Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih(ZNB)

26360 OGLEDOV 339 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da se zakon o nalezljivih boleznih v 22. 23 in 24.členu spremeni tako, da se beseda obvezno nadomesti z besedo neobvezno oziroma prostovoljno. Temu se naj prilagodijo tudi vsi členi poglavja o cepljenju in zaščiti z zdravili tega zakona, kot tudi 57.člen v delu kazenskih sankcij, ki se nanašajo na to poglavje.

Obrazložitev:

Obstoječi zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) posega ali krši: 5. člen Oviedske konvencije, 26. in 35.člen zakona o pacientovih pravicah, 3.člen Listine evropske unije o temeljnih pravicah, 15. 17. 18. 35. 51. in 56. člen ustave RS. Ustavno sodišče je sicer v odločbi o neskladnosti teh členov ustave in ZNB odločalo in ugotovilo da neskladnosti ni, uradni list Slovenije št. 25/2004, z oceno, da koristi, ki jih prinaša obvezno cepljenje za zdravje posameznika in članov širše skupnosti presegajo težo posledic posega v ustavne pravice posameznika. S to odločitvijo je Ustavno sodišče grobo kršilo 2.člen Oviedske konvencije, katere podpisnik je tudi Slovenija (nek način tudi sam ZNB), na eni strani, na drugi strani pa je iz vidika nezaželenih stranskih učinkov cepljenja (bolezen je naravni pojav, ki ni v domeni človeka, cepljenje pa je umetni pojav, ki je v domeni človeka), tudi samo suma, potrdilo in uzakonilo mučenje, pohabljanje in v najhujših primerih tudi smrt zdravega in nedolžnega posameznika na račun skupnosti in s tem kršilo Deklaracijo o človekovih pravicah v 3. in 30.členu, Deklaracijo o otrokovih pravicah v 1. 2. 4. in 9.načelu, Ustavo republike Slovenije v 17. in 18.členu, Zakona o pacientovih pravicah v 3. 8. 11. in 12.členu, Listino evropske unije o temeljnih pravicah v 2. in 4. členu. Tudi pediatri s tega vidika kršijo svojo lastno prisego, ki so jo dali ob končanem študiju vsaj v 6. alineah. In tako se lahko samo vprašam, v kakšnem času živimo, kajti po Ženevski konvenciji podobnega niti v vojni ni dovoljeno?

Smotrnost in upravičenost obstoječega zakona vidim samo in edino le ko cepljenje ne bo imelo nezaželenih stranskih učinkov.

1868 glasov

80 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F frajgajst 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 6. 2019

Odziv Ministrstva za zdravje

Cepljenje je dokazano najučinkovitejši in najbolj varen javno-zdravstveni ukrep za zaščito pred mnogimi nalezljivimi boleznimi in spada med največje uspehe v zgodovini medicine. Hkrati tudi med največja upanja za medicino prihodnosti. V Sloveniji ima dolgoletno tradicijo, ki  sega v leto 1800, ko je bilo uvedeno cepljenje proti črnim kozam.

Področje cepljenja in varstva pred nalezljivimi boleznimi v Republiki Sloveniji ureja Zakon o nalezljivih boleznih, ki je bil sprejet leta 1995 in prvič noveliran leta 2004 z <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakonom o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju zdravja (ZdZPZ), vendar ta sprememba ni prinesla pomembnejših vsebinskih sprememb. Novela zakona  iz leta 2005 (Uradni list RS št. 119/05) je, skladno z odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, drugače uredila izvajanje obveznega cepljenja, saj je sodišče odločilo, da so bile nekatere določbe zakona iz leta 1995 v neskladju z Ustavo Republike Slovenije. Razlog za neskladje je bil v tem, da zakon ni urejal pravic posameznikov pri ugotavljanju upravičenih razlogov za opustitev obveznega cepljenja, prav tako  ni urejal postopka za uveljavljanje teh razlogov. Zakon tudi ni urejal odškodninske odgovornosti države za škodo posameznikov, ki nastane zaradi obveznega cepljenja.

Varstvo prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi danes ureja <link http: www.pisrs.si pis.web external-link-new-window internal link in current>Zakon o nalezljivih boleznih, ki celovito ureja področje varstva prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi in njihovo preprečevanje, pri čemer so v zakonu  opredeljene tako pravice in obveznosti pravnih in fizičnih oseb, kot tudi posamične aktivnosti in ukrepi, namenjeni doseganju ciljev zakona.

Veljavni  Zakon o nalezljivih boleznih pa je po mnenju ministrstva kljub temu potrebno posodobiti in ga predvsem uskladiti z veljavnimi evropskimi ter mednarodnimi akti, ki zavezujejo našo državo (Sklep št. 1082/2013/ EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2013o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje in o razveljavitvi Odločbe št. 2119/98/ES ter  Mednarodni zdravstveni pravilnik - IHR, 2005).

Poleg področja cepljenja bo z novim zakonom potrebno urediti in posodobiti tudi nekatera druga strokovna področja, saj je cilj prenove veljavne zakonodaje priprava sodobnega, krovnega zakona s področja preprečevanja in obvladovanja nalezljivih bolezni, ki bo  predstavljal pravno osnovo za varstvo prebivalcev pred nalezljivimi boleznimi in drugimi nevarnostmi za zdravje ljudi in bo natančneje opredelil obveznosti posameznih institucij in njihove pristojnosti na tem področju. Prav tako želimo v novem zakonu urediti in poenostaviti okorne administrativne postopke v primeru odklonitve cepljenja, ki veljajo v sedanjem zakonu, predvsem pa še naprej zagotavljati dovolj visok delež cepljenih v Sloveniji.

Konkretne rešitve novega zakona bomo usklajevali predvsem s strokovno javnostjo in drugimi deležniki, nato pa bo predlog zakona posredovan v javno obravnavo. Do konca leta 2019 naj bi bil v obravnavo posredovan tudi Vladi RS.

Priloge:

Komentarji