Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Reorganizacija GURS
 
TB
Ogledov: 254
Predlog ustvarjen 20.11.2018
Glasovanje se zaključi 18.12.2018
Zadnja sprememba 17.11.2018 12:38:29

22 Za | 0 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)   Popravki predloga  

Stanje na Geodetski upravi RS (GURS) je več kot nezaslišano. Uradni delovnik za večino zaposlenih traja od 7. do 15. ure, dejansko pa se začne po dolgi jutranji kavi, okrog 9. ure. V sistem se vpisuje povsem nerealne vrednosti nepremičnin, napačne podatke o njihovi površini ipd. Ustrezen nadzor ni vzpostavljen, podatkov se ne osvežuje. V času slovenske nepremičninske reforme je število zaposlenih na GURS poskočilo, sedaj pa jih je preveč in nimajo nobenega dela.

Kot primer lahko navedem nepremičnino direktorja slovenskega podjetja, ki je uradno ocenjena na nekaj manj kot 100.000 EUR, v resnici pa je vanjo vložil več kot 1.500.000 EUR. Kako je to mogoče? Gre praktično za novogradnjo, torej podatki niso "zastareli". Kje je nadzor?

Predlagam uvedbo ustreznega nadzora nad potekom dela na GURS in predvsem sprotno preverjanje resničnosti podatkov o velikosti in vrednosti nepremičnin, ki se vnesejo v njihove evidence. Prav tako menim, da je potrebno presoditi, ali je število zaposlenih res optimalno glede na trenutne razmere


Ključne besede GURS, reorganizacija, nepremičnine
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

dronyx | 14.12.2018 | 08:16
Meni sistem vrednotenja nepremičnin ni povsem jasen. Recimo isti kraj, enako velika parcela na kateri na eni stoji velika, lepa novogradnja, na drugi pa stara hiša iz leta 1947. Razlika v vrednotenju po GURS je pa recimo 10.000 €. Če greš pa prodajat se pa novogradnja proda za 200.000 €, stara hiša pa za 80.000 €, kolikor je vredna parcela. Ta sistem vrednotenja je po moje za v smeti, odgovorne pa na Dob.
darko22 | 04.12.2018 | 20:12
Če gledamo kaj se dogaja in kakšna je anarhija na tem področju je to, kar praviš res.  Pri tem pa se opaža, da se ni lotilo sistematične odprave napak, katerih je več kot 1 miljon. Glavni problem je, ker se je delalo po liniji najmanjšega odpora in nihče več ne garantira za podatke, katere vodijo na Geodetski.

Zato bi bilo potrebno tudi na področju podeljevanja koncesij geodetom zaostriti  in jim polovico odvzeti licence, saj to, da isto točko po istih podatkih jih 5 izmeri vsak po svojem in pri tem se gre premikat objekte, kateri stojijo že več kot 10 let je samo dokaz, da nekaj ne deluje. 

Tukaj je potrebno  uvesti  ostre sancije tudi proti geodetom in zastaralni roki ne smejo veljati. 

Reorganizacija GURS

Stanje na Geodetski upravi RS (GURS) je več kot nezaslišano. Uradni delovnik za večino zaposlenih traja od 7. do 15. ure, dejansko pa se začne po dolgi jutranji kavi, okrog 9. ure. V sistem se vpisuje povsem nerealne vrednosti nepremičnin, napačne podatke o njihovi površini ipd. Ustrezen nadzor ni vzpostavljen, podatkov se ne osvežuje. 

Kot primer lahko navedem nepremičnino direktorja slovenskega podjetja, ki je uradno ocenjena na nekaj manj kot 100.000 EUR, v resnici pa je vanjo vložil več kot 1.500.000 EUR. Kako je to mogoče? Gre praktično za novogradnjo, torej podatki niso "zastareli". Kje je nadzor?

Predlagam uvedbo ustreznega nadzora nad potekom dela na GURS in predvsem sprotno preverjanje resničnosti podatkov o velikosti in vrednosti nepremičnin, ki se vnesejo v njihove evidence. 


Ključne besede: GURS, reorganizacija, nepremičnine