Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev plačila vrtca in osnovnega šolanja

705 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Cene, ki jih plačujemo starši so visoke. Zraven tega osnovna šola zahteva dodatno kar lep kupček denarja. V državno blagajno se nateče dovolj denarja, da se lahko vsi ti stroški krijejo iz proračuna. Vladi predlagam, da ukine plačilo vrtca v celoti, kot tudi celoten strošek osnovnošolskega izobraževanja.

Naša Ustava v 57. členu pove, da je osnovnošolsko izobraževanje za državljane brezplačno. Vendar vsi vemo, da temu niti približno ni tako.

Citat - Ustava Republike Slovenije:

57. člen

(izobrazba in šolanje)

Izobraževanje je svobodno.

Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.

Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.

25 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 22 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znidaric 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 8. 2019

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

 

Prejeli smo vaš predlog za ukinitev plačila vrtca za vse državljanke in državljane. V zvezi s tem naj pojasnimo, da so plačila za vrtec oproščeni starši oziroma družine, kjer mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 185,43 evra. Plačila za vrtec je tako zaradi slabega gmotnega položaja letos upravičenih 3200 otrok, kar predstavlja 4 odstotke vrtčevske populacije.

Izvajanje predšolske vzgoje je po zakonu ena izmed izvirnih pristojnosti občin, saj gre za javno službo lokalnega pomena. Zakon predšolsko vzgojo definira kot javno službo, ki jo mora zagotoviti občina na svojem območju. Za zagotavljanje javne službe predšolske vzgoje zakon določa, da občina ustanavlja javne vrtce, ki jih v pretežni meri tudi financira.

Pri plačilu vrtca se v polni meri upošteva gmotni položaj družine. Starši, ki imajo otroke vključene v javni vrtec, plačajo to v skladu z dohodkovnim razredom, ki jim je določen z odločbo Centra za socialno delo. Višina plačila za vrtec se določi v skladu z lestvico, ki starše razvršča v devet dohodkovnih razredov. Starši z najnižjimi dohodki so plačila vrtca oproščeni, tisti z najvišjimi dohodki pa plačajo 77 odstotkov cene programa. Ceno programa vrtca določi občina.

Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok, plačajo za mlajšega otroka 30 odstotkov plačila, ki jim je določen z odločbo Centra za socialno delo, za vsakega nadaljnjega mlajšega otroka pa so plačila oproščeni.

Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev, določa Ustava RS. Država in lokalne skupnosti v ta namen zagotavljajo izdatna sredstva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zagotavlja sredstva za plače zaposlenih v izobraževanju ter sredstva za kritje materialnih stroškov v skladu s standardi in normativi za izvedbo osnovnošolskega izobraževanja. Lokalna skupnost pa zagotavlja sredstva v osnovnošolski prostor, za prevoze učencev, za investicijsko vzdrževanje nepremičnin in opreme ter za dodatne dejavnosti šole.

Za učenke in učence prvih in drugih razredov osnovnih šol so brezplačna tudi učna gradiva. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport načrtuje, da bodo v prihodnje učna gradiva brezplačna tudi za učence tretjih razredov osnovnih šol.

 

Komentarji