Pozabljeno geslo? Registracija
Predlagam vladi

Odziv pristojnega organa

  naslednji ⟩     ⟨ prejšnji  

Družbeno koristno delo za prejemnike denarne socialne pomoči

11177 OGLEDOV 32 KOMENTARJEV

Predlagam, da bi za vse prejemnike denarne socialne pomoči uvedli obvezna javna dela. Če si brezposeln lahko dobiš denarno socialno pomoč kakor sedaj, le da jo moraš "odslužit" v dobro skupnosti v določenem obsegu (npr. 20 ur / teden), istočasno pa seveda aktivno iskati zaposlitev.

tako se osebe ne bi počutile izključene in osamljene in ostale v "delovnem ritmu". ker morajo za ta denar delati pa bi bile tudi bolj motivirane za iskanje drugačnega vira zaslužka, to je redne zaposlitve, ki ima to prednost, da je z njo povezano tudi pšokojninsko zavarovanje.

Sama sem prejemnik denarne socialne pomoči in vem, da po določenem času brez zaposlitve postaneš brezvoljen in pasiven, in ko prideš tak na razgovor za zaposlitev,... Z veseljem bi raje nekaj ur na dan delala (izven doma, čeprav mi tudi tu dela ne zmanjka) in imela dober občutek, da sem si ta denar prislužila.

27 glasov
2 glasova
Kvorum vsaj 11 glasov ZA
AVTOR V Vajalur 2 predloga
STANJE
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26.08.2010

Odziv Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

Na z vaše strani posredovan predlog, da naj bi se za vse prejemnike denarne socialne pomoči uvedla obvezna javna dela, vam pojasnjujemo, da sta bila v mesecu juliju sprejeta dva zakona, ki urejata to problematiko in sicer Zakon o socialno varstvenih prejemkih in Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Tako Zakon o socialno varstvenih prejemkih v 42. členu določa, da mora upravičenec do denarne socialne pomoči, ki je brezposelna oseba in ne prejema denarnega nadomestila za brezposelnost in ki je v zadnjih 12 mesecih denarno socialno pomoč prejel več kot devetkrat, sprejeti vsako zaposlitev, ki mu jo ponudi oziroma na katero ga napoti zavod.

Priloge:

Komentarji