Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Legalizacija prodaje petard
 
ham
Ogledov: 592
Predlog ustvarjen 27.12.2018
Glasovanje se zaključi 24.01.2019
Zadnja sprememba 26.12.2018 07:29:24

4 Za | 26 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  

 Predlagam, da se ponovno dovoli maloprodaja petard nižje kategorije F2. Ta prodaja je bila dovoljena do leta 2008, potem je država ugodila 10tim državljanom ki stalno godrnjajo in dvem aktivistkam ter spremenila zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in prepovedala maloprodajo vseh petard.

Ker se prepoved ne izvaja na ravni EU in ker velja pravilo prostega pretoka, je nesmiselno, da Slovenija kot nek otok vztraja pri prepovedi, medtem ko vse okoliške države veselo prodajajo in seveda prodajajo tudi Slovencem. V popolnoma vseh sosedskih državah je prodaja dovoljena. In v Sloveniji decembra kot veste poka. In je pokalo in bo pokalo. To je pač tradicija. Kristjani pokajo za veliko noč ko odganjajo zimo, delavci ob 1. majski budnici, balkanci kar tako....

Spremljam promet s temi sredstvi in tako lahko dokažem, da v Slovenijo ilegalno pripeljejo fizične osebe za VSAJ cca. 150.000€ petard letno. Enostaven izračun pokaže, da je država letno ob cca. 25.000€ ddv-ja in gospodarstvo ob cca. 60.000€ zaslužka. Prepoved pa velja že 10 let. Kar visoke številke kajne.

Ne spuščam se v to ali smo slovenski državljani balkanci in mečemo petarde ali nismo, vendar s to nesmiselno prepovedjo škodimo samo sebi. Ker je prepovedano najslajše, otroci te petarde kuhajo sami, kupujejo tuje proizvode z npr. poljskimi navodili za uporabo in seveda prihaja do nesreč. Nato pa ima država na grbi še zdravljenje teh poškodovancev in miljonske škode zaradi invalidov do konca njihovega življenja. Poglejte si statistiko nesreč v Nemčiji, kjer je prodaja petard F2 dovoljena, pa imajo 80mio prebivalcev. So poškodbe, ugotavljajo da zaradi ilegalnih petard s Poljske, vendar številke mnogo manjše kot v Sloveniji (v letu 2017 je bilo v Slo 7 hudih poškodb). Kogar koli so zaslišali je bila kriva ilegalna petarda.

V razmislek, pa srečno.


Ključne besede Petarde, davek
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

pomagajte.si | 16.01.2019 | 00:23
Dejstvo je,da so problem petarde kategorije 3 in pa vsa pirotehnika K4, ki jo vse več posameznikov kupuje na črnem trgu in jo uporablja. Iz leta v leto se silovite eksplozije slišijo na več in več mestih. Torej glavni ukrep je seveda, bistveno večji nadzor črnega trga. Tudi letošnja Macola ni pripomogla k dvigu pirotehnične kulture, prav nasprotno. Komaj čakamo iz BAM-a potrditev, da gre za petardo, ki nikakor ne sodi v kategorijo P1. 
popotnik | 06.01.2019 | 15:50
Načeloma proti prepovedi podaje česarkoli, res je tudi, da v kolikor je prepoved prodaje samo v Sloveniji, delamo sami sebi medvedjo uslugo. Ampak po drugi strani pa nisem privrženec petard in tudi nebi imel nič proti če jih nebi bilo. Problem je zgolj v ljudeh in njihovi uporabi, saj jih potem uporabljajo na krajih, ki za to niso primerni, kar se pa tiče prodaje, pa presodite sami. Bolj smiselno bi bilo potrebno regulirati uporabo.
drakann1234 | 06.01.2019 | 09:55
Itak neizobraženci proti niti nevejo kaj je F2.
Duško Dragić | 27.12.2018 | 17:12 Prikaži
 
Sem proti petardam na splošno! :) Žal. ;)