Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Uvedba dijaških bonov za kosila
 
Marija Krajnc
Ogledov: 924
Predlog ustvarjen 10.10.2018
Z odzivom organa 27.11.2018
Zadnja sprememba 10.10.2018 08:39:29

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 27.11.2018

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Prebrali smo vaš predlog, v katerem predlagate spremembo Zakona o šolski prehrani v 4. členu in sicer tako, da bodo imeli tudi dijaki možnost nakupa dijaških bonov in tako dostop do toplega obroka oziroma kosila.

Dovolite, da vam pojasnimo, zakaj vaš predlog ni sprejemljiv. Zakon o šolski prehrani pravi, da morajo šole razvijati zavest o zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja. Učencem in dijakom morajo omogočiti dostopnost do zdrave šolske prehrane, obenem pa zagotavljati enake možnosti tudi učencem in dijakom iz socialno manj vzpodbudnih okolij.

Obenem 4. člen prej omenjenega zakona določa, da se pri organizaciji šolske prehrane upoštevajo smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Zakon tudi določa, katere naloge lahko prevzamejo zunanji izvajalci in katere osebne podatke dijakov jim lahko šola za namen subvencioniranja posreduje.

V tem smislu bi uvedba bonov za dijake popolnoma spremenila sistem šolske prehrane za dijake, saj gostinci spoštovanja smernic ne morejo zagotavljati, problematična bi bila izvedba subvencioniranja, predvsem pa bi padel koncept šolske prehrane kot sestavni del javne službe, v povezavi z izvajanjem vzgojno-izobraževalne dejavnosti, povezane s prehrano.

Ne gre pozabiti tudi na dejstvo, da dijaki v času trajanja pouka ne morejo zapuščati šolskih prostorov zato, da bi odšli na malico ali na kosilo v gostinske lokale. Uvedba dodatne možnosti bonov poleg obstoječega sistema šolskih malic pa tudi finančno ni vzdržna.