Pozabljeno geslo? Registracija
Predlagam vladi

Nezadostna podpora

  naslednji ⟩     ⟨ prejšnji  

Minimalna plača

6014 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlog minimalne plače na nivoju 600 EUR neto (znesek vključuje dohodnino) je povsem na mestu. To pomeni, da bi morala biti minimalna bruto plača okoli 770 EUR. Moje mnenje je, da že danes ni veliko zaposlenih, ki bi prejemali tako nizko neto plačo, ki bi mu le ta bila tudi edini vir zaslužka. Veliko je tistih, ki prejemajo minimalno plačo v dogovoru z delodajalcem ali pa sami s.p-ji, zato da plačujejo čimnižje prispevke, razliko pa dobijo izplačano na črno. Taka delovna mesta zato sigurno niso ogrožena. Podobno velja za lastnike in direktorje zasebnih družb, ki si izplačujejo plače na osnovi najnižje pokojninske osnove.

Kako priti do tega, da bomo zagotovili povečanje minimalne in pri tem ne bomo ogrozili delovna mesta?

 • Z dvigom osnove na 770 EUR, bomo imeli večje prilive v proračun na račun prispevkov, kar je ugodno tudi za pokojninsko blagajno.
 • Dvigniti osnovo za direktorje in lastnike zasebnih družb iz 828 EUR na vsaj 1.200 EUR bruto, kar predstavlja 750 EUR neto in verjetno ne bo nihče zaradi tega zaprl firmo.
 • Podobno razmisliti o najnižji osnovi za prispevke pri samostojnih podjetnikih.
 • Z višjimi osnovami bomo imeli tudi večja vplačila dohodnine, kar se lahko z dodatnimi olajšavami nameni zaposlenim pri tistih delodajalcih, ki si tega povečanja ne morejo privoščiti, čeprav sem osebno proti temu, ker delodajalci takšne možnosti hitro izkoriščajo, nadzor pa ponavadi odpove. Delodajalec, ki ni sposoben zagotoviti takšne dodane vrednosti, ki bi pokrila minimalno plačo 770 bruto, nima dolgoročne perspektive, ali pa izkorišča dane možnosti. Ne smemo že naprej podpirati družbe, ki nimajo perspektive in životarijo na račun države (npr. Mura), ker si na trgu niso sposobne zagotoviti dovolj velike dodane vrednosti.
 • Do višje neto plače ob manjšem povečanju bruto osnove je možno tudi s zmanjšanjem prispevkov iz bruto plače in povečanjem tistih na bruto plačo, kar bi pomenilo, da bi plača delodajalca stala enako, delavci pa bi prejeli več. Večja bi bila tudi dohodnina.
 • 5 glasov
  3 glasovi
  Kvorum vsaj 11 glasov ZA
  AVTOR M mizerja 1 predlog
  STANJE
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

  Komentarji