Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved nagrobnih sveč
 
Robida
Ogledov: 218
Predlog ustvarjen 12.10.2018
Razprava se zaključi 26.10.2018
Zadnja sprememba 11.10.2018 14:43:42

13 Za | 5 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  

O problemu nagrobnih sveč je, vsaj v času bližajočega se 1. novembra, že dolga leta veliko govora. Kot poskus ureditve tega problema so bili vpeljani številni ukrepi, kot npr:

- uvedba raznovrstnih okoljskih dajatev, predvsem za proizvajalce sveč,

- ureditev sistema za zbiranje odsluženih sveč,

- javne pobude in spodbude k njihovi neuporabi,

- predlog uporabe zastavic namesto sveč (kar pa je žal tudi le drugačne vrste okolju neprijazna smet).

A očitno čas kaže, da le okvirno urejanje tega problema in poskusi njegovega omejevanja z lepimi očmi nikakor ne delujejo v dovoljšnji meri, saj po vseh letih nagovarjanj družbe, naj opusti to staro tradicijo, ob koncu leta 2018, ko se svet že povsem utaplja v smeteh, nagrobne sveče v Sloveniji še vedno predstavljajo vrtoglave 3 % (!) komunalnih odpadlov. 

"Stara navada, železna srajca", pravi rek. In res je. A ohranjanje navad in običajev, ki so okolju in vsej naravi grozovito škodljivi, pač ni zrela in odgovrna izbira družbe.

Zato predlagam državi, da izkaže svojo resnost glede lastne okoljevarstvene naravnanosti in zavezanosti k "zelenim sloganom" s tem, da prepove uporabo nagrobnih sveč. 


Ključne besede odpadki, sveče, nagrobne sveče, smeti, okoljevarstvo
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

heizenberg | 17.10.2018 | 08:50
Sveče bi bile lahko v stekleni embalaži, ki se jo da povsem brez posebnih težav predelati.
Njegadni so bile sveče brez plastičnega ohišja, vendar so ugašale, raztaljen parafin pa se je razlival po grobu.
Rešitev vidim v ohišju za stalno uporabo.
Ferenc | 15.10.2018 | 11:02
Odpadne nagrobne sveče se v strateških dokumentih praviloma ne omenjajo kot samostojna vrsta odpadka. Ministrstvo zato tudi ne spremlja preprečevanja odpadkov oziroma zmanjševanja porabe nagrobnih sveč. Niti učinkov kampanje Prižgi svečo manj ni ne spremljalo ne ocenjevalo. Treba je še bolj vplivati na zavest ljudi, da gre za odpadke, ne pa uveljavljati prepoved. 
Robida | 15.10.2018 | 12:52
Menim, da ozaveščanje žal ni dovolj, saj je bilo truda na to temo že res ogromno, in ga še je, tudi praktično vsako vsaj nekateri izmed glavnih medijev obsežno pišejo/poročajo o tem problemu. V zgovorno podporo mojemu predogu o ukinitvi priporočam v branje nedavni prispevek v Delu: 

https://www.delo.si/lokalno/stajerska/sl..leto-100471.html

Ta zelo dobro predstavi *konkretne podatke* (številke) in sliko problema slovenskega iracionalnega smetenja s svečami.  

Veliko stvari je, ki bi jih bilo v celotni družni objektivno dobro narediti/spremeniti, a jih ljudje sami iz lagodja in/ali kratkovidnosti do uničujočih posledic svojih dejanj žal ne ponotranjijo. Pri takšnih dotičnih primerih mislim, da je potrebno, da pristopi na pomoč vlada s konkretnimi regulacijami.
JazPravim | 14.10.2018 | 20:35
Dodatna obdavcitev - bo vsaj kaj denarja prislo v proracun. Kar tako prepovedat ne moremo. Ce ne, kje je meja? Se bo prepovedalo cigarete, zgane pijace, avtomobile, ki veliko pokurijo itd. To se po mojem lahko ureja edino z obdavcitvijo. 
Robida | 15.10.2018 | 13:15
Avtomobili, ki veliko pokurijo, so dejansko v poti postopne prepovedi -- številna mesta v Nemčiji in Belgiji so že bodisi prepovedala, bodisi omejila (ja, zakonsko) dostop avtomobilov z nečistimi motorji v območja mest. Zakonsko tudi določamo pravila o čistoči novoizdelanih avtomobilov. Čemu ne bi z enakim ciljem in namenom prepovedali še nagrobnih sveč? 

Mislim, da se moramo zavedati ljučne razlike med:
--  dejavniki, ki škodujejo vsem nam in okolju (nečista vozila, CO2, plastičini odpadki ... vključujoč kurjenje sveč v kompletu z gorami nerazgradljivega materiala, ki ga povzročajo),
-- ter dejavniki, ki škodujejo le posamezniku (tobak, alkohol,...)

O slednjih je prav, da ima vsak odrasel posameznik polno svobodo odločanja, se strinjam! A to nikakor ne sme veljati tudi za prve, pri katerih je nujno, da se *vsi* poslužimo družbeno odgovornega obnašanja in ne mislimo le nase in svoj dobrobit.
5r | 12.10.2018 | 16:36
Sveče dodatno obdavčit z dajatvo za razgradnjo. In bo sveč takoj manj oz. bomo imeli od njih več koristi.
Robida | 15.10.2018 | 13:03
Kot je povedal Andrejček, pa tudi jaz v predlogu, tovrstne dajatve že obstajajo. Pravtako tudi različne osveščevalske kampanije. 

A izkaže se, da so te dajatve žal mala šala, saj se da komplet sveč še danes dobiti praktično za drobiž, zato te nimajo nikakšnega znatnega vpliva da obnašanje družbe. Ljudje morajo dojeti (ali pa biti s strani regulacij omejeni in s tem poučeni), da povzročajo z uporabo nagrobnih sveč res nepopisno škodo. Vreči človeka le v finančni "hendikep" na račun podražitev ni vzgojna rešitev, niti ne dejanska rešitev nasploh.
andrejček | 13.10.2018 | 15:05
dajatev že plača proizvajalec