Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predrage obvezne šolske in obšolske dejavnosti
 
Marija Krajnc
Ogledov: 207
Predlog ustvarjen 07.11.2018
Glasovanje se zaključi 05.12.2018
Zadnja sprememba 06.11.2018 10:30:29

9 Za | 7 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Že decembra 2012 sem posredovala podoben predlog o mnogo predragih obveznih šolskih dejavnostih, kot so obiski gledališč, kina, plesi na šoli, obvezni tečaji, ogledi čarodejev na šolah ipd.
Danes po šestih letih ni prav nič drugače z razliko, da je še več staršev v finančnih stiskah in da enostavno ne zmorejo plačil vseh teh obveznih šolskih dejavnosti.
Samo ena sama šolska dejavnost za en dan, npr. ogled gledališke predstave v gledališču stane starše za enega otroka od 10 do 12 evrov. Če imajo starši dva ali tri šoloobvezne otroke, to znaša za njih za eno predstavo do 40 evrov.
Ko sem si ogledala cenike za individualni ogled predstave v gledališču, ne morem verjeti, kdo služi na račun otrok in staršev, ko je cena za individualni ogled 5 evrov, s šolo pa 7 evrov in prevoz 3 evre s šolo, če pa sam kupiš v predprodaji vozovnico za otroka pa le-ta znaša 3,50 evrov za 10 voženj.
V odgovoru pristojnega ministrstva iz leta 2013 je navedeno, da pač je potrebno spodbujati kulturo za otroke in da se ministrstvo in lokalne skupnosti –občine trudijo v veliko prispevajo za te dejavnosti.
Pa nas zanima, koliko prispeva država in lokalna skupnost , če pa so cene, ki jih plačujejo starši na položnicah v šolah bistveno višje, kot če bi sami šli z otrokom in javnim prevozom v kino ali gledališče. Ali ministrstvo bdi nad porabo teh sredstev in ali morajo šole in lokalne skupnosti poročati o tej porabi?
Konkretni primer: učenci so si ogledali pred kratkim gledališko predstavo Kekec in starši zanjo plačali 6 evrov, iz gledališča sem sprejela odgovor, da je cena te predstave enotna 7 evrov, kar torej pomeni, da država in občina prispevata 1 evro?
Prav tako so si pred kratkim ogledali film, ki pa je starše stal 3,50 €, enako ceno so mi potrdili tudi v Mariboxu, torej, kdo kaj prispeva?
Predlagam, da se za šolske in otroške skupinske predstave, oglede določi maksimalna cena, npr. 2 EUR, ki bo določena zakonsko in bo veljala za vse šole v državi.
Kje in kdo izvaja nadzor nad tem?
 


Ključne besede Predrage šolske dejavnosti
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

Marija Krajnc | 22.11.2018 | 06:16
Spoštovani, sem zapisala, da je odgovor ministrstva, da je to v šolah obvezna vsebina in da država prispeva k tej dejavnosti in tako naj bi dobile občine denar v ta namen. Zato nas verjetno vse zanima, koliko prispeva država in da v občinski proračun, koliko nato prispeva občina, seveda če, in na koncu koliko od tega dobijo šole. Sem absolutno za te dejavnosti, samo naj bo jasen vir financiranja.
TB | 08.11.2018 | 11:52
2 EUR? To se vam zdi realno? Dajte no ... Pa naj bodo cel dan zaprti v šoli, kulturno izobraževanje pa izvajajte doma, haha.
Burek Man | 07.11.2018 | 21:58
Zakaj sploh morajo peljat nekam ven otroke? Zakaj se te zadeve ne dogajajo na šoli? Zakaj se ne naredi gledališki krožek ali kaj podobnega, pa otroci sami zaigrajo?

Je pa res, da je glede nategunskih cen treba prvo pritisnit prek sveta staršev na ravnatelja, pa šele potem od tam dalje.
pravični | 07.11.2018 | 21:55
Se strinjam z gospo Marijo, da imamo zelo veliko aktivnosti, ki jih morajo otroci oddelati in starši plačati. Po Ustavi je osnovna šola brezplačna. In zato bi morali za vse te stvari, ki spadajo v učni program nnameniti  denar iz proračuna, kot za vse drugo. Kako bi zgledalo, če bi morali otroci prinesti v šolo pripomočke za učitelja, da bo lahko delal. Problem pa tiči tudi v sami starših. Na vseh forumih, po lokalih in ob šankih kritiziramo, kakoo nekaj ni v redu. V šoli pa so vsi tiho. Če bi VSI starši bili enotni in bi rekli TEGA NE BOMO PLAČALI, in bi še v drugih šolah pričeli strši enako, bi se hitro odgovorni zganili in poiskali denar in tudi prilagodili učni program. Dokler samo kamramo in se ne UPREMO, nas bodo lupili, koliko bo kdo hotel.
Burek Man | 22.11.2018 | 09:45
Seveda so tiho v šoli... pripeljejo se z bmw-jem na 12let lizinga, "nek se vidi raskoš", verrsače obleke, "kaj pa je meni 10 eur, na evo 20", potem na pumpo tankat za 10eur bencina, doma, ko so lahko anonimni na internetu, jokajo kako je vse drago. 
Matevž Jekovec | 07.11.2018 | 21:33
Marija, za učinkovito delovanje šole je v prvi vrsti zadolžen ravnatelj. Ste ga povprašali o tem? Potem je tu še svet staršev, ki lahko preko sveta šola pritisne nanj.

Nisem pa prepričan, kako bi lahko vlada z zakoni vplivala na tole... lahko gremo spet komplicirat do amena z javnimi razpisi za kino predstavo? Ampak se mi ne zdi ravno pametna ideja :/