Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


vpogled v sodne spise preko spleta
 
verso verso
Ogledov: 516
Predlog ustvarjen 09.11.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 10.01.2019
Zadnja sprememba 06.11.2018 10:16:21

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Vladi predlagam, da pripravi predpis, da bi se lahko vpogledalo sodne spise (civilne, izvršilne, kazenske, upravne itd.) kot je sedaj možen npr. vpogled v vpisnik zadev v postopkih zaradi insolventnosti VS RS na spletni strani Ajpesa.

 

 


Ključne besede vpogled
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

Doris Horvat | 06.12.2018 | 10:57
Nekatere sodbe so res javne, ampak moramo razumeti, da v posameznih kazenskih, civilnih ali upravnih sodnih postopkih udeleženi individualni pravni intersi, ki nikakor niso zadeva javnosti in se nima javnost kaj vtikati v zasebne zadeve posameznikov. Prav tako se obvezno moramo vprašati o varstvu osebnih podatkov, torej ej predlog non sense!!!! Obstajajo razlčične direktive EU, prav tako državni predpisi, ki ne dovoljujejo razkirtje osebnih podatkov kar je edino pravilno. Sicer pa mi ni jasno kaj bi imela javnost od tega da bi pregledovala spise drugih državljanov?!!!
Ferenc | 14.11.2018 | 11:33
Prepis ali pregled sodnega spisa lahko zahtevate kot stranka v postopku ali kot oseba, ki izkaže opravičen interes oziroma korist. Dokler postopek teče, dovoljuje pregled in prepis posameznih spisov organ, pred katerim teče postopek (sodnik), ko pa je postopek končan, dovoli to predsednik sodišča ali uradna oseba, ki jo on določi.

Če gre za kazenski postopek in so spisi pri državnem tožilcu, dovoljuje pregled in prepis državni tožilec. Pregled in prepis posameznih kazenskih spisov se sme odreči, če to narekujejo posebni razlogi obrambe ali varnosti države ali če je bila javnost izključena z glavne obravnave. Zoper tak sklep je dovoljena pritožba, ki ne zadrži njegove izvršitve.

Kam boste naslovili prošnjo za dostop do spisov oziroma drugih dokumentov, je torej odvisno od prosilca ter vrste in faze določenega postopka. Imena predsednikov ali uradnih oseb posameznih sodišč so objavljena na njihovih spletnih straneh in ki bodo na podlagi opredeljene pisne zahteve in obstoja opravičenega interesa presodili, ali ste do dostopa do določene informacije ali dokumenta tudi opravičeni. V kolikor ime uradne osebe pri posameznem sodišču ni objavljeno, se lahko prošnjo naslovi na predsednika(co) sodišča. 
jb2504 | 09.11.2018 | 15:39
Za vse osebe,

ali le za pravnike?

Pa najbrž je v enem in drugem primeru več kot sporno.
PROTI.
verso verso | 09.11.2018 | 18:27
V svoj spis da pogledaš preko spleta in ne v druge.