Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oprostitev DDV na hrano, pijaco in druge nujne zivljenske potrebscine embalirane v okolju sprejemlji

1224 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vecina zivil je danes embalirana v plasticni emabalazi, vemo pa da ta plastika predstavlja nevzdrzno breme za nase okolje in predstavlja zdrastveno tveganje. Kljub temu, da kar nekaj proizvajalcev svoje izdelke ponuja tudi v okolju sprejemljivejsi embalazi, kot sta steklo in kovinske konzerve, se ljudje po vecini ne odlocajo za nakup, ker je tak izdelek, zaradi drazje logistike, bistveno drazji.

Zato predlagam vladi, da uvede posebno oprostotiev placila DDV na vse izdelke, ki so embalirani na ekolosko sprejemljivejsi nacin. Kot fiskalni proti-ukrep predlagam da se iste izdelke, ki so embalirani v plasticno embalazo, prispevna stopnja DDV povisa iz 8.5% na 22%.

S tem bi spodbudili v prvi vrsti potrosnika, da bi se pri nakupu odlocil za oklju sprejemljivejsi nakup, brez da bi s tem nosil dodatne stroske. Posledicno bi to spodbudilo proizvajalce, da bi na trg posiljal vecje kolicine tako embaliranih izdelokv, povecala pa bi se tudi, ne samo reciklaza, temvec tudi ponovna uporaba embalaze.

16 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tic Pavlin 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 1. 2019

Odziv Ministrstva za finance

Z vidika delovanja sistema DDV je pričakovanje, da bi se s takšno spremembo lahko bistveno vplivalo na obnašanje potrošnikov in ponudnikov hrane na trgu, po našem mnenju neutemeljeno. DDV ni primeren instrument za uravnavanje cen blaga in storitev, saj se te oblikujejo na podlagi ponudbe in povpraševanja in drugih konkurenčnih faktorjev. Oprostitev DDV (ali sprememba stopnje DDV) se ne odrazi nujno na sami ceni blaga, tako da ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi se izdelki z okolju prijaznejšo embalažo pocenili.

Ob tem pojasnjujemo, da Slovenija ne more prosto samostojno uveljavljati posebnih oprostitev DDV, ampak je pri tem omejena z evropsko zakonodajo, natančneje z Direktivo Sveta 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost. Ta direktiva predlagane oprostitve DDV ne omogoča.

Izdelki, namenjeni osnovni oskrbi prebivalstva, med katere sodi tudi hrana, so skladno z izhodiščem o socialni naravnanosti uvrščeni na seznam blaga in storitev (v Prilogi I Zakona o davku na dodano vrednost, ZDDV-1-UPB 3, Ur. l. RS, št. 13/11, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 86/14, 90/15 in 77/18), za katere se obračunava nižja, 9,5% davčna stopnja.

Uvedba različnih davčnih stopenj za hrano glede na vrsto embalaže, v katero je ta pakirana, bi predstavljala odstopanje od uveljavljenega sistema DDV, ki temelji na uvrščanju blaga v kombinirano nomenklaturo, prav tako pa bi to predstavljalo znatno povečanje administrativnih obremenitev davčnih zavezancev, povezanih z dodatnim razmejevanjem živil glede na vrsto embalaže, v katero so ta pakirana.

Prispele pobude tako ni mogoče podpreti.

Komentarji