Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Gospodarska diplomacija kot prioriteta Zunanjega ministrstva
 
tomaz1
Ogledov: 152
Predlog ustvarjen 03.12.2018
Razprava se zaključi 17.12.2018
Zadnja sprememba 01.12.2018 20:58:54

6 Za | 2 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Gospodarska diplomacija bi morala biti prioriteta zunanjega ministrstva. Zaposlovanje izkušenih gospodarstvenikov na mesta veleposlanikov bi prineslo državi največjo dodano vrednost. 

Glede na to da ima država omejena sredstva pa bi bilo smotrno, da država aktivno išče in imenuje častne konzule v vseh državah, ki so potencialni uvozniki in investitorji v Slovenijo. Običjano so častni konzuli gospodarstveniki, ljudje na dobrem glasu z veliko povezavami in to je zmagovalna kombinacija za državo. 

Prav tako pa bi morala država bolj aktivno delati z častnimi konzuli, ki v Sloveniji predstavljajo tujo državo. To je odličen most povezovanja na področju gospodarstva, kulture ipd. V tujini so častni konzuli zelo cenjeni, jih država podpira in omogoča okolje kjer lahko doprinesejo zelo veliko.

 


Ključne besede gospodarstvo investicije častni konzuli
Kategorija: Zunanje zadeve


Zadnji komentarji:

crnaprst | 05.12.2018 | 15:44
Zaposlovanje izkušenih gospodarstvenikov...

Kakšna pa je definicija za izkušenega gospodarstvenika? In zakaj bi uspešen izkušenih gospodarstvenik splo šel diplomacijo, če pa je uspešen? očitno potem ni uspešen in bi nekaj mutil.
tomaz1 | 04.12.2018 | 09:49
Izziv je da niso pravi ljudje na teh položajih in nimajo kompetenc za opravljanje tako pomembne funkcije. Namen je dobra namera vendar štejejo samo rezultati. 

V članku, ki ga navajate Joc Pečečnik iskreno piše

»Nisem navajen, da bi čas izgubljal z diplomacijo in parkiranimi politiki. Če sem iskren, si sploh ne predstavljam, kako bi mi lahko priskrbeli posel ali mi pomagali.«

Ferenc | 03.12.2018 | 15:21
http://www.mzz.gov.si/si/gospodarska_in_javna_diplomacija/

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) z mrežo  diplomatsko konzularnih  predstavništev (DKP) ščiti, uveljavlja in promovira interese slovenskega gospodarstva v tujini.
 
S pojmom gospodarska diplomacija poimenujemo vse aktivnosti v tej zvezi, ki jih opravlja MZZ in vsa diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, na katerih deluje 22 ekonomskih svetovalcev. To je ena glavnih prioritet MZZ, izvaja pa jo leta 2009 ustanovljeni Direktorat za gospodarsko diplomacijo.

Glavna naloga direktorata je zagotavljanje učinkovitega delovanja gospodarske diplomacije z izvajanjem koordinacije, njenega vodenja in usmerjanja v okviru širšega sistema slovenske zunanje politike.  Pri tem sodeluje z drugimi vladnimi in nevladnimi institucijami, pristojnimi za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva, zlasti z  Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij (SPIRIT), Slovensko turistično organizacijo, Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniško zbornico (OZS), Slovensko izvozno in razvojno banko (SID banko). V svoje aktivnosti vključuje tudi slovenske poslovne klube v tujini ter častne konzule Republike Slovenije v tujini. Direktorat tudi na nacionalni ravni vodi koordinacijo z OECD.
 
Z vprašanji, pobudami ali prošnjami za pomoč in informacije v zvezi s poslovanjem na tujih trgih se lahko na direktorat obrnete tudi na elektronski naslov: gospodarska-diplomacija.mzz(at)gov.si.

https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=38249
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN ŠVICO

https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/v..diplomaciji-2403
VEČJA POŽRTVOVALNOST V GOSPODARSKI DIPLOMACIJI