Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prihranek stroškov transakcij plačila davkov in prispevkov

668 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Trenutno delodajalci (javni in zasebni) ob plačilu davkov in prispevkov za zaposlene nakazujejo pet postavk na tri različne račune (ZPIZ, ZZZS in podračun države) ob čemer se podračun države deli še na tri različne sklice na enakem računu. Pri tem ima na mesečni ravni vsak delodajalec za cca. 5 € stroškov na zaposlenega na mesec oz. 60 € na leto. Ob 854.391 delovno aktivnih prebivalcih to znaša na ravni države 51,26 mio € stroškov transakcij samo za namen izplačila davkov in prispevkov pri plačah.

V prvi fazi bi lahko strošek občutno zmanjšali z enim nakazilom na posamezni račun, pri čemer bi nakazila za podračun države združili v eno nakazilo saj je podatek o deljenju nakazila že podan pri poročanju v aplikaciji e.davkov. S tem bi znižali strošek na ravni države za 2 € po izplačilu na mesec, kar bi pomenilo skupni prihranek gospodarstva in javnih institucij za 20,5 mio €.

V primeru združitve vseh nakazil na en račun ter ureditev prenakazila enkratnega skupnega zneska na račun ZPIZ in ZZZS, pri čemer oba prejmeta podatke o viru sredstev prav tako iz aplikacij e.davkov bi prihranek znašal kar 41 mio € - zmanjšan za manipulacijo znotraj podračuna države.

14 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sebastian I 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 5. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance si skupaj s Finančno upravo RS (v nadaljevanju: FURS) prizadeva k dvigu ravni prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti, pri čemer zasleduje tudi čim lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti in znižanje stroškov davčnih zavezancev pri plačevanju davkov in drugih obveznih dajatev.

FURS je v letu 2018 z namenom poenostavitve in znižanja stroškov plačevanja obveznih dajatev, ki so namenjene različnim javnofinančnim blagajnam (proračuni države in občin, ZZZS, ZPIZ) in zapadejo v plačilo istočasno po enem izvršilnem naslovu, razvil rešitev za plačevanje z zbirnim plačilnim nalogom, ki je v fazi izvedbe in bo realizirana v prvi polovici leta 2019. FURS bo na podlagi obračuna dajatev pripravil zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev, ki se plačujejo z zbirnim plačilnim nalogom. Zbirni plačilni nalog bo plačnikom obveznih dajatev, ki se bodo registrirali za tak način plačevanja (prijava v sistem e-računov), poslan v spletno banko. Plačevanje z zbirnim plačilnim nalogom bo predvidoma mogoče z junijem.

Pojasnjujemo vam, da lahko obvezne dajatve brez stroškov plačilnih storitev poravnate s plačilnimi karticami ali mobilnimi denarnicami na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam. Splošne informacije v zvezi z negotovinskim plačevanjem obveznih dajatev so dostopne <link https: www.ujp.gov.si dokumenti external-link-new-window internal link in current>na spletni strani Uprave Republike Slovenije za javna plačila.

Komentarji