Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dovoljen zakol živine doma
 
toxico
Ogledov: 347
Predlog ustvarjen 20.11.2018
Glasovanje se zaključi 18.12.2018
Zadnja sprememba 15.11.2018 21:20:59

19 Za | 4 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (10)  

Zakol živine naj postane dovoljen tudi doma ob predhodnem pregledu veterinarja. Ne pa , da se živino nalaga na kamione. Vozi v klavnice...


Ključne besede živina zakol
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

Ferenc | 05.12.2018 | 17:27
v tujini poznajo potujočo klavnico ( mislim da je to Amerika ) , živali ni potrebno voziti na zakol in vse je po predpisih... :) sem vidu zadnjič v eni dokumentarni oddaji o pridelavi hrane..

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV6135

https://www.24ur.com/novice/slovenija/kl..rez-cenzure.html

berite komentarje.....

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6027
zane | 22.11.2018 | 07:37 Prikaži
Vse klavnice je potrebno zapreti in prepovedati rejo vseh vrst živali. Če ne bomo nehali mučiti in pobijati živali, nikoli ne bomo mogli živeti v miru in sožitju eden z drugim. 
Barbara Győrfi | 22.11.2018 | 04:47
Ja, tako je, kmeta ne briga humanost do živali, samo stroški. Malo dvomim, da so takšni strokovnjaki, da bi presojali, če je žival res bolna ali ne (morda samo ne kaže kliničnih znakov), še bolj dvomim v to, da mesa bolne živali ne bi postavili na mizo. Saj so tudi sami jedli klobase iz dirkalnih konjev, pa je bilo vsem vseeno ... 
Če bi slovenski kmet res mislil na dobro živali - bi jo nehal vzrejati. Slovenci bolj kot pridelavo mesa, ki ga itak zaradi nekaj centov več izvažamo, potrebujemo bolj pridelavo zelenjave ... ;
Yonc | 21.11.2018 | 13:06
Mislim, da je to že dovoljeno, z nekaterimi omejitvami, ki pa jih ne poznam.
JazPravim | 20.11.2018 | 19:30
Predlog je pomanjkljiv. Manjkajo omejitve: npr 1 glava velike živine na leto la lastne potrebe, 5 glav drobnice ipd. 
Vane Urh | 20.11.2018 | 16:00
Glasujem za, za začetek naj bo dovoljen  zakol vsaj ene glave velike živine, če se izkaže OK, naj se omejitve poveča ali odstrani.
darko22 | 04.12.2018 | 18:31
Tukaj je drug problem in ta je, da nekateri to izrabljajo. Namreč za domačo potrebe meso preprodajajo in potem so kaznovani vsi. 

To predvsem počenjajo posamezniki, katerih malo briga varnost drugih. 
Ferenc | 20.11.2018 | 12:06
Po stečaju klavnice v Otiškem Vrhu se tudi koroški kmetje glasno pritožujejo zaradi nemogočih razmer, saj so prisiljeni živino voziti v zakol v Celje ali Maribor, kar pomeni za nekatere tudi več kot sto kilometrov daleč. Še posebno hudo je, če je treba prevoz opraviti z visokogorskih kmetij pozimi in kadar gre za silokol. Rešitve niti kmetje, niti njihova zbornica in zadruge, niti župani doslej niso našli, ker ni naložbenika, ki bi bodisi preuredil opuščene klavniške prostore v Otiškem Vrhu ali se lotil novogradnje, saj računi kažejo, da bi obrtna klavnica poslovala z izgubo. Koroški kmetje za tržno prodajo na leto namenijo okoli 4000 glav živine, za katero mora biti zakol opravljen v industrijski klavnici, kar za kmete tudi ni sporno, jezi pa jih, da imajo velike stroške, ko morajo živino voziti v industrijske klavnice zaradi silokola, takih zakolov je na leto okoli 500, in živino, okoli 4000 glav, ki je namenjena za lastne potrebe in za kmečki turizem. Predpisi, zaradi katerih je treba bolno kravo peljati v zakol sto kilometrov daleč, neživljenjski, prav tako predpisi za klanje doma. Za kmete je nerazumljivo, da za lastne potrebe ne smejo klati sami, prepričani so namreč, da nihče ni tako nor, da bi meso bolne živali postavil na lastno mizo, poleg tega so prepričani, da je domače klanje za žival veliko bolj humano kot natovarjanje in prevažanje živine v klavnice. Klanje doma ni prepovedano in tudi pogoji za to niso prezahtevni, saj za klavni obrat na kmetiji, ni potrebno drugega, kot imeti prostor za klanje, vsaj eno zamrzovalno skrinjo za enega bika, posodje za drobovino in garderobno omaro za obleko.
darko22 | 04.12.2018 | 18:28
Takna tolmačenja so neupravičena. Namreč dogaja se nekaj drugega in to je, da imamo na tržišču prodajo doma brez nadzora in  maltretiranje podjetnikov z raznimi HASABIMI in nevem z čim še vse. Sočasno pa imamo cene mesa pri domačem zakolu in pri trgovcih so 2 x višje pri domačih  prodajalcih.  

Tukaj moramo biti natančni in pošteni.  Podpirati je potrebno t.i zadružništvo, kjer se  uredijo prostori, kateri so higiensko varni in ustrezajo nekim standardom.  

V teh prostorih se bi dovolil domači zakol  in bi sami uredili, da skrbijo za higieno. Pri tem pa tudi za kazensko odgovornost.  Zato takšni obliki domačega zakola, kjer se preprodaja meso brez  računov absolutno odpade. 

Rešitev bi bila po Avstrijskem  vzoru organiziranja tega opravila. 
darko22 | 04.12.2018 | 18:28
Takna tolmačenja so neupravičena. Namreč dogaja se nekaj drugega in to je, da imamo na tržišču prodajo doma brez nadzora in  maltretiranje podjetnikov z raznimi HASABIMI in nevem z čim še vse. Sočasno pa imamo cene mesa pri domačem zakolu in pri trgovcih so 2 x višje pri domačih  prodajalcih.  

Tukaj moramo biti natančni in pošteni.  Podpirati je potrebno t.i zadružništvo, kjer se  uredijo prostori, kateri so higiensko varni in ustrezajo nekim standardom.  

V teh prostorih se bi dovolil domači zakol  in bi sami uredili, da skrbijo za higieno. Pri tem pa tudi za kazensko odgovornost.  Zato takšni obliki domačega zakola, kjer se preprodaja meso brez  računov absolutno odpade. 

Rešitev bi bila po Avstrijskem  vzoru organiziranja tega opravila.