Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Povezovanje zdravstvenih ustanov za otroke s posebnimi potrebami

721 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Spoštovani.

Sem oče otroka s cerebralno paralizo in motnjo hranjenja. V zadnjih dveh letih je moja družina doživela tako pozitivne kot negativne plati delovanja in povezovanja različnih zdravstvenih ustanov. Predvsem na področju logopedije se vidi velik primanjkljaj pri obravnavi otrok z večjimi težavami. V našem primeru je to motnja hranjenja. Logopedi v Mariboru nam ne znajo pomagati, ker nimajo potrebnih znanj. Zato se otroka bolj kot ne izogibajo. Nam najbliže je gospa, ki deluje v Zavodu Dornava. Ker ZD Maribor z njimi nima sklenjene pogodbe o sodelovanju, nas k njej preko napotnice/delovnega naloga ne morejo napotiti. Ona pa nas po drugi strani ne more sprejeti, ker smo že v obravnavi v ZD Maribor. Tudi naša vključenost v projekt Zgodnje obravnave otrok nam v tem primeru ni v pomoč. Zatorej za lažje delovanje in povezovanje zdravstvenih ustanov predlagam, da se omogoči boljše povezovanje ustanov v dobro otrok brez nepotrebnih birokratskih ovir v smislu pogodb o sodelovanje (če je to sploh pravi izraz). Žal zaradi birokratskih ovir moj sin in številni drugi izgubljajo dragocene terapije v najbolj kritičnem obdobju razvoja.

V upaju na ugoden odgovor vas lepo pozdravljam.

18 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Robert Gašpar 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 11. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Na podlagi Pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev izdaja Zdravstveni dom dr. A. Drolca Maribor storitve logopedije v okviru Dispanzerja za mentalno zdravje, Razvojne ambulante in Centra za duševno zdravje otrok in mladine. Kljub dolgoletnemu izvajanju logopedske dejavnosti, ZZZS OE Maribor še ni prejel nobene pritožbe nad njihovim strokovnim delom. Trditev starša, da logopedi nimajo potrebnih znanj, se lahko oceni le v strokovnem nadzoru. Nadalje je potrebno poudariti, da ZZZS izvaja finančno medicinske nadzore, nima pa pristojnosti za izvajanje strokovnega nadzora.

V zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava imajo v skladu s sklenjeno Pogodbo o izvajanju zdravstvenih storitev za obdobje 2017 do 2021 zagotovljenega logopeda za dejavnost rehabilitacija po možganski poškodbi glave, in sicer za paciente, ki so z delovnim nalogom napoteni v logopedsko obravnavo.

Oba izvajalca, Zdravstveni dom dr. A. Drolca Maribor in Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja izvajata pogodbeno dogovorjeni program v skladu s sklenjeno Pogodbo in vsakoletnim Splošnim dogovorom. Tako sklenjeni Pogodbi, Splošni dogovor kot tudi Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ZZZS ne dajejo pristojnosti in pravne podlage za vplivanje na izvajalca za sklepanje pogodb o sodelovanju in povezovanju ustanov.

Komentarji