Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Za enakovredno delo enako plačilo!
 
Sony Globokar
Ogledov: 324
Predlog ustvarjen 31.12.2018
Glasovanje se zaključi 28.01.2019
Zadnja sprememba 03.01.2019 10:07:09

6 Za | 5 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)   Popravki predloga  

 

Predlagam vladi R Slovenije da vsaj približno izenači plače vsem kategorijam pooblaščenih uradnih oseb (mišljeni so policisti, pravosodni policisti, vojaki in zraven dodajam še poklicne gasilce kateri sicer niso pooblaščeni, so pa dnevno izpostavljeni nevarnostim).

Nekoč so ti poklici imeli poleg osnovne plače dodatek 20 % za pooblaščenost in 15 % za pogoje dela. Tako so že v osnovi imeli cca. 35 % višjo osnovno plačo kot npr. referentka na upravni enoti z isto štartno osnovo.

Potem je famozni Virantov plačni zakon izničil vse dodatke in naredil zmedo in kaos. Policisti so se dvignili, bili enotni, zahtevali 6. st. izobrazbe in si izborili svoj status. Ob tem so imeli izdatno podporo svojega vodstva.

Pravosodni policisti capljajo zadaj. Sindikat so jim uničili, ker ni bil po meri gen. direktorja. Njihovo vodstvo zgolj kima, ker se ne želi izpostavljati (sami so si lepo popravili plače!). Ostali kot se kdo znajde, če imaš kam iti pač greš.

Vojaki naj bi delali na domoljubno noto, čast in ponost. Res je! Vendar imajo doma družine in je potrebno jesti in piti.

Gasilci so se že tolikokrat izkazali in dokazali, da si zaslužijo biti tu zraven.

Za vse te poklice se praviloma zahteva 5. stopnja izobrazbe. Potem je tu došolanje od 1 - 2 let, tako teoretično kot praktično. Policisti so tu dosegli 6. stopnjo. Prav! Vendar tudi ostali ne zaostajajo. Tudi tu je potreben tehten premislek. Boleče pa je poslušati kako ti poklici dajejo v nič eden drugega in si domišljajo da so nekateri vredni več od drugih. Pa temu ni tako, roko na srce.

Tudi vojaki se izobražujejo, hodijo na večtedenska terenska usposabljanja, ne vidijo družin, so prvi na udaru v primeru neposredne vojne nevarnosti. 

Stvari je potrebno gledati širše in globalno v kontekstu EU. V EU za vse te poklice zadostuje 5. stopnja izobrazbe in potem naprej z internim došolanjem ali javnim šolstvom, seveda ne vsi, le najbolj sposobni.

 

 


Ključne besede plača, uniformirani poklici
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

andrejček | 06.01.2019 | 08:46
Civilnenu policistu je v Slovenski vojski ekvivalent vojaški policist, imata enaka pooblastila, samo da vojaški policist lahko ukrepa samo proti vojaški osebi. Vojaški policist ima v osnovi po mojih podatkih 2 plačilna razreda višjo osnovno plačo. Civilnega policista ne moreš primerjati z navadnim vojakom, ker navadni vojak nima pooblastil in mi ni jasno, zakaj se ta dva poklica sploh primetja... kot sem že napisal, nekje identikus je civilni policist - vojaški policist, pa še pri tej povezavi ima civilni policist večja in širša pooblastila, kot vojaški.
Sony Globokar | 06.01.2019 | 20:49
Ni bil moj namen ugotavljati kdo ima kakšna pooblastila... , zanima me težavnost dela, izpostavljenost... Lahko vam povem, da bi najprej zvišal plače poklicnim gasilcem. 

Nekoč je bilo imenitno biti "vojno lice", to so bili seveda podoficirji in oficirji, vojska je bila naborniška, so pa že v YU razmišljali da bi nekateri rodovi zaposlovali poklicne vojake (npr. raketni oddelki...).

Danes je tako, da s srednjo izobrazbo ne moreš do spodobne plače, nekaj zmanjka. Policisti so se izkazali v osamosvojitveni vojni in bi se njhov status lahko uredil že takrat. 

Žal je tako, da je danes v SLO skoraj 80 % plač prenizkih. Potem se prerekamo kdo je več vreden!
andrejček | 08.01.2019 | 06:23
Pooblastilo pomeni odgovornost. nekdo ki ne nosi nobene odgovornosti ampak samo izvršuje neposredne ukaze drugih, ne more biti enako plačan kot tisti, ki mora na kraju sam sprejemati odločitve in za te odločitve tudi kazensko in materialno odgovarjati. Pa nobenega ne poveličujem. Tako je. 

gasilce ste omenil v predlogu v točno enem stavku, morda 10 besed, ne mi zdej nabijat, pa minuse talat za brezveze, zraven ste še mal paznike dal, pa je čorba.

Pa še ena o izobraževanju. Kolikor mi je znano, imajo vsi uniformirani poklici v SLO dodatna izobraževanja, za policijo vem da na leto vsaj v 10 mesecih 1x, poleg tega pa še dodatna za nove naprave, ki jih uvede delodajalec v proces. 

V svojem predlogu vidno navijate za vojaka, pljuvate po JS, ki da si je izboril 8% višje plače (mimo grede s stavkovnim sporazumom 8%plače odvzete z ZUJFom še ni vrnjene)...

poznam razmere, delo, pa če želite tudi pooblastila različnih služb v vojski in policiji, tako da malo ločim, kaj, kako, ipd. kdo dela in primerjava med poklici ne zdrži, kot hočete prikazati. realnost je drugačna, sicer pa bo v treh mesecih vse bolj jasno, ko bo končana primerjava na državni ravni.
Sony Globokar | 08.01.2019 | 07:04
8 % plače odvzete javnim uslužbencem z ZUJFom mislim, da niti ne bo nikoli vrnjene. Obdobje gospodarske rasti se končuje...

Upokojencem je bilo dano vedeti da se za 8 % za katere so bili prikrajšani v usklajevanju pokojnin lahko obrišejo pod nosom. Pokojnine bodo itak vedno večja mizerija, počakajmo samo še naslednjo krizo. Upokojenci so kolateralna škoda.

Navijam za vojake? Morda res, sem si kot otrok želel postati "vojno lice", neizpolnjene sanje, še v času YU. Je bolje da nisem, hvala previdnosti.

Vse te službe bi morale stopiti skupaj in si izboriti status, ne pa da se prepirajo kdo da je vreden več. 

Ko bodo narejene primerjalne analize in študije?? Vedno je vprašanje kdo je naročnik in kdo plačnik ter v čigavem interesu je da se sploh delajo?

Ne podcenjujem pa nikogar. Če sem vam dal minus je to moja pravica in se vam nisem dolžan opravičevati, dal bi vam jih še 100, če bi bilo mogoče.

Pišete o stvareh o katerih ste slišal iz medijev, pojdite pogledati na vojaško urjenje,  s policijsko izmeno, na gasilsko intervencijo, v zapor med okorele kriminalce... Je pa res, da je čedalje več papirologije in da bi današnji policist praviloma potrebaval pomočnico, to je tajnico. Veliko stvari konča na sodiščih in je papirologija pač nujno zlo. 

Sicer pa je v SLO postalo tako, da se ne splača več vleči za nikogar, vsakdo gleda samo zase in brat že dere brata - pa makar za 2 €. In to je vsa resnica Zgodbe o (ne-)uspehu.

Želim lep dan in se izklapljam iz debate.
Sony Globokar | 02.01.2019 | 19:41
Javni uslužbenci so izsilili svojih 8 % in dobili vrnjene plače. Pravilno bi sicer bilo da ostanejo v svojih starih plačnih razredih in dobijo nazaj plačno lestvico iz l. 2011. Zdaj bodo sicer razredi leteli v nebo, plače pa bodo tiste iz l. 2011. Tudi prav, če verjamejo. 

Zamrznitev napredovanj... jim bo tudi zmanjšala bodoče pokojnine, saj je tu vrzel trajajoča 7 let.

Tudi plača policista z 6. stopnjo izobrazbe ni sanjska, če tu ni nadur pa izmenskega dela in morebitne uspešnosti ter seveda max. dodatka na stalnost in minulega dela. 

Roko na srce, malce spodobna plača se v javnem sektorju začne v 40  razredu, za kar je bila nekoč potrebna UNI izobrazba. V vojski ni nič brez oficirskega čina in udeležbe na misijah. Tako pove njihova kadrovnica.

Zdaj je postalo v gospodarstvu boleče in moteče, da bi delavec z nadurami  in max. dodatki (izmena, del. doba.. dobil večjo plačo od mladega delovodje kateri dela samo dopoldan). Poslušam, da se ta miselnost prenaša tudi že v državne organe. 

Na upokojence so vsi pozabili. Njihovih 8 % kateri so jim pripadali po sistemskih zakonih so trajno izgubljeni. Ob novi krizi bodo prvi na udaru. Pokojnine so že in bodo samo še večja mizerija. To nikogar ne zanima, foteljaši bodo "delali" do smrti.

Izenačitev plač pooblaščenim uradnim osebam (policistom, pravosodnim policistom, vojakom in gasi

 Predlagam vladi R Slovenije, da izenači plače policistov, pravosodnih policistov, vojakov in gasilcev (se pravi pooblaščenih uradnih oseb). Tu manipulirati z stopnjo izobrazbe, priznavanjem delovnih izkušenj ipd. ni korektno in to zgolj in samo zaradi višjih plačnih razredov. Važno je delo in samo delo!

Gre za popolnoma enakovredne poklice (vsak od njih ima svojo specifiko..) in tu delati razlike, ugotavljati kateri je več vreden in kateri manj je nepravično in zavajujoče do kogarkoli. Res je, da so si nekateri izborili ugodnejše vrednotenje, boljši položaj.. vendar je to potrebno izenačiti. Ne moremo poklica vrednotiti na osnovi zahtev sindikata in trenutnih geostrateških razmer v državi. Vlada R Slovenije ne sme popuščati v tem pogledu nobeni skupini, ker gre kot sem že navedel za popolnoma enakovredne poklice, s podobnimi zahtevanjih znanj, obremenitvami ipd.

Zame ni gasilec vreden nič manj kot policist in vojak nič manj kot pravosodni policist. Če kdo misli drugače naj se pridruži gasilcem na intervenciji, pravosodnim policistom na intervenciji v zaporu ali vojakom v krizni situaciji nekje v Afganistanu (lahko da nekoč tudi na tlu R Slovenije, zato se namreč tudi usposabljajo. Tudi policisti kateri delajo red na nogometni tekmi ali morebitnih pouličnih izgredih, zasledujejo storilce kaznivih dejanj... so v življenjski nevarnosti, a tudi vsi ostali.

 

 


Izenačitev plač pooblaščenim uradnim osebam (policistom, pravosodnim policistom, vojakom in gasi

 Predlagam vladi R Slovenije, da izenači plače policistov, pravosodnih policistov, vojakov in tudi gasilcev (se pravi pooblaščenih uradnih oseb in poklicnih gasilcev). Tu manipulirati z stopnjo izobrazbe, priznavanjem delovnih izkušenj ipd. ni korektno in to zgolj in samo zaradi višjih plačnih razredov. Važno je delo in samo delo!

Gre za popolnoma enakovredne poklice (vsak od njih ima svojo specifiko..) in tu delati razlike, ugotavljati kateri je več vreden in kateri manj je nepravično in zavajujoče do kogarkoli. Res je, da so si nekateri izborili ugodnejše vrednotenje, boljši položaj.. vendar je to potrebno izenačiti. Ne moremo poklica vrednotiti na osnovi zahtev sindikata in trenutnih geostrateških razmer v državi. Vlada R Slovenije ne sme popuščati v tem pogledu nobeni skupini, ker gre kot sem že navedel za popolnoma enakovredne poklice, s podobnimi zahtevanjih znanj, obremenitvami ipd.

Zame ni gasilec vreden nič manj kot policist in vojak nič manj kot pravosodni policist. Če kdo misli drugače naj se pridruži gasilcem na intervenciji, pravosodnim policistom na intervenciji v zaporu ali vojakom v krizni situaciji nekje v Afganistanu (lahko da nekoč tudi na tlu R Slovenije, zato se namreč tudi usposabljajo). Tudi policisti kateri delajo red na nogometni tekmi ali morebitnih pouličnih izgredih, zasledujejo storilce kaznivih dejanj... so v življenjski nevarnosti, a tudi vsi ostali.

 

 


Izenačitev plač pooblaščenim uradnim osebam (policistom, pravosodnim policistom, vojakom in gasi

 Predlagam vladi R Slovenije, da izenači plače policistov, pravosodnih policistov, vojakov in tudi gasilcev (se pravi pooblaščenih uradnih oseb in poklicnih gasilcev). Tu manipulirati z stopnjo izobrazbe, priznavanjem delovnih izkušenj ipd. ni korektno in to zgolj in samo zaradi višjih plačnih razredov. Važno je delo in samo delo!

Gre za popolnoma enakovredne poklice (vsak od njih ima svojo specifiko..) in tu delati razlike, ugotavljati kateri je več vreden in kateri manj je nepravično in zavajujoče do kogarkoli. Res je, da so si nekateri izborili ugodnejše vrednotenje, boljši položaj.. vendar je to potrebno izenačiti. Ne moremo poklica vrednotiti na osnovi zahtev sindikata in trenutnih geostrateških razmer v državi. Vlada R Slovenije ne sme popuščati v tem pogledu nobeni skupini, ker gre kot sem že navedel za popolnoma enakovredne poklice, s podobnimi zahtevanjih znanj, obremenitvami ipd.

Zame ni gasilec vreden nič manj kot policist in vojak nič manj kot pravosodni policist. Če kdo misli drugače naj se pridruži gasilcem na intervenciji, pravosodnim policistom na intervenciji v zaporu ali vojakom v krizni situaciji nekje v Afganistanu (lahko da nekoč tudi na tlu R Slovenije, zato se namreč tudi usposabljajo). Tudi policisti kateri delajo red na nogometni tekmi ali morebitnih pouličnih izgredih, zasledujejo storilce kaznivih dejanj... so v življenjski nevarnosti, a tudi vsi ostali.

 

 


Izenačitev plač pooblaščenim uradnim osebam (policistom, pravosodnim policistom, vojakom..)

 Predlagam vladi R Slovenije, da izenači plače policistov, pravosodnih policistov, vojakov in tudi gasilcev (se pravi pooblaščenih uradnih oseb in poklicnih gasilcev). Tu manipulirati z stopnjo izobrazbe, priznavanjem delovnih izkušenj ipd. ni korektno in to zgolj in samo zaradi višjih plačnih razredov. Važno je delo in samo delo!

Gre za popolnoma enakovredne poklice (vsak od njih ima svojo specifiko..) in tu delati razlike, ugotavljati kateri je več vreden in kateri manj je nepravično in zavajujoče do kogarkoli. Res je, da so si nekateri izborili ugodnejše vrednotenje, boljši položaj.. vendar je to potrebno izenačiti. Ne moremo poklica vrednotiti na osnovi zahtev sindikata in trenutnih geostrateških razmer v državi. Vlada R Slovenije ne sme popuščati v tem pogledu nobeni skupini, ker gre kot sem že navedel za popolnoma enakovredne poklice, s podobnimi zahtevanjih znanj, obremenitvami ipd.

Zame ni gasilec vreden nič manj kot policist in vojak nič manj kot pravosodni policist. Če kdo misli drugače naj se pridruži gasilcem na intervenciji, pravosodnim policistom na intervenciji v zaporu ali vojakom v krizni situaciji nekje v Afganistanu (lahko da nekoč tudi na tlu R Slovenije, zato se namreč tudi usposabljajo). Tudi policisti kateri delajo red na nogometni tekmi ali morebitnih pouličnih izgredih, zasledujejo storilce kaznivih dejanj... so v življenjski nevarnosti, a tudi vsi ostali.

 

 


Ključne besede: plača, uniformirani poklici

Izenačitev plač pooblaščenim uradnim osebam (policistom, pravosodnim policistom, vojakom..)

 Predlagam vladi R Slovenije, da izenači plače policistov, pravosodnih policistov, vojakov in tudi gasilcev (se pravi pooblaščenih uradnih oseb in poklicnih gasilcev). Tu manipulirati z stopnjo izobrazbe, priznavanjem delovnih izkušenj ipd. ni korektno in to zgolj in samo zaradi višjih plačnih razredov. Važno je delo in samo delo!

Gre za popolnoma enakovredne poklice (vsak od njih ima svojo specifiko..) in tu delati razlike, ugotavljati kateri je več vreden in kateri manj je nepravično in zavajujoče do kogarkoli. Res je, da so si nekateri izborili ugodnejše vrednotenje, boljši položaj.. vendar je to potrebno izenačiti. Ne moremo poklica vrednotiti na osnovi zahtev sindikata in trenutnih geostrateških razmer v državi. Vlada R Slovenije ne sme popuščati v tem pogledu nobeni skupini, ker gre kot sem že navedel za popolnoma enakovredne poklice, z enakovrednimi zahtevanimi znanji, obremenitvami ipd.

Zame ni poklicni gasilec vreden nič manj kot policist ali vojak in nič manj kot pravosodni policist. Če kdo misli drugače naj se pridruži gasilcem na intervenciji, pravosodnim policistom na intervenciji v zaporu ali vojakom v krizni situaciji nekje v Afganistanu (lahko da nekoč tudi na tlu R Slovenije, zato se namreč tudi usposabljajo). Tudi policisti kateri delajo red na nogometni tekmi ali morebitnih pouličnih izgredih, zasledujejo storilce kaznivih dejanj... so v življenjski nevarnosti, a tudi vsi ostali.

 

 


Ključne besede: plača, uniformirani poklici