Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

En razred nižje plačilo vrtca za enega otroka v vrtcu

578 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Država je pred leti priznala družini, ki je imela le enega otroka v vrtcu za 1 razred nižje plačilo vrtca. zato predlagam, da se tem družinam ponovno prizna omenjena pravica, ta pravica je bila ukinjena pod pretvezo, da 2 otrok vpisan v vrtec ni več oproščen plačila vrtca.

Navajam primer družine z 3 otroci, kjer je starostna razlika med otroci 4 leta, kar pomeni, da bo taka družina koristila skupaj 2 leti 30% plačilo za drugega otroka, 10 let pa bo imela le 1 otroka v vrtcu, seveda oprostitve plačila za 3 otroka ne bo deležna.

 

 

 

 

 

14 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jani 40 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 7. 2019

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Takšne ureditve glede plačila vrtcev, kot jo opisujete, veljavni predpisi nikoli niso vsebovali. Do leta 2012 je veljalo, da so starši v primeru vključitve dveh otrok v vrtec, za starejšega plačali en dohodkovni razred nižje od višine plačila, ki jim je bil določen z odločbo Centra za socialno delo.

V skladu s spremembo Zakona o vrtcih leta 2012, ki jo je uveljavil Zakon o uravnoteženju javnih financ, pa se je višina plačil spremenila tako, da se staršem obračuna za vse otroke, ki so hkrati vključeni v vrtec, višina plačila, kot to izhaja iz dohodkovnega razreda po lestvici. Če imajo v vrtcu hkrati dva otroka, za mlajšega plačajo 30 odstotkov znižanega plačila, če pa imajo v vrtcu hkrati tri otroke, so za tretjega otroka plačila oproščeni, saj ga v celoti krije državni proračun.

Komentarji