Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Črtanje diskriminacije žensk pri delu v rudnikih

4594 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

181. člen Zakona o delovnem razmerju določa da ženske ne smejo opravljati podzemnih del v rudnikih.

Predlagam, da se ta določba črta saj gre za očitno diskriminacijo po spolu, kar je v nasprotju s 14. členom Ustave, ki to prepoveduje.

Polega tega je to tudi v nasprotju z:

  • EKČP
  • Direktivo 76/207/EGS
  • Direktivo 2010/41/EU
  • Evropsko socialno listino
  • Konvencijo ZN o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk
  • Konvencijo MOD št.111 o diskriminaciji pri zaposlovanju in poklicih
  • Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah
  • Mednarodnim paktom o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah
  • Deklaracijo o udejanjanju enakosti spolov

in verjetno še čim, še najbolj pa z moderno vključujočo družbo.

13 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T TineStrela 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 4. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Posebno varstvo v delovnem razmerju, ki je bilo prvotno zagotovljeno za delavke zaradi varstva zdravja v funkciji njihove nosečnosti in materinstva, se z razvojem postopno preoblikuje v smeri izenačevanja odgovornosti žensk in moških v zvezi s starševstvom in hkrati uveljavljanja načela enakih možnosti in enakega obravnavanja delavk in delavcev na področju dela. Veljavna delovna zakonodaja - Zakon o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13 in 78/13- popr. in 47/15 - ZZSDT, v nadaljevanju ZDR-1) vsebuje le še eno določbo, ki zagotavljajo posebno varstvo oziroma določa prepoved izrecno za ženske, in sicer prepoved opravljanja podzemnih del v rudnikih za ženske, z nekaj izjemami, npr. za vodilne delavke, za čas prakse zaradi strokovnega izobraževanja in za delavke v zdravstvenih in socialnih službah ipd., ki odhajajo na podzemna dela zaradi opravljanja nefizičnih del (181. člen). Sicer pa se posebno varstvo zagotavlja delavkam v povezavi z nosečnostjo, porodom in dojenjem oziroma tako delavkam kot delavcem v povezavi z njihovimi starševskimi obveznostmi.

V zvezi z izpostavljeno pobudo, ki se nanaša na črtanje 181. člena ZDR-1 ugotavljamo, da MDDSZ ne nasprotuje tej spremembi, obenem pa pojasnjujemo, da so se vse zakonske spremembe delovne zakonodaje – ZDR/2002, 2007, kot tudi ZDR-1/2013 oblikovale v postopku usklajevanja med socialnimi partnerji, na način torej, kot so ga dogovorili socialni partnerji tudi za njihovo sodelovanje v bodoče. O temeljnih vprašanjih s področja delovno pravne zakonodaje, zdravstva in pokojninskega zavarovanja ter plačnega sistema v javnem sektorju je potrebno soglasje socialnih partnerjev. Posebej velja poudarili, da se vsi ukrepi s področje trga dela izvajajo ob sodelovanju socialnih partnerjev, pri morebitnih spremembah Zakona o delovnih razmerjih pa je potrebno soglasje socialnih partnerjev.

Ministrstvo bo ob naslednji celoviti prenovi ZDR-1 socialnim partnerjem predstavilo tudi navedeno pobudo. Ob tem pa še enkrat poudarjamo, da je pri morebitnih spremembah Zakona o delovnih razmerjih potrebno soglasje socialnih partnerjev.

Priloge:

Komentarji