Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Usposabljanje za orožje

1937 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Vlada naj vsem, ki smo obvezno služili vojsko, Prizna status o usposabljanju o orožju, ne pa si sedaj neke inštitucije lastijo usposabljanje. Ter tako lepo služijo.  Če prav smo mi imeli ne samo dva ali tri dni usposabljanje, ampak kar tri mesece obuke. Kjer smo spoznali in rokovali s kar nekaj različnimi modeli orožja.

15 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Branko Lukačič 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 7. 2019

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

<link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o orožju ureja pravice in obveznosti posameznikov povezanih z orožjem, in sicer z namenom varovanja življenja, zdravja in varnosti ljudi ter javnega reda. Tako v 14. členu med drugim določa, da pristojna upravna enota izda posamezniku orožno listino (dovoljenje za nabavo orožja, orožni list, dovoljenje za posest orožja itd.), če so izpolnjeni naslednji pogoji:

  1. da je dopolnil 18 let;
  2. da ni zadržkov javnega reda;
  3. da je zanesljiv;
  4. da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine;
  5. da ima opravljen zdravniški pregled;
  6. da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Nadalje 19. člen Zakona o orožju med drugim določa, da se znanje o ravnanju z orožjem (6. točka drugega odstavka 14. člena istega zakona) dokazuje s potrdilom o opravljenem preizkusu znanja o ravnanju z orožjem, ki ga izda komisija za preizkus znanja o ravnanju z orožjem (imenuje jo minister za notranje zadeve), na podlagi <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Pravilnika o usposabljanju in preizkusu znanja o ravnanju z orožjem. V skladu s četrtim odstavkom istega člena pa se šteje, da ima opravljen preizkus znanja o ravnanju z orožjem posameznik, ki je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s predpisi, ki urejajo nošenje orožja v državnih organih (npr. poklicni vojak, policist), član lovske družine in drugi posamezniki z opravljenim lovskim izpitom ter varnostnik, ki je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s predpisi o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja. Navedena določba je bila sprejeta z Zakonom o orožju.

Ker je orožje nevarna stvar in ker se orožje lahko zaupa le posamezniku, ki ga bo pravilno in strokovno uporabljal, nosil, prenašal in hranil, Zakon o orožju torej določa, da je pred pridobitvijo pravice do posedovanja orožja potrebno izkazati ustrezno znanje o ravnanju z orožjem. S tem namenom Komisija za preizkus znanja o ravnanju z orožjem pri posamezniku preveri, ali je sposoben samostojno, odgovorno in varno posedovati, nositi ali prenašati strelno orožje v skladu s predpisi. Pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci usposabljanja o ravnanju z orožjem in člani komisije za preizkus znanja o ravnanju z orožjem, program usposabljanja o ravnanju z orožjem ter način in postopek opravljanja preizkusa znanja o ravnanju z orožjem podrobneje določa Pravilnik o usposabljanju in preizkusu znanja o ravnanju z orožjem.

Glede na to, da so določeni posamezniki zaradi svojega dela in usposabljanj, ki so jih opravili, usposobljeni za strokovno ravnanje z orožjem oziroma je njihovo usposabljanje potekalo po primerljivem postopku kot ga določajo navedeni predpisi (npr. policisti, poklicni vojaki, lovci, itd.), je bilo že leta 2000 v četrtem odstavku 19. člena Zakona o orožju določeno, da se šteje, da ima opravljen preizkus znanja o ravnanju z orožjem posameznik, ki je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s predpisi, ki urejajo nošenje orožja v državnih organih, član lovske družine in drugi posamezniki z opravljenim lovskim izpitom ter varnostnik, ki je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s predpisi o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja. Iz navedenega torej izhaja, da Zakon o orožju že leta 2000 (ko je bil sprejet) posameznikom, ki so služili vojaški rok (od leta 2004 posamezniki niso več dolžni služiti vojaškega roka) ni priznaval, da imajo opravljen preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s četrtim odstavkom 19. člena istega zakona oziroma tega ni določal niti takrat veljavni Pravilnik o programu in načinu izvedbe preizkusa znanja o ravnanju z orožjem (Uradni list RS, št. 21/01 in 99/01).

Glede na dejstvo, da Zakon o orožju posameznikom, ki so služili vojaški rok, nikoli ni priznaval opravljenega preizkusa znanja z orožjem, ter da je od leta 2004 služenje vojaškega roka ukinjeno, menimo, da teh posameznikov ni mogoče enačiti s policisti, poklicnimi vojaki, varnostniki oziroma lovci, itd., saj niso enako strokovno usposobljeni za varno rokovanje z orožjem oziroma nimajo opravljenega preizkusa znanja o ravnanju z orožjem, ki bi bil primerljiv s preizkusom znanja o ravnanju z orožjem iz 19. člena Zakona o orožju, zato menimo, da predlog ni utemeljen.

Priloge:

Komentarji