Pozabljeno geslo? Registracija
Predlagam vladi

Predlagaj izboljšavo orodja

Za oddajo predloga izboljšave, se prosimo prijavite.

 • S Simon

  V predlogu predlagam.vladi.si/predlog/10026/ se je pripetilo, da se je glasovanje uporabnika "5r" štelo kar 2-krat.

  Prosim, odpravite (in preprečite v nadaljnje).

 • B Burek Man

  Dodajte nazaj "zadnje komentarje" oz. omogočite sledenje objavam (npr: napis "3-je novi komentarji", pri predlogih, kjer so se od zadnjega ogleda pojavili novi komentarji).

   

  Trenutna situacija zahteva, da si ali zapomnimo koliko komentarjev je bilo 'prej', pa da vidimo, če je kak nov, ali pa da preberemo vse predloge, kjer smo komentirali, da vidimo, če je kak odgovor kje na naš komentar.

 • S S.P.

  Spoštovani,

   

  predlagam, da se držite rokov za odgovor, sicer je sama spletna stran brez pomena.

   

  V upanju na odgovor organa, ki že precej zamuja, vas lepo pozdravljam.

   

   

   

   

 • E Ekser

  Kje so moji komentarji in glasovi? Kje jih najdem? Kje najdem predloge, pri katerih sem dal glas ali komentar?

  • E Ekser

   Bom samemu sebi odgovoril, oziroma vprašanje dopolnil.

    

   Na portalu BMWSLO na primer kliknem svoje ime in dobim na ogled vse, kar sem kadarkoli na ta portal napisal. V primeru predlagam.vladi.si pa bi bili lahko to vsi moji predlogi, komentarji, oddani glasovi, sledenja, vprašanja semle in vse ostalo. Zakaj je pod mojim profilom samo nekaj od teh stvari in kje lahko vidim ostalo?

  • V Vitja

   Tudi mi imamo iste težave.

  • moderatorBP

   Spoštovani,

   na seznamu vaših akcij lahko vidite le seznam oddanih predlogov, ne pa tudi glasov in komentarjev.

   Prijazen pozdrav.

   • E Ekser

    Spoštovani,

     

    saj to sem ravno vprašal. Nisem vprašal, kaj vidim, saj to pač vidim, ampak sem vprašal, zakaj nekaterih svojih akcij, kot jim pravite, ne vidim, na BMWSLO jih pa na primer vidim, kar pa pomeni, da se jih videti da, če moderator oziroma programer portala to hoče. No, zakaj?

 • anekdota

  Na prvi strani portala je statistika predlogov vladi.

  Smiselno bi bilo, da v statistiko dopišete na koliko predlogov vladi, ki SO dobili zadovoljivo št. podpore ni bilo odgovorjeno. (Cca.250 od leta 2014 do danes).

  Ozrioma ali pa bi v statistiko dodali št. predlogov vladi, ki ZAMUJAJO z odgovor s strani vlade.

   

  -

   

  Ne morem komentirati odgovora vlade v vsaj dveh različnih predlogih vlade? Zakaj?

  Po kliku na ikonco "Objavi komentar", se ne zgodi nič! 2 tedna nazaj je objavljane komentarjev in odzivov normalno delovalo, zakaj ne deluje sedaj?

 • S Simon

  Spletna stran predloga se po objavi komentarja ne osvežuje pravilno.

  Uporabnik v vnosno polje vpiše komentar, nato pa pritisne gumb Odgovori. Trenutno:

  - uporabniku se ne pobriše vnosno polje

  - uporabniku se ne zapre okno za komentiranje

  - uporabnik ni obveščen o uspešni objavi komentarja

  - stran predloga se uporabniku ne osveži

  - če uporabnik samodejno osveži stran, objavljen komentar še vedno ni prikazan

  - uporabniku se stran pravilno osveži šele, ko zahteva osvežitev brez predpomnenja (Ctrl+F5)

  - komentar se seveda shrani, a ker ga uporabnik ne more videti, gumb Odgovori pritisne ponovno - večkrat (in nastanejo večkratni enaki komentarji)

   

  Podoben problem nastane, ko uporabnik neprijavljeno bere predlog, potem pa se prijavi - tudi, če se stran osveži, ne vidi povezave Odgovori (ter Prijavi neprimeren komentar) - Ctrl+F5 pa prisili popolno osvežitev strani, ki težavo odpravi.

   

  Prosim, popravite.

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   bomo uredili.

   Prijeten dan.

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   modul za oddajo komentarjev je bil nadgrajen (potrditveno obvestilo o oddaji predloga, brisanje vsebine iz obrazca, takojšnja objava).

   Prijeten dan.

 • S Simon

  Prosim, če tudi v novi različici portala omogočite popravljanje lastnih komentarjev.

  Popravljanje se lahko časovno omeji (npr. le 5 minut po objavi komentarja).

  Popravljanje komentarja se lahko onemogoči, če ima komentar že odgovor.

   

  Na drugih portalih smo sicer vajeni, da že pred objavo komentarja vidimo predogled (tam se vidi tudi oblikovna ustreznost).

  • moderatorBP

   Spoštovani,

   hvala za vaš predlog. Pred objavo komentarja vidite besedilo in ga lahko pregledate, preden komentar objavite. Po objavi imate možnost, da komentar izbrišete in objavite popravljen komentar.

   Hvala za razumevanje.

   Prijeten dan.

 • a ahac36 nuncij

  Z novo obliko portala je število predlogov, glasov in komentarjev evidentno močno upadlo. Predvidevam, da je bila prenova portala s tem namenom tudi narejena, saj je portal marsikomu postal trn v peti. Zadeva je postala tudi silno netransparentna, saj uporabniki ne moremo vedeti, kolikšen je kvorum za sprejetje predloga. Vladi nevšečne predloge tako administrator brez težav "onemogoči". Prav tako je nenavadna pravica administratorja, da lahko po svoji presoji skrajša čss glasovanja, seveda z namenom onemogočiti predlagatelja.

   

  Urad vlade RS za komuniciranje - tudi prav. Bomo pa začeli po mejlu direktno težiti Šarcu, če vam to bolj ustreza.

   

   

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   pri vsakem predlogu, in sicer ob gumbih za oddajo glasu ZA oziroma PROTI, je izpisan zahtevan kvorum (trenutno "Kvorum vsaj 11 glasov ZA").

   Pravica, da lahko po svoji presoji ali na predlog predlagatelja skrajšamo čas glasovanja, je v Pravilih že od leta 2009 in je bila do danes uporabljena samo enkrat, in sicer leta 2009 za predlog "Vladno stališče glede cepljenja proti pandemski gripi"

   Prijazen pozdrav.

 • anekdota

  A lahko portal naredite vsaj 3x hitrejsi, saj se strani in podani komentarji zelo pocasi nalagajo!?

   

  Ali lahko napisete koliko je stala obnova oz. postavitev novega portala, kdo ga je izdelal in kdo ga posodablja ter obnavlja oz. vzdrzuje?

   

  Koliko davkoplacevalce stane delovanje tega portala z vso izdelavo in vzdrzevanjem ter placami zaposlenih, ki v tem procesu sodelujejo, ter koliko zaposlenih dela ali je vkljuceno v delovanje tega portala?

   

  Ali za vzdrzevanje in prenovo placujete zunanja podjetja? Koliko racunajo in za katero delo?

   

  - Odgovori na podana vprasanja so informacije, ki bi morale biti davkoplacevalcem dostopne, saj gre za davkoplacevalski denar.

   

  Ali lahko odgovorite zakaj ne odgovarjate na vse dodatne komentarje, pripombe in argumente na tej podstrani ter ali ste zakonsko obvezani, da nanje odgovarjate?

   

  Ali ste zakonsko obvezani, da ta portal naredite taksen, ki bo po zelji vecine uporabnikov tega portala?

   

  Ali pa imate ocitno povsem proste roke v vaši presoji o tem, kaj je drzavljanom ali vecini nas v interesu in zelji o temu, kaksen naj bo ta portal, kako naj se ga vodi in kaksna pravila delovanja naj ima?

   

  Kdo je odgovorna oseba, ki vodi ta portal, kdo ta projekt in kdo postavitev nove spletne strani?

   

  Zakaj ne razpisete pobude drzavljanov, da povedo kaksen portal zelijo in kako naj deluje?

  Poveste kaksen budget imamo, da portal naredimo po zelji vecine ljudi?

  Sedaj ste nedemokraticno in po zelji zgolj nekaterih postavili nov portal, ki amatersko narejen in ni dovolj uporabniku prijazen. Tudi glede na pobude in predloge na tej podstrani se ne odzivate na nacin, da bi jih v vecini upostevali ali vsaj razpisali naj uporabniki podajo njihovo mnenje, glasujejo. Temvec ravnate povsem samovoljno, kot se vam zdi smiselno. Demokracija vam je ocitno tuja!

  Zanimajo pa me vase zakonske obveze in neobveze, ki pa bi to morale postati, saj samovoljno in nedemokraticno delujete z davkoplacevalskim denarjem!

   

  Zakaj je postavitev nove spletne strani trajala vec let, vec kot 3 leta ali celo 4 leta, in kdo je za tako pocasnost kriv?

   

  Ali imate, in ce nimate, zakaj nimate oziroma niste imeli rokov za izvedbo prenove ali postavitev nove spletne strani?

  Zakaj odgovorni niso postavili hitrejsega roka za postavitev nove spletne strani, v kolikor ste roke sploh imeli?

   

   

  • moderatorBP

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja in skrb, ki jo namenjate izboljšanju uporabniške izkušnje spletnega orodja predlagam.vladi.si. Kot veste je Urad vlade za komuniciranje v drugi polovici leta 2016 pristopil k izvedbi nadgradnje spletnega orodja predlagam.vladi.si z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje, dostopnosti ter uvedbe nove vizualne podobe. Posebnih rokov za izvedbo prenove nismo postavili. Prenovljeno orodje predlagam.vladi.si je bilo januarja 2019 objavljeno na novi aplikativni rešitvi.

   Estonsko podjetje Interest Marketing, ki je vzdrževalo prejšnjo tehnično rešitev predlagam.vladi.si, je v 9 letih in dveh mesecih sodelovanja prejelo 8.320,00 evrov za vzpostavitev in prilagoditve našim zahtevam, 6.410,00 evrov za nadgradnje in 27.500,00 evrov za vzdrževanje spletnega orodja (250 evrov na mesec). Skupaj torej 42.230,00 evrov.

   Oblikovno rešitev nove tehnične rešitve predlagam.vladi.si je izdelalo podjetje Kolektiv d.o.o. (3.458,70 evrov), tehnično izvedbo postavitve predlagam.vladi.si na novo infrastrukturo, pa sta izvedli podjetji ORG.TEND d.o.o. (10.712,00 evrov) in Agenda d.o.o. (3.381,84 evrov). Z Agenda d.o.o. ima Urad vlade za komuniciranje do junija 2019 sklenjeno pogodbo za osnovno vzdrževanje (75,64 evrov na mesec) ter morebitne nadgradnje spletnega orodja predlagam.vladi.si.

   Z moderiranjem orodja se ukvarjata dva zaposlena na UKOM, in sicer vsak približno 10% svojega delovnega časa.

   Kar pa se tiče upoštevanja predlogov državljanov glede sprememb predlagam.vladi.si, smo v preteklih letih mnogo predlogov upoštevali, veliko pa smo jih tudi zavrnili. Pri vsakem predlogu opravimo premislek glede vpliva na uporabniško izkušnjo in dostopnost spletnega mesta, finančnih posledicah izvedbe, varstva osebnih podatkov in zagotavljanja sledi sprememb, ... V skladu z Zakonom o javnih financah nas pri končni odločitvi vodijo načela zakonitosti, namenskosti, učinkovitosti in gospodarnosti razpolaganja s proračunskimi sredstvi.

   Ker se nam ni zdelo primerno, da se predlogi glede sprememb in nadgradenj predlagam.vladi.si obravnavajo po enakem postopku kot predlogi sistemskih sprememb predpisov in politik Vlade Republike Slovenije, smo s prenovo vzpostavili posebno rubriko za predloge izboljšave orodja predlagam.vladi.si. Tako so vsi predlogi na to temo sprememb predlagam.vladi.si zbrani na enem mestu.

   Na Uradu vlade za komuniciranje se bomo tudi v prihodnje trudili, da bo spletno orodje predlagam.vladi.si pomemben pospeševalec participacije državljanov pri oblikovanje vladnih politik in uporaben pripomoček zainteresiranih državljanov za opozarjanje na neustrezne sistemske ureditve.

   Prijazen pozdrav.

   • anekdota

    Spoštovani,

    hvala za odgovor.

    Zanima me zakaj rokov za izvedbo prenove portala niste postavili? Glede na vse opombe in predloge uporabnikov, ki so se vrstili več let, se vam ni zdelo, da pa bi jih bilo smiselno upoštevati čimprej ter s tem uporabnikom, državljanom olajšati sodelovanje?

    Med drugim niste odgovorili, zakaj ne odgovarjate na nekatere dodatne komentarje, odgovore, pripombe in argumente na tej podstrani, ter ali ste zakonsko obvezani, da nanje odgovarjate?

    Predlagal sem tudi, da naredite portal hitrejši, saj je glede na ostale portale precej počasnejši, predvsem čas nalaganja predlogov vladi. Kako je s tem?

    Na novo dodajam, da nekatere funkcije, ki so še nekaj tednov nazaj delovale, ne delujejo več. Na primer odgovarjanje (Objavi komentar) na odgovor vlade. Danes sem želel komentirati odgovor vlade in podati nov komentar, in dodati nov komentar v dveh drugih predlogih vladi, nič od tega ni bilo možno?

    Kdo bo po preteku pogodbe z Agendo d.o.o. skrbel za ažuriranje, popravljanje in dodajanje novih funkcionalnosti na portalu, ter kakšna bodo razpoložljiva sredstva, oz. plačilo, ki ga bo za to dobil?

    Iz vašega odgovora razumem, da presoja o tem kako naj se nadgrajuje ta portal, kako naj funkcionira ta portal ter katere spremembe na tem portalu naj se uvede in katere ne itn., ostaja v rokah 2 oseb? Ti dve osebi presojata ali boste ali ne boste uvedli predloge uporabnikov? Namreč očitno se zdi, da nimate resnega namena upoštevati predloge uporabnikov ali pa le morda vsaj tiste, ki se zdijo smiselni tudi vam, ne pa tudi tistih, ki se zdijo smiselni uporabnikom.

    - Gre za presojo dveh oseb, hkrati pa neupoštevanje tisočih drugih osebe o tem ali je predlog uporabnikov za vas sprejemljiv ali ne. Zato sem podal nov predlov vladi, da izvedemo anketo in se uporabniki odločimo kakšen portal želimo. Predloga očitno ne želite javno objaviti in me zanima zakaj?

    Gre za javni denar, kar navsezadnje pomeni, da najverjetneje imamo pravico sodločati o tem kakšen portal in s kakšnimi fukcijami želimo v okviru obstoječih finančnih možnosti, ne pa da o tem odločata zgolj 2 osebi, pristransko, ali je temu tako?

    Ponovno izpostavljam, da se prostor za odgovarjanje na tej strani vedno bolj oža, globje gredo komentarji oz. odgovori. To je še posebej moteče v primeru uporabe portala z mobitelom. To pomeni, da v kolikor se odgovarjanje ali komentiranje povečuje v globino obstaja možnost, da uporabnik odgovora na komentar sploh ne bo mogel več podati, saj je okence za odgovor preprosto premajhno. O tem sem vas obvestil, a portala niste popravili.

    Resda ste uvedli tole rubriko, toda predloge v tej rubriki se ne upošteva, ali pa vsaj večino ne.

    Glede na to je torej praktično vseeno, če ste le na videz dali možnost, da nekaj povedo tudi uporabniki tega portala, ki so ga navsezadnje tudi plačali in ga plačujejo.

    Torej mislim, da bi bilo dobro, da date uporabnikom možnost, da sami povedo katere in kakšne spremembe naj se uvede oziroma kako naj deluje ta portal, ne pa, da o tem odločate sami. Torej brez dejanskega upoštevanja predlogov uporabnikov so naši predlogi nesmiselni ali obojestranska izguba časa in energije.

    Ponovno poudarjam, da znotraj vlade še vedno niste uredili, da se na odgovore vladi, ki so dobili zadostno število podpore odgovarja in odgovarja pravočasno!

    Zgolj vaše občasno opominjanje ministrstev na to, da na predloge odgovorijo ni zadovoljivo.

    Ste del vlade in s tem soodgovorni za to, da vzemate državljanom njihov čas in energijo, v njihovem upanju, da bodo dobili odgovor vlade, ki pa ga naposled ne dobijo. Ob tem pa vzemate čas še vsem, k predloge vladi spremljajo in tudi tiste, ki zanje glasujejo.

    - Morda bi vam lahko uporabniki izstavili račun za naš uporabljen čas, ki ni dobil upravičeno pričakovanega odziva, ali pa, da se zamenja osebje v ministrstvih, ki so odgovorni za odgovarjanje na predloge vladi, novo osebje pa končno odgovori na neodgovorjene predloge vladi.

    - Zanima me (niste odgovorili) ali ste zakonsko obvezani, da upoštevate predloge uporabnikov v spremembi tega portala, in drugo ali so posamezna ministrstva zakonsko obvezana, da odgovorijo na predloge vladi, v predvidenem roku vsakega predloga vladi posebej, ki je dobil zadostno število podpore?

    Zanima me ali so na novem portalu objavljeni predlogi vladi s starega portala, ki so dobili zadostno število podpore in hkrati niso dobili odgovora s strani vlade?

    - Predlagam, da uvedete, da v kolikor vlada ne odgovori v predvidenem roku, da v predvidenem roku vsaj pojasni zakaj ni odgovorila in kdaj bo odgovorila?

    - Predlagam, da na prvi strani portala, k statistiki dodate povezavo na cca. 250 predlogov vladi, ki so dobili zadostno število podpore, a nanje nikoli ni bilo odgovorjeno, in čakajo na odgovore posameznih ministrtev. Torej, da naredite podstran s temi predlogi, iz statistike pa morebitno povezavo na to podstran.

    Ker se mnenja državljanov spreminjajo, kar pomeni, da bi nekateri predlogi vladi lahko dobili dodatno podoporo (ZA) v prihodnje, me zanima ali lahko uvedete možnost, da se lahko za določen predlog vladi glasuje tudi po pretečenem roku, kar bi pomenilo, da naj vlada nanj/e odgovori takrat, ko pač bodo imeli zadovoljivo število podpore?

    Dokler posamezna ministrstva ne odgovarjajo na predloge vladi z zadostnim številom podpore pomeni, da se gremo nekateri uporabniki Sizifovo delo!

    Sam namen portala je komunikacija med vlado in državljani in v kolikor ne morete zagotoviti niti tega najbolj osnovnega namena v celoti, potem je seveda smiselnost delovanja tega portala upravičeno vprašljiva. S tem pa poraba davkoplačevalskega denarja in vloženega časa in energije mnogih državljanov.

    Prav tako ne odgovarjate na vse elektronska sporočila. Namreč povedal sem vam, da bi bilo dobro, da se popravi vse komentarje uporabnikov, saj se je z uvedno nove različine portala oblikovana struktura večine preteklih komentarjev precej spremenila. To pomeni, da so uničili delo mnogih uporabnikov in s tem (kar je bistveno) deloma tudi vsebino komentarjev. Oblika je del vsebine! Namreč precej drugače je brati eno dolgo besedilo, ki je strnjeno zgolj v en odstavek, ali pa dolgo besedilo razdeljeno v veliko odstavkov. Preveč strnjeno oblikovana besedila lahko odvračajo od sodelovanja.

    Navedli ste, da bi morali popravljati vsak predlog vladi posebej in vsako objavo posebej. Za to pa prositi prejšnjega vzdrževalca portala. Ali to pomeni, da mu morate za oblikovanje besedel v prvotno obliko tudi plačati?

    Izdelovalec nove različice tega portala bi lahko ohranil obliko besedil prejšnjega portala, a jim je z novo kodo enostavno porušil stukturo. V kolikor bi jih sam pisal bi vedel, da je veliko ljudi imeli precej dela s tem, da so svoja besedila oblikovali v njim smiselno strukturo.

    Lep pozdrav

    • moderatorBP

     Spoštovani,

     ponovno se vam zahvaljujemo vaša vprašanja in skrb, ki jo namenjate izboljšanju uporabniške izkušnje spletnega orodja predlagam.vladi.si. Kot že veste je Urad vlade za komuniciranje v drugi polovici leta 2016 pristopil k izvedbi nadgradnje spletnega orodja predlagam.vladi.si z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje, dostopnosti ter uvedbe nove vizualne podobe. Posebnih rokov za izvedbo prenove nismo postavili. Prenovljeno orodje predlagam.vladi.si je bilo januarja 2019 objavljeno na novi aplikativni rešitvi. Od objave na novi infrastrukturi do danes smo že izvedli nekaj nadgradenj v skladu s predlogi uporabnikov na tej strani.

     Glede vprašanja obveze odzivanja na vaša pisanja na podstrani »Predlagaj izboljšavo orodja«, smo v skladu s 17. členom Uredbe o upravnem poslovanju obvezani na dopise strank odgovoriti najpozneje v 15 dneh po prejemu. Odziv ministrstev in vladnih služb pa naj bi bil v skladu s Pravili na predlagam.vladi.si objavljen v 30 dneh. Pristojni organi so s sklepom vlade obvezani, da odgovore na prejete predloge pripravijo v 20 dneh.

     Kar se tiče hitrosti delovanja portala, smo v zadnjem tednu podvojili zmogljivost strežniške infrastrukture ter nadalje iščemo načine za optimizacijo programske rešitve.

     Kar se tiče možnosti oddaje komentarjev na predlogih, ki že imajo odziv organa vam sporočamo, da oddaja komentarjev na predlogih ni omejena s statusom predloga. To pomeni, da lahko komentirate predloge ne glede na to, ali so v fazi razprave, glasovanja, čakajo na odziv oziroma že imajo objavljen odziv pristojnega organa.

     Glede vzdrževanja predlagam.vladi.si po preteku pogodbe z aktualnim zunanjim izvajalcem vam sporočamo, da bomo v kratkem izvedli javno naročilo na katerega se bodo lahko prijavili vsi ponudniki, ki bodo izpolnjevali pogoje javnega naročila. Ocenjena vrednost javnega naročila še ni pripravljena.

     Kar pa se tiče upoštevanja predlogov državljanov glede sprememb predlagam.vladi.si, smo v preteklih letih mnogo predlogov upoštevali, veliko pa smo jih tudi zavrnili. Pri vsakem predlogu v okviru Urada vlade za komuniciranje opravimo premislek glede vpliva na uporabniško izkušnjo in dostopnost spletnega mesta, finančnih posledicah izvedbe, varstva osebnih podatkov in zagotavljanja sledi sprememb, ... V skladu z Zakonom o javnih financah nas pri končni odločitvi vodijo načela zakonitosti, namenskosti, učinkovitosti in gospodarnosti razpolaganja s proračunskimi sredstvi.

     Kar se tiče izpostavljenega problema objave komentarjev na mobilnih telefonih sporočamo, da smo omenjeno težavo rešili z zmanjšanjem »zamika desno« med nadrejenim in podrejenim komentarjem na ekranih, katerih širina je manjša od 650 pikslov.

     Kar se tiče neodgovorjenih predlogov na starem portalu vam sporočamo, da so bili vsi preneseni na nov portal in so del statistike »Predlogi v obravnavi« oziroma »Čaka odziv«, ki jih najdete na vstopni strani. Vse predloge, ki še čakajo odziv najdete na strani »Predlogi / Posredovani

     Ne strinjamo se z vašim predlogom, da se obravnave posameznih predlogov ne zaključijo, dokler ne dobijo zadostno število glasov ZA. Predlog, ki na glasovanju ni dobil zadostne podpore, lahko uporabnik znova odda v obravnavo, če v kateremkoli trenutku presodi, da se je mnenje državljanov glede tematike spremenilo.

     Strinjamo se z vami, da zamude pri pripravi odzivov posameznih ministrstev in vladnih služb negativno vplivajo na motivacijo uporabnikov za participacijo in uporabo spletnega orodja predlagam.vladi.si. A ob tem ne gre pozabiti, da smo od leta 2009 do danes pristojnim poslali v obravnavo 3020 predlogov, ki so na predlagam.vladi.si prejeli zadostno podporo, in objavili 2826 odzivov na te predloge. Tudi v prihodnje se bomo trudili, da v postavljenih rokih zagotovimo odzive pristojnih ministrstev in vladnih služb.

     Kot ste pravilno ugotovili, so se pri uvozu besedil iz stare na novo infrastrukturo, nekatera oblikovanja podrla. In sicer smo nepravilno uvozili odstavke, ki so bili v starem sistemu zapisani s html značko »br /«. Napaka se pojavlja tako pri predlogih, kot tudi komentarjih in odzivih pristojnih organov. Ker je bilo 96% odstavkov pravilno narejenih s html značko »p« in ker bi ponovni uvoz podatkov po našem mnenju nepotrebno bremenil Proračun Republike Slovenije (logiko uvoza je potrebno spisati na novo, saj jo je potrebno prilagoditi obstoju novih vsebin, ki so od objave novega sistema), smo se odločili, da težave ne bomo reševali s ponovnim uvozom podatkov iz starega sistema. Glede na to, da se napaka pojavlja le pri nekaterih objavah iz starega sistema, in ker je predlagam.vladi.si že dva meseca na novem sistemu, verjamemo, da pokvarjen prikaz ne vpliva več na odločitev uporabnikov glede njihovega sodelovanja.

     Še enkrat hvala za vaše konstruktivne predloge in prijazen pozdrav.

 • A Aleksander Nerat

  Pozdravljeni,

   

  v novi obliki ni možno popraviti predloga pred objavo, niti ga ni možno pobrisat. Te dve funkcionalnosti sta pravzraprav nujni :)

   

  L.p. Aleksander

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   v preteklosti smo imeli možnost priprave osnutka, popravljanja predloga pred pošiljanjem v objavo. Izkazalo se je, da je so uporabniki velikokrat zmotno mislili, da so s pripravo osnutka predlog dejansko poslali v obravnavo. Možnost osnutka smo zato odstranili.

   Ostaja pa možnost poprave predloga, ko je ta enkrat javno objavljen.

   Prijazen pozdrav.

 • v verso verso

   

  Mislim too much, pa kdo piše te odgovore, daleč od strokovnih, kr neki, na deleč se vidi sum korupcije, ko odgovore pripravlja nestrokovna oseba

   

  12.02.2019

  Odziv Ministrstva za okolje in prostor

   

  Na Ministrstvu za okolje in prostor se dobro zavedamo, da lahko plastične vrečke (kot tudi druge plastične izdelke za enkratno uporabo) ukinemo oziroma učinkovito zmanjšamo njihovo uporabo le, če bodo temu naklonjeni tako potrošniki kot tudi trgovci. Zato se vseh sprememb lotevamo skupaj v dialogu s trgovci oziroma na drugi strani redno ozaveščamo javnost o škodljivih posledicah plastike na okolje. Minister Leben se je januarja že srečal s predstavniki vseh večjih trgovcev v Sloveniji. Minister zaznava dobršno mero pripravljenosti trgovcev za zmanjševanje plastičnih vrečk v Sloveniji. Pogovori se bodo nadaljevali tudi v tem mesecu.

 • anekdota

  Kdaj bo uvedena možnost popravljanja svojih komentarjev, kot je bilo v prejšnjem portalu?

  Lp

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   na prejšnjem portalu ni bilo možnosti popravljanja komentarjev in tudi zdaj je ni. Imate možnost brisanja in objave novega komentarja. Popravljanje komentarjev bi bilo z vidika korektnosti razprave neustrezno.

   Prijeten dan.

   • anekdota

    Oprostite, ampak ocitno ne veste kaj govorite! Portal uporabljam vrsto let in se vedno sem lahko popravil svojo objavo oz. komentar, saj med pisanjem pogosto delam slovnicne napake. Skratka posljite k odgovarjanju osebo, ki je kompetentna, namrec vi niste!

 • v verso verso

  Ob objavljenem odzivu organa naj se omogočijo komentarji in se potem lahko oblikuje ponoven argumentiran predlog, ki bo naletel na plodna tla. Ugotavljam, da v večina odzivov ni strokovnih in da se določno ne odgovori na predlog. Naj se da orodje, ki bo omogočilo komentar na odziv.

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   odziv organa lahko že komentirate z uporabo iste funkcionalnosti, ki jo uporabljate za komentiranje predloga.

   Ponoven, argumentiran predlog, ki je nadgradnja prvotnega, lahko oddate z uporabo funkcionalnosti "oddaj nov predlog."

   Prijazen pozdrav.

 • v verso verso

  Če je predlog s strani moderatorja zavrnjen naj moderator to argumentira v aplikaciji in da se to vidi in komentira in ne kar napamet zavrne predlog, ki je lahko še tako zanimiv in sistemski. Stavim, da bi kar nekaj predlogv dobilo dovolj glasov in bi tudi vlada lahko upoštevala predlog.

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   moderator orodja zavrača le tiste predloge, ki so v nasprotju s Pravili orodja in vsebinsko ne presoja predlogov.

   Prijeten dan.

   • anekdota

    V upoštevanju pravil niste dosledni ali pa ste pristranski, namreč predlog vladi "Liter piva naj stane 70 evrov" ni vseboval nobenih pobud za sistemske rešitve oz. spremembe, a je bil vseeno sprejet.

     

    Sicer pa, če govorimo o pravilih, ima vsak predlog vladi rok do kdaj mora biti odgovorjen s strani posameznega ministrstva. Glede na to, da se sama ministrstva ne držijo rokov in z odgovori zamujajo ali pa celo nanje ne odgovorijo (cca. 240 predlogov vladi, ki so dobili zadostno število podpore, a nanje ni bilo nikoli odgovorjeno), se zdi malce neresno govoriti o pravilih. Namreč sam namena portala je povezovanje državljanov z vlado, in, če se ne upošteva niti osnovnega namena zakaj in za kar ta portal sploh obstaja, kje torej smo?

     

    Zato predlagam, da se obstoječi vladi posreduje vse predloge vladi, ki bi morali, a niso dobili odgovora, z namenom, da obstoječa vlada nanje odgovori. Tako na portalu ne bo več neodgovorjenih predlogov vladi razen, če ste jih izbrisali in so šli v pozabo... Neodgovorjeni predlogi vladi so se predhodno nahajali v zavihku POSREDOVANI.

    • anekdota

     Točna številka neodgovorjenih predlogov vladi je 146, na dan 20.03.2018.

     Lahko vam jih posredujem.

     • moderatorBP

      Pozdravljeni,

      pristojna ministrstva in vladne službe prejmejo v obravnavo vaše predloge. Periodično jih opozarjamo na zamude pri pripravi odzivov.

      Prijazen pozdrav.

      • anekdota

       Da, in? Še vedno ne odgovarjajo na vse predloge vladi z zadostnim stevilom podpore. Torej nič, pac ne odgovarjajo, glavno,cda imate vi delovno mesto, cetudi portsl ne deluje in namen portala tudi ne v zadostnem merilu.

        

       Sedaj pisem komentar preko mobitela v 5 milimetrov stisnjen prostor (vodoravno)!, zgolh zato, ker se z vejami odgovorov v globino krci sirina okenca za odgovor, kar pomeni, da v kolikor mi odgovorite na tole pisanje, vam preko mobitela sploh ne bom mogel vec odgovoriti.

        

        

       • moderatorBP

        Pozdravljeni,

        hvala za opozorilo glede širine okenca za odgovor. Bomo poskusili čimprej urediti.

        Prijeten dan.

         

 • anekdota

  - Posamezna ministrstva, ki so časovno omejena odgovoriti na posamezen predlog vladi, naj v primeru, da na predlog vladi, ki je dobil zadostno število podpore in nanj niso odgovorili v podanem roku, javno v samem predlogu vladi pojasnijo zakaj na predlog vladi niso odgovorili v časovnem roku in kdaj lahko pričkujemo njihov odgovor.

   

  - Kadar uporabnik svoj komentar izbriše, ni potrebno, da se izpiše, da je komentar izbrisan. Komnater naj preprosto bo izbrisan.

   

  - Predloge vladi naj imamo uporabniki možnost sortirati v stolpce ali kot so sedaj v ikone.

   

  - Nad posamezno ikono (razvrsti po) naj se v primeru prehoda z miško (mouse over) izpiše lastnost ikone (funkcija), saj same ikone niso nujno razumljive vsem uporabnikom, predvsem tistim, ki niso vešči rabe računalnika.

   

   

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   - to bi zahtevalo večjo funkcionalnostno spremembo, dodatne statuse in kategorije predlogov, kar bi celoten proces naredilo bolj nepregleden,

   - zdi se nam primerno, da ob izbrisani vsebini za njo ostane sled,

   - predloge lahko sortirate po nazivu, datumu, številu glasov za in proti, številu ogledov in številu komentarjev na straneh v poglavju predlogi,

   - se strinjamo in bomo dodali opise ikon.

   Prijazen pozdrav.

   • moderatorBP

    Pozdravljeni,

    opisi na ikonah dodani.

    Prijeten dan.

   • anekdota

    1. Ni potrebno, saj predlog lahko ostane kjer je v rubriki Posredovani, le da se takoj od predlog dopiše razloge, zakaj ministrstvo še ni odgovorilo in kdaj bo odgovorilo.

     

    2. Zakaj? Ne vidim nikakršnega smisla v tem, da se vidi, da je bil komentar izbrisan, saj nikomur, oz. vsaj uporabnikom ničesar ne pove, le to, da je bil komentar izbrisan, kar pa je brezpredmetno v argumentiranju prdloga vladi. Hkrati več sledi povzroča manjšo preglednost.

     

    3. Da. Toda več podstrani portala ima različne postavitve, enkrat so ikone, drugič stolpci... smiselno se zdi, zaradi različnih dimenzij ekranov, da ima posamezna stran vsaj dve možnosti postavitve, kar bi bilo uporabnikom bolj prijzno (user friendly).

     

    4. Hvala.

     

    Enako Lp

     

     

 • anekdota

  Kot je podal tudi Simon, in smo velikokrat omenili v predlogih vladi, naj se možnost glasovanja ZA ali PROTI doda tudi možnost, da glas odvzamemo, torej, da se glasovanja vzdržimo. Namreč dogaja se, da glasujemo ZA ali PROTI, potem neka druga oseba doda argumente, ki se nam zdijo smiselni, in se posledično odločimo, da bi svoj glas spremenili ali pa odvzeli, torej se glasovanja vzdržali.

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   menimo, da je možnost spremembe glasu dovolj in funkcije izbrisa glasu ne bomo omogočili.

   Hvala za razumevanje.

   Prijazen pozdrav.

 • anekdota

  Kdaj in če lahko pričakujemo možnost popravljanja objav?

  Lp

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

   popravljanje predlogov je omogočeno v fazi komentiranja.

   Prijazen pozdrav.

    

 • S Simon

  Prosim dodajte RSS:

  - za nove predloge ("v obravnavi")

  - za nove odgovore ("z odzivom organa")

  - za nove komentarje (kateri predlog je dobil nov komentar, podobno kot "želim slediti predlogu")

   

  Če še ni (nisem še preveril):

  - urejanje glasu ZA/PROTI - včasih si premislimo

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

    

   se strinjamo glede RSS in bomo izvedli.

    

   Glas lahko spremenite vse do konca glasovanja.

    

   Prijazen pozdrav.

 • anekdota

  Pozdravljeni

  Cestitke, da vam je koncno uspelo posodobiti portal.

  Predlog: Moznost urejanja, popravek objave ocitno ne obstsja vec. Vsekakor zelo smiselna in uporabna funkcija, ki smo jo uporabniki lahko koristili v starejsem portalu, kot tudi na 99,9% vseh spletnih portalov.

  Ali bi lahko funkcijo popravek oz. urejanje objave povrnili oz. uvedli tudi v novejsi portal?

   

  Kaj tocno pomeni 3% aktivnih uporabnikov, ki se ga navaja v potrebi odobritve predloga vladi? Mislim, da bi bilo smiselno, da se to bolje obrazlozi v zavihku opisa delovanja portala.

  Lp

  • moderatorBP

   Pozdravljeni,

    

   funkcija popravljanja predloga še vedno obstaja, a je tako kot prej na voljo le prvih 14 dni po objavi predloga (faza razprave), medtem ko je v fazi glasovanja izključena. Enako je veljalo v stari različici predlagam.vladi.si

    

   Pravilo glede 3% aktivnih uporabnikov je razloženo na vsakem predlogu, kjer je jasno napisano, koliko je kvorum za sprejetje predloga - trenutno 11 glasov ZA.

    

   Prijazen pozdrav.

   • anekdota

    Hvala.

    Glede na kaj se določa kvorum ( na primer 11 glasov ZA)?

    Lp

    • moderatorBP

     Pozdravljeni,

     "število aktivnih uporabnikov v zadnjih 30 dneh" x 3% = kvorum.

     Prijazen pozdrav.

   • anekdota

    No, jaz svojega novega predloga nisem mogel popraviti.

    Hkrati pa ne gre samo za predlog vladi, temveč tudi za komentarje. Ali boste uvedli nazaj možnost, da svoje komentarje lahko popravimo (na aprimer slovenične napake ipd.)?

    • moderatorBP

     Pozdravljeni,

     ne, možnosti popravljanja komentarjev ne bomo uvedli.

     Prijazen pozdrav.