Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Naravovarstvena zavest mladostnikov
 
Slon37
Ogledov: 423
Predlog ustvarjen 25.09.2018
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 23.11.2018
Zadnja sprememba 24.09.2018 21:17:20

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)  

Pozdravljeni, na letošnji čistilni akciji Očistimo Slovenijo 2018, z dne 15.09.2018 smo udeleženci ugotovili, da se stanje onesnaževanja v slovenskih gozdovih izboljšuje, ugotovili pa smo tudi, da so povzročitelji onesnaževanja pretežno mladostniki, ki z namenom zabave v prostem času zahajajo v gozdove, za sabo pa puščajo odpadke in povzročajo onesnaževanje okolja.

Za zmanjšanje navedene problematike bi potrebovali sistemski ukrep, katerega izvajanje se za ciljno skupino mladostnikov, lahko implementira le v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Izobraževanje na temo odpadkov in onesnaževanja v osnovnih šolah sicer že poteka, vendar to, kot ugotavljamo udeleženci čistilne akcije pri mladostnikih ne dviga dovolj naravovarstvene zavesti.

Predlagam, da MIZŠ v kurikulum izobraževanja osnovnošolcev 7., 8. in 9. razredov vključi udeleževanje na čistilnih akcijah, ki jih organizirajo razne naravovarstvene organizacije kot so PZS, LZS, RZS, DOPS, itd. Z vključevanjem osnovnošolcev v čistilne akcije bi v šoli pridobljeno naravovarstveno znanje praktično izkusili, z odstranjevanjem odpadkov in saniranjem onesnaženja, ki so ga povzročili njihovi vrstniki ali celo oni sami pa bi pridobili zavest, da se odpadkov v naravi ne pušča.

Z željo, da podan predlog obravnavate vas lepo pozdravljam.


Ključne besede onesnaževanje
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

dules | 10.10.2018 | 09:23
Vem da so bile čistilne akcije z osnovno šolo in Lovsko zvezo slovenije že 20 let nazaj ker sem se jih vsako leto udeleževal. Eno soboto je čistila celotna šola in vsa lovska družina +prostovoljci, ne vem pa če so te akcije še danes. Pa v tistih časih smo nabrali res ogromno smeti.
bostjanu | 28.09.2018 | 20:05
se strinjam s predlogom. vsako usposabljanje in vzgoja v tej smeri je dobrodošla. sicer v sloveniji obstaja nekaj kot mreža vrtcev in šol v gozdu, kar je hvalevredno početje. vendar bi bilo potrebno še bolj dosledno vzgajanje v tej smeri. za lep primer bi si lahko izbrali tudi japonske vrtce in šole. 
Burek Man | 26.09.2018 | 22:24
Mislim, da tukaj ni problem, da mladi ne bi vedeli, da se tega ne počne... to dobro vejo... bolj je problem, da jim je za smetenje vseeno.
bostjanu | 28.09.2018 | 19:09
saj zato pa vzgoja in izobraževanje...
Burek Man | 30.09.2018 | 22:10
Pa saj imajo starše za to. Enkrat ko so v šoli je že prepozno.
Maky135 | 26.09.2018 | 14:08
Prvič slišim, da bi šli osnovnošolci "žurirat" v gozd ali kamorkoli drugam, če smo že pri tem in se mi ne zdi pametno, da se "kaznuje" celoto, ker je neka druga (ugibana) skupina povzročila škodo. Takšne stvari se že organizirajo, le da niso zapakirane tako "vzgojno" in iz osebnih izkušenj vem, da bi kakšen video želve s slamco bolj koristil kot pobiranje smeti za drugimi, če želite, da pazimo na porabo plastike in kje se odlaga. Največ pa se naredi doma, če je doma vzgojen kot brezobzirna svinja, bo tudi tak ostal v večini primerov. V šoli je učenje in širjenje obzorja, doma pa vzgoja.
Sicer so pa okolsko najmanj ozaveščene starejše generacije in tuji turisti, najbolj pa mlajše, smeti v gozdu so še najmanjši problem.
bostjanu | 28.09.2018 | 19:20
ja res je. v ruralnih okoljih mladi hodijo v gozd žurat. tudi osnovnošolci (zadnji razredi). me čudi da prvič slišiš za to. 
doma se kaj dosti v zvezi s tem ne bo naredilo. večinoma. imajo tudi odrasli zelo malomaren odnos do okolja. celo kmetje. res pa je, to je treba priznati, danes odrasli bolj pozitiven odnos do okolja kot starejše generacije. včasih se je bolj množično odvažalo smeti v gozd (zelo veliko divjih odlagališč je bilo nekoč... )
če minimiziraš najmanjši problem, kot praviš, potem ne bo nikoli nič boljše. na vseh ravneh je treba prepoznati problem in ga reševati/rešiti.
množični turizem je/bo problem... zato bi bilo potrebno, po mojem mnenju, del turistične takse namenjati komunalnim službam za npr. bolj redno odvažanje odpadkov.
ne razumem kaj misliš s tem da bi bila kaznovana celota? glej na primer japonske šole... (npr. odnos japoncev do čiščenja,.. kot se je lahko videlo celo na letošnjem nogometnem svetovnem prvenstvu).