Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Znižanje praga za pavšalno obdavčitev za normirance
 
bmozin
Ogledov: 299
Predlog ustvarjen 01.10.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 30.09.2018 19:09:32

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)  

Pozdravljeni,

predlagam znižanje praga za pavšalno obdavčitev normirancev na neko nižjo številko, npr. 20.000 EUR. Po drugi strani bi bil mogoče smiseln tudi ukrep znižanja upoštevanih normiranih stroškov, npr. na 50% ali še manj.

Najprej bi rad poudaril, da zleo podpiram podjetništvo, male obrtnike itd. in sem bolj za nižje kot višje obdavčitve. Uvedba pavšalne obdavčitve je bila namenjena poenostavitvi za manjše podjetnike in manj birokracije. Ampak zadeva se je po mojem izrodila, vsem so nam poznane zlorabe tega instituta; sedaj je namenjen predvsem davčni optimizaciji.

Tak način se mi zdi smiseln res za manjše obrtnike, ljudi, ki imajo popoldanski s.p., freelancerje z manjšimi prihodki ipd. Meja 50 oz. 100.000 EUR pomeni več kot 4 oz. več kot 8.000 EUR mesečnega prometa, kar ni ravno znesek, ki bi jo dosegali neki "reveži". Taki bi si brez težav omislili računovodske servise, če papirjev ne morejo sami voditi. Kot zapisano zgoraj, če znižanje meje ni sprejemljiv ukrep, bi pa predlagal oz. podpiral nižje upoštevanje normiranih stroškov ali pa višjo davčno stopnjo (19% je zelo nizka številka za take primere, spomnimo se, koliko znaša dohodninska stopnja pri npr. 50.000 EUR letnih bruto prihodkov).

"Zaposlovanje" normirancev (IT itd.) pomeni precejšnje znižanje plačevanja prispevkov in davkov, poleg tega pa pomeni nelojalno konkurenco za podjetja, ki želijo delati po "običajni" poti.

 


Ključne besede Pavšalna obdavčitev, s.p., normiranci
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

AnkicaR | 10.10.2018 | 08:02
Predlog je neumen...to predlagajo sami lenuhi, ki so fovš tistim ki kaj delajo.....tak način je prisoten povsod na svetu...no me zanima kaj smatraš pod zlorabo sistema....?  Tipičen Slovencelj....ki misli kot Luka Mesec da denar za socialke in ostalo raste po Tivoliju na drevesih...
Burek Man | 01.10.2018 | 12:42
> predlagam znižanje praga za pavšalno obdavčitev normirancev na neko nižjo številko, npr. 20.000 EUR. Po drugi strani bi bil mogoče smiseln tudi ukrep znižanja upoštevanih normiranih stroškov, npr. na 50% ali še manj.

Potem se sploh ne splača imet te oblike zaposlitve, ker praktično vsak, ki kaj dela, ima 50% stroškov. Prispevki, letne dajatve, potni stroški, material, oprema, izobraževanje, računalniki, strežniki, orodje, merilna oprema, telefon/internet,... 

Poglej samo, kakšne stroške imajo "navadni" sp-ji, pa bo hitro jasno, da je edina prednost normiranega sp-ja enostavnost birokracije. 


> Najprej bi rad poudaril, da zleo podpiram podjetništvo, male obrtnike itd. in sem bolj za nižje kot višje obdavčitve. Uvedba pavšalne obdavčitve je bila namenjena poenostavitvi za manjše podjetnike in manj birokracije. Ampak zadeva se je po mojem izrodila, vsem so nam poznane zlorabe tega instituta; sedaj je namenjen predvsem davčni optimizaciji.

Namenjen je podjetnikom, ki se jim ne da ukvarjat z birokracijo. Iz tega sledijo tudi razne omejitve. 

> Tak način se mi zdi smiseln res za manjše obrtnike, ljudi, ki imajo popoldanski s.p., freelancerje z manjšimi prihodki ipd. Meja 50 oz. 100.000 EUR pomeni več kot 4 oz. več kot 8.000 EUR mesečnega prometa, kar ni ravno znesek, ki bi jo dosegali neki "reveži". 

Prometa, ne dobička. En mali preprodajalec avtov doseže višji promet že z enim preprodanim avtom, na koncu je pa lahko celo v minusu, a davek bo plačal na promet, in ne na dobiček (zato je normiran sp tudi nesmiselen za njih). 

> Taki bi si brez težav omislili računovodske servise, če papirjev ne morejo sami voditi. Kot zapisano zgoraj, 

Zakaj bi plačeval 500, 600 eur letno, če ni treba? To je denar, ki ga je treba zaslužit in zaračunat strankam. 

> če znižanje meje ni sprejemljiv ukrep, bi pa predlagal oz. podpiral nižje upoštevanje normiranih stroškov ali pa višjo davčno stopnjo (19% je zelo nizka številka za take primere, spomnimo se, koliko znaša dohodninska stopnja pri npr. 50.000 EUR letnih bruto prihodkov).

20%. pa 50.000 je "bruto bruto bruto" (pa še kak bruto zraven). Če odšteješ nek povprečen prevoz in malico je to cca 3400bruto plače na mesec. In s tem si mora plačat še pisarno, stol, potne stroške, dopust, regres, bolniško, Pa papir, printer, računalnik, mobitel, vodo, wc papir, mizo, spletno stran, mail račune, itd, kar vse "plača firma". Na koncu ne ostane spet veliko. Pa govorimo o profesionalcih, ki jim uspe zaračunati strankam toliko... kar vemo, da večini ne uspe. 

> "Zaposlovanje" normirancev (IT itd.) pomeni precejšnje znižanje plačevanja prispevkov in davkov, poleg tega pa pomeni nelojalno konkurenco za podjetja, ki želijo delati po "običajni" poti.

Vemo čemu služi sp, in čemu redna zaposlitev. Imamo tudi inšpekcijo, da uveljavlja to razliko. Zdaj, to, da so nekateri pripravljeni se odpovedat bolniški, dopustu, regresu, varnosti ipd, v zameno za 20eur več mesečno, potem pa stokajo, ko jih čez noč ne rabijo več, pa še vedno ne prijavijo takega "delodajalca"... to je pa problem teh posameznikov. Razumem, da nekateri ne upajo prijavit, dokler delajo tam, ampak ko jih enkrat "odpikajo" je pa idealen čas za to.