Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Videonadzor v vrtcih in domovih za ostarele
 
videonadzor
Ogledov: 1649
Predlog ustvarjen 09.10.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 19.12.2018
Zadnja sprememba 09.10.2018 12:31:42

  Predlog   Število glasov   Komentarji (19)   Popravki predloga  

Videonadzor v vrtcih in domovih za ostarele

 Letos poleti je bil na tem portalu že podan predlog,da se v vrtce in domove za ostarele postavijo kamere. Predlog si lahko preberete na tem naslovu: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/9321

 

Moj predlog ostaja v celoti enak in sicer,da se v vrtce in domove za ostarele čimprej postavijo kamere.

 

Takrat posluha s strani državljanov ni bilo.

Sedaj se je zgodila "afera Kengorujčki". Kaj pa sedaj? Se bomo končno zganili in zaščitili nemočne,ki sploh ne morejo spregovoriti o teh grozodejstvih? 

Zakaj lahko na vsakem koraku ščitimo materialne dobrine,ko postavljamo kamere vsepovsod? Da bi pa ščitili tisto, kar je res dragoceno, pa ne. Verjetno bodo naumili spet cel kup posegov v zasebnost, spregledali pa to, da če se reši vsaj en otroček ali en starostnik, potem je ukrep dosegel svoj namen.

(Iskreno sočustvujem s starši in ubogimi otročki. Prijaviteljici pa globok poklon.)


Ključne besede: videonadzor, vrtci, domovi za ostarele
Burek Man | 09.10.2018 | 13:57
Določeni bodo zagotovo veseli, da lahko 8 ur na dan gledajo otroke v vrtcu. Pa ne mislim na dobre ljudi. 
videonadzor | 09.10.2018 | 14:28
Imate mogoče vi boljšo rešitev? Kar na plan z njo.

Bolje bi bilo, da podate kakšen konkreten komentar, s katerim bi pomagali nadgraditi predlog oziroma obrazložitev zakaj predlog ni ustrezen in kakšno rešitev ponujate vi.

Komentiranje v "prazno" ni nikomur v korist.
Burek Man | 09.10.2018 | 15:40
Glede na to, da je v tistem vrtcu bila več kot ena vzgojiteljica, in da nobena (razen snemalke) ni naredila nič, se da kaznovat kar lepo cel kolektiv zaradi sodelovanja in prikrivanja kaznivih dejanj. 

Enkrat, ko bodo tudi sodelavke naje*ale (tiste ki so tiho), se bodo zadeve reševale. Isti problem je tudi pri naprimer policistih, kjer jih je 1% takih, ki sodijo v zapor, 99% je pa takih, ki takšna početja tolerirajo in jih ščitijo. Pa še kje. 
JazPravim | 09.10.2018 | 20:42
Sicer verjetno tezko izvedljivo (prevec ambulant), ampak ce bi to ne bil tak zalogaj, bi jih jaz dala v vse zdr. ambulante. Tako bi oskodovani pacienti z lahkoto dokazali, da so npr. navedli simptome, a jih je zdravnik ignoriral. Ce se nato izkaze, da je slo za resno bolezen, kjer bi bilo zdravljenje lahko bistveno bolj ucinkovito, ce bi se pacienta ustrezno napotilo na preiskave (ne pa npr ignoriralo xxx mesecev), bi pacient dobil vsaj odskodnino. Sedaj se lahko desetletja vlacis po sodiscih, pa bos tezko kaj dosegel. 
Burek Man | 09.10.2018 | 22:11
In ko bi kaka lepa mlada prisla na pregled, bi potem se vsi varnostniki pa hisnik pogledali, ce ma "taprave", pa kaksne tangice ma.

Dajte no.. vi se res ne zavedate nevarnosti kamer na mestih kamor le-te ne sodijo?
JazPravim | 09.10.2018 | 22:54
Burek Man: ko bi ti enkrat v familiji dozivel hudo napacno diagnozo, ki je za vedno spremenila zivljenje druzine, bi razumel. Pa tega ne zelim nobenemu. Dejstvo pa je, da se pri nas napake v zdravstvu ne priznajo. Sele po desetletju na sodiscu morda kaj dosezes. Clovek postane hud invalid, invalidsko se ga upokoji pri 45ih. Moram nadaljevati? 

Se pa zavedam, da je to tezko ali celo neizvedljivo. Se enkrat - izkusnja v druzini me je pac naredila tako. 

Burek Man | 09.10.2018 | 23:08
In kaj ti bo pri tem kamera pomagala? Zdravnik je delal v dobri veri, kriv ni nič,  odškodnine ni, oz. minimalna, in hvala lepa, adijo.

Medtem ko zlorabe bi se pa lahko dogajale vsak dan. 
JazPravim | 10.10.2018 | 09:22
Ce zdravnik pacienta sploh ne napoti na nobeno preiskavo, ker je preprican, da mu ni nic in se zmisljuje, potem je menda jasno, da je kriv.. 

Ampak vem, da glede na druzinsko zgodovino pri tej temi ne morem biti objektivna. Zato tudi ne glasujem ne za ne proti za ta predlog.

Maky135 | 10.10.2018 | 00:40
Pri nas je ilegalno postavljati kamere za materialne dobrine, ker si kršitelja posnel brez njegove privolitve. Kar se pa tiče kamer v vrtcih in domih za ostarele, tudi če je pod prisilo postavljena kamera je sporna tema. Osebno se mi ne zdi primerno, ker vse vodi v nek bolan nadzor in zagotovo obsedenost nekaterih, ki bodo samo iskali nekaj kar jim ni všeč, tudi če je to običajna praksa, le da se pač ne strinjajo ali ne vedo. Veliko bolje bi bilo uvesti nenapovedane inšpekcije vrtcov in domov za ostarele.
Burek Man | 10.10.2018 | 12:58
> Pri nas je ilegalno postavljati kamere za materialne dobrine, ker si kršitelja posnel brez njegove privolitve.

To ni res, samo par pravil se je treba drzat. Ce uspe vsaki lokalni trgovinici, bi lahko uspelo tudi ostalim. 
Barbara Győrfi | 10.10.2018 | 03:37
Kamere ne moreš postaviti v vsak kotiček, mučitelj otrok bi hitro našel prostor, kamor kamera ne bi segala. Me zanima, če bi bilo predlagatelju všeč,da bi ga nekdo snemal vsaj 8 ur dnevno. Me zanima, če bi komu bilo všeč, da ga je nekdo kot otroka snemal, kako sedi na wc-ju. 

Bolje bi bilo, da bi imeli učinkovite in sposobne inšpekcije, pa tudi medsebojni nadzor, brez strahu za službo. Če bi vse vzgojiteljice razmišljale tako kot ta junakinja, ki je to posnela, težav ne bi bilo, zdaj pa se samo bojijo za svoje službe. Zato so prejšnje vzgojiteljice moralno sokrive, ker so to nasilje zaradi strahu pred izgubo službe dopuščale. 
Malo bolj si glejmo pod prste, malo več previdnosti pri zaposlovanju (morda uvedba psiholoških testov), pa malo več pozornosti staršev, kaj se dogaja z otrokom, pa bi bilo veliko bolje. 
videonadzor | 10.10.2018 | 10:14
Tudi meni ni všeč, da me, ko grem v kakšen trgovski center, najprej posname kamera v garaži, potem v trgovini in na bankomatu. Komu na čast? Tudi zaposlenim v trgovini verjetno ni všeč, da so pod kamerami.

Odprimo oči in bomo videli, da nas snemajo na vsakem koraku, čeprav smo vsem na očeh. Za štirimi stenami, kjer je malo število ljudi, ki ščitijo drug drugega, pa ne.

Vaš predlog o inšpekcijah, medsebojnem nadzoru,.. Se zelo lepo bere, vendar je v praksi to žal drugače. Poglejte malo v vaši službi, okolici ... koliko je takšnih, ki veliko govorijo kako nekaj ne funkcionira ali nekaj ni prav, ko pa bi morali to povedati nadrejenim, pa velika večina čudežno obnemi. Bojijo se za službo, ugled in ne vem kaj še vse.

Verjetno kakšna mlada pomočnica vzgojiteljice, ki je ravno nastopila službo, ne bo šla do ravnateljice in povedala, da njena sodelavka nasilno hrani malčke ali se do njih obnaša neprimerno. Če pa bo že šla, bo pa njena beseda proti vzgojiteljici, ki je tam že dlje časa zaposlena. Če bi bila zadeva posneta, pa bi svoje besede lahko podkrepila z ogledom video posnetka.

Strinjam se, da je potrebne več pozornosti tudi s strani staršev. Če pa boste prebrali stran kakšnega vrtca, kjer je navedeno kako se vedenje večine otrok spremeni ob vstopu v vrtec pa boste videli, da starš težko ugotovi, kdaj je njegov malček psihično ali fizično maltretiran. Verjetno večina staršev misli, da je otrok preveč čustven in navezan na mamo. Kje so tukaj pediatri?

Uvedba psiholoških testov bi bila primerna ampak se bojim, da bi ostalo premalo kadra.
Burek Man | 10.10.2018 | 12:59
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Burek Man | 10.10.2018 | 13:07
> Tudi meni ni všeč, da me, ko grem v kakšen trgovski center, najprej posname kamera v garaži, potem v trgovini in na bankomatu. Komu na čast? Tudi zaposlenim v trgovini verjetno ni všeč, da so pod kamerami.

Seveda ti ni, ampak tam te tudi vsi ostali vidijo in gledajo, in niti v teoriji nimaš pričakovanja zasebnosti tam

> Odprimo oči in bomo videli, da nas snemajo na vsakem koraku, čeprav smo vsem na očeh. Za štirimi stenami, kjer je malo število ljudi, ki ščitijo drug drugega, pa ne.

Seveda, ker v pisarni pričakuješ zasebnost. Zato se tudi drugače obnašaš v trgovini kot v zaprti pisarni, kjer se morda tudi preoblečeš, poješ instant makarone in si povrtaš po nosu. 

> Vaš predlog o inšpekcijah, medsebojnem nadzoru,.. Se zelo lepo bere, vendar je v praksi to žal drugače. Poglejte malo v vaši službi, okolici ... koliko je takšnih, ki veliko govorijo kako nekaj ne funkcionira ali nekaj ni prav, ko pa bi morali to povedati nadrejenim, pa velika večina čudežno obnemi. Bojijo se za službo, ugled in ne vem kaj še vse.

Seveda, ker odgovornost nosi samo ena oseba, in to niso oni. Ko bomo kaznovali vse tiste, ki so vedeli za ta dejanja, a niso storili nič, se bo nekaj premaknilo. Ko imaš pred sabo "v zapor samo šef" in "v zapor in ti in šef", se zadeve malo spremenijo.

> Verjetno kakšna mlada pomočnica vzgojiteljice, ki je ravno nastopila službo, ne bo šla do ravnateljice in povedala, da njena sodelavka nasilno hrani malčke ali se do njih obnaša neprimerno. Če pa bo že šla, bo pa njena beseda proti vzgojiteljici, ki je tam že dlje časa zaposlena. Če bi bila zadeva posneta, pa bi svoje besede lahko podkrepila z ogledom video posnetka.

Saj točno to se je zgodilo, ona je posnale, in vsi smo videli. Če bi bile varnostne kamere, bi pa to počeli v območjih, kjer kamer ni. Prav tako bi lahko ravnatelj take posnetke (kot te zdaj) lepo pobrisal, medtem ko teh s telefona ne more.

> Strinjam se, da je potrebne več pozornosti tudi s strani staršev. Če pa boste prebrali stran kakšnega vrtca, kjer je navedeno kako se vedenje večine otrok spremeni ob vstopu v vrtec pa boste videli, da starš težko ugotovi, kdaj je njegov malček psihično ali fizično maltretiran. Verjetno večina staršev misli, da je otrok preveč čustven in navezan na mamo. Kje so tukaj pediatri?

Velika večina vrtcev je korektnih. Zaradi enega slabega naredit mnogo dodatne škode vsem ostalim je pa slabo. Razumem, da se bo zdaj en teden govorilo samo o tem, pa pozivalo na linč, potem pa bo nova afera, pa bomo s prsti kazali na vse ostale.

> Uvedba psiholoških testov bi bila primerna ampak se bojim, da bi ostalo premalo kadra.

Jap, samo potem bi bil jok in stok, kako je letos diplomiralo 100 vzgojiteljic (izmišljena številka), a jih je samo 17 prišlo čez psiho teste, in "naj država naredi nekaj", ker ostale ne dobijo službe. Pa bi vsi kazali na ministre in se drli kako "ljudem ne pustijo delat". 
Burek Man | 10.10.2018 | 12:59
> Zato so prejšnje vzgojiteljice moralno sokrive, ker so to nasilje zaradi strahu pred izgubo službe dopuščale. 


Nič "moralno sokrive", kar konkretno so krive, in bi v marsikateri državi, kjer sodstvo deluje, tudi one bile kaznovane. 
DarjaL | 14.10.2018 | 21:59
Predlagam, da se videonadzor izvaja tudi v šolah, predvsem pri delu z otroci s posebnimi potrebami. Izhajam iz izjemno slabih osebnih izkušenj. Predlogi so razumni in zgolj ščitijo najbolj ranljive skupine. Sedaj smo prisiljeni molčati in trpeti vse krivice, ker nimamo dokazov kaj se dogaja. Otroci pa nosijo travme s seboj, tudi v odraslo dobo. Potrebujejo psihologe in psihiatre, da jim pomagajo predelovati te travme. Absolutno sem tudi za videonadzor v domovih za upokojence, čeprav s tem nimam osebne izkušnje. Gre za najbolj občutljive skupine ljudi, za katere bi morala družba ustrezno poskrbeti. Če bi jaz delala pod kamerami, me to pravzaprav niti ne bi motilo. Saj sem dolžna delati vestno in strokovno. Če ne bi delala tako, bi me itak odpustili.
pravični | 21.10.2018 | 15:39
Kot je že nekdo povedal. Ne moreš kamer postaviti kamorkoli se komu zdi. V gospodarskih družbah gre zato, da se preprečijo kraje. Sramotno bi pa bilo nad otroke in starostnike postaviti kamere. Potrebno je več sodelovanja in medčloveških odnosov in do raznih kršitev ne bo prihajalo. Sam sem imel in še imam otroke v vrtcu in šoli in osebno poznam vse vzgojiteljice, ravnateljico in učitelje v šoli in smo vedno zelo dobro sodelovali. Problem so eni starši, ki si za svojega otroka ne vzamejo čas, ker se jim "vedno mudi". Otrok se komaj uspe preobuti in ga potisne proti vratom igralnice, ko je prisotna varuška iz druge igralnice. Ko pride po njega ga na hitro vzame tudi pri drugi varuški popoldan, Včasih tudi kak dedek ali babica. In tako se zgodi, da se kakšni starši in vzgojiteljica sploh ne poznajo. Tudi na govorilne ure jih ni. Za svojega otroka si je potrebno vzeti čas. Nadaljevanje je doma. Nekateri otroka porinejo pred TV ali računalnik, da imajo mir. Se ne pogovarjajo z njim. Tisti, ki se redno dnevno ukvarjajo z otrokom bi vsako nepravilnost takoj opazili in ugotovili. Drugi, ki otroke sem in tja prevažajo, kot predmete in si ne vzamejo tudi doma časa za njih potem težko takoj odkrijejo kakšne nepravilnosti. Podobno je z ostarelimi v domovih. Tudi ravnatelji in direktorji morajo odigrati svojo vlogo. 
pippila | 21.10.2018 | 18:22
Pravis, da bi se morali doma z otrokom pogovoriti. Kaj pa ce otrok ne govori? Recimo moj otrok, ki ima avtizem, ne govori. Ne more mi povedati kaj se je v soli dogajalo. In zal se dogaja marsikaj, fizicno se doloceni ucitelji znasajo nad njimi. In se samo smejijo, ko jim poves, ker dobro vedo, da jim ne morem tega dokazat. Zato podpiram video nadzor za naso solo. Vem pa, kolikor je vecina pokvarjena tam, da bi zbrisali posnetke ali pa kamera skrivnostno ne bi delovala, ko bi hoteli pogledati sporni posnetek. 
ANDREJAP1 | 24.10.2018 | 21:32
Predlog deluje na prvo žogo všečno, povsod kjer je možno nasilje postavimo kamere in bo problem rešen. Žal kamere samo posnamejo dogodek ne znajo oceniti ali gre za nasilno dejanja, narediti prijavo in posnetek poslati naprej v obravnavo. Še vedno bi moral nekdo vso množico posnetega materiala pregledati in v primeru kaznivega dejanja ustrezno ukrepati. Tehnologija sama ne bo namesto okolice zaznala težav in ukrepala. S tem da se uvede video nadzor vse povprek, da bi bile evidentirane zlorabe v vseh delih vrtcev, šol, domov bi tudi tisto srčno večino zaposlenih ki svoje delo opravlja v dobro otrok in starostnikov s tem že vnaprej definirali kot potencialne nasilneže, ker predlog predvideva nadzor nad vsem in vsakomer. Si ne predstavljam kako bi lahko kvalitetno opravljala delo če bi me "big brother" stalno gledal to je res velik psihični pritisk. Moje mnenje je da mora okolica s svojo ničelno toleranco do nasilja odreagirati ko le-tega zazna. Nasilju je velikokrat izpostavljena tudi druga strani s pritiski, izsiljevanjem, grožnjami  kar izvajajo nekateri otroci, starostniki in tudi bližnji sorodniki nad zaposlenimi v omenjenih inštitucijah - v tem primeru gre običajno za psihološko nasilje. Slika ni samo črno bela ne na eni ne na drugi strani torej bi morali potem nadzorovati obe strani.
videonadzor | 25.10.2018 | 12:28
Še enkrat - kamere so že skoraj na vsakem koraku. Ozrite se malo okoli sebe. Saj tudi v trgovini, kjer so kamere, le te same ne opozorijo na tatu. Posnetek se pogleda potem, ko se opazi domnevno kaznivo dejanje in samo olajšajo dokazovanje. Ste se potem kdaj postavili v vlogo trgovke, pod kakšnim hudim psihičnim pritiskom mora ona delati? Po vaših besedah je torej vsak, ki stopi v trgovino s kamero, "definiran kot potencialni tat".  Vaše mnenje glede takojšnje reakcije okolice na nasilje je čudovito, vendar v resnici ni tako. Žal se premnogo ljudi raje obrne stran, kot da bi pomagalo sočloveku, ki tako ali drugače trpi. Vsak raje poskrbi zase in za svojo družino in le malo je takšnih, ki se izpostavijo. Zato je še toliko bolj potrebno zaščititi tiste, ki sploh ne morejo spregovoriti o maltretiranju. Moje mnenje je, da kdor dela dobro, korektno in pošteno, se kamer nima kaj bati.