamezniki naletijo na poškodovano žival, ki spada med lovne živalske vrte. Na veterinah večinoma takih živali ne smejo sprejemati, prav tako pa tudi ne v Azilu za prostoživeče živalske vrste v Muti. Zato je nasvet ob najdbi, na primer lisice, vrane, srake, nutrije in še cele vrste drugih živali, klic v tamkajšnjo lovsko družino, kjer 'poskrbijo' zanjo. Enako velja tudi v primeru najdbe mladičev teh vrst, ki ostanejo brez mame, saj jih posamezniki ne smejo legalno doma oskrbeti, azila zanje pa ni. Torej so tudi zanje pristojne lovske družine.

Predlagam, da se uredi možnost pomoči vsem vrstam živali, če so poškodovane. Vsaj z usmrtitvijo na veterinarskih klinikah.

Komentarji