Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Standardizacija velikosti parkirnih mest

10785 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Parkirna mesta po Sloveniji so precej različnih velikosti. Pogosto prihaja do tega, da so nekatera parkirana mesta začrtana precej preozko. To se zgodi izključno iz razlogov manj je več, torej tam kjer se ponavadi le ta prodajajo (garažne hiše, bloki) oziroma je drago zemljišče in je potrebno stisnit čim več parkirnih mest saj jih tako lahko prodajo oziroma uporabijo več.

Moj predlog je preprost, standardizirajte velikost (min, max, kategorije itd.) začrtanega parkirnega mesta (smisleno in misliti na prihodnost in trende), tako da ne bo prihajalo do teh smešno ozkih parkingov, ker ne moremo parkirat niti naših najmanjših avtomobilov, kot na primer parkirišče BTC pri Kristalni plači (kot dodatna opomba, avtomobili postajajo dejansko vedno večji in širši, parkingi imajo nasproten trend).

18 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R ReDBik 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 1. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V septembru 2018 je bila sprejeta novelacija Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (Uradni list RS, št. 59/18), s katero so določeni pogoji za označevanje parkirnim mest na javnih površinah in površinah, ki se uporabljajo za javni cestni promet. Označevanje parkirnih mest se lahko izvaja le pod pogojem, da so zagotovljene dimenzije le teh, ki jih pravilnik določa za primer vzdolžnega, poševnega ali pravokotnega parkiranja. Predpisani minimalni standard zagotavlja ustrezno velik prostor za parkiranje povprečnega osebnega vozila, vključno z zahtevano širino dovozne poti glede na kot parkiranja. S tem je odpravljena pravna praznina, saj je dosedanja regulativa na tem področju obstajala le kot priporočilo. Večja širina (najmanj 2,70 m) se zahteva tudi za parkirna mesta, ki so rezervirana za vozila staršev z malimi otroki. Rok za uskladitev označb obstoječih parkirnih mest je tri leta od uveljavitve pravilnika. Dimenzije parkirnih mest, ki se lahko označujejo na javnih parkirnih površinah in parkirnih površinah, ki so namenjene za javni promet so primerljive dimenzijam, ki se uporabljajo v evropskem prostoru, ob upoštevanju racionalne rabe prostora.

Priloge:

Komentarji