Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prisilno zdravljenje v psihijatrični bolnišnici za osebe ki si vbrizgajo tako mero mamil, da potrebujo nujno medicinsko pomoč.

2927 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Trenutno velja zakon v Sloveniji, da lahko prisilno hospitalizirajo v psihiatrično bolnišnico, osebe, ki poskusijo narediti samomor (rezanje žil, obešanje...), saj se šteje da je pacient nevaren za druge ali sam za sebe. Običajni čas hospitalizacije je 6 mesecev.

Predlagam da se uvede več mesečno prisilno zdravljenje v psihiatrični bolnišnici tudi za odvisnike od mamil, ki si vbrizgajo v telo tak odmerek mamil, zaradi katerega potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Saj so s tem dejanjem namenoma ogrozili svoje življenje.

Pred kratkim sem bil v Jordaniji, kjer ti za pol leta odvzamejo prostost, če zavrneš test za mamila ali če te na ulici policist preizkusi kot pešca s testom za mamila in si pozitiven. Zato na ulicah nimajo odvisnikov, saj policisti točno vedo, kdo so odvisniki in te redno testirajo.

16 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sodobna Slovenija 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 8. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

Sprejem na psihiatrično zdravljenje brez posameznikove privolitve predstavlja hud poseg v človekovo osebnost, zlasti v pravico do dostojanstva in osebne svobode. Dopustnost takšnega ravnanja je zato v Sloveniji zelo natančno opredeljena, ureja pa jo <link http: pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o duševnem zdravju (ZDZdr). Tako je v skladu z 39. členom ZDZdr-ja zdravljenje osebe v oddelku pod posebnim nadzorom brez njene privolitve dopustno le, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

  • če oseba ogroža svoje življenje ali življenje drugih ali če huje ogroža svoje zdravje ali zdravje drugih ali povzroča hudo premoženjsko škodo sebi ali drugim,
  • če je ogrožanje iz prejšnje alineje posledica duševne motnje, zaradi katere ima oseba hudo moteno presojo realnosti in sposobnost obvladovati svoje ravnanje in
  • če navedenih vzrokov in ogrožanja iz prve in druge alineje tega odstavka ni mogoče odvrniti z drugimi oblikami pomoči (z zdravljenjem v psihiatrični bolnišnici izven oddelka pod posebnim nadzorom, z ambulantnim zdravljenjem ali z nadzorovano obravnavo).


Pri osebi, ki zaradi intoksikacije s psihoaktivnimi snovmi potrebuje nujno medicinsko pomoč, ni mogoče samoumevno sklepati na namensko ogrožanje lastnega življenja. Intoksikacija s prepovedanimi drogami je lahko in največkrat tudi je posledica drugih dejavnikov, kot npr. nepričakovana visoka vsebnost psihoaktivne snovi v drogi (čistost drog zelo variira), prisotnost škodljivih primesi ali drugih nepričakovanih psihoaktivnih snovi v drogi ipd.

Zato na Ministrstvu za zdravje v okviru svojih pristojnosti podpiramo strokoven, usklajen, uravnotežen, human in celovit razvoj preprečevanja uporabe vseh drog, kakovostne programe zdravljenja in programe zmanjševanja škode zaradi drog. V Sloveniji smo razvili mrežo centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, kjer so uporabnikom drog na voljo različne storitve, od svetovanja in psihoterapije do zdravljenja z zdravili. V omenjeno mrežo je vključenih preko 3.000 uporabnikov, sodelujejo pa še številni svojci. Poleg tega imamo v Sloveniji oblikovano tudi mrežo dokazano učinkovitih in najsodobnejših programov preprečevanja uporabe drog, svetovanja, terapevtske obravnave, zmanjševanja škode in zdravstvenih tveganj zaradi drog ter socialne in zaposlitvene aktivacije.

Menimo, da je trenutna sistemska ureditev področij duševnega zdravja in zdravljenja odvisnosti od drog ustrezno urejena, saj so programi zdravljenja in ostalih oblik podpore uporabnikom drog zelo dostopni in dosegljivi, hkrati pa varujejo temeljne pravice vseh državljanov Republike Slovenije, tj. ohranjanje dostojanstva in osebne svobode.

Priloge:

Komentarji