Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Pokojnine po novem (zvišanje in uskladitev za vse).
 
Sony Globokar
Ogledov: 6190
Predlog ustvarjen 25.09.2018
Z odzivom organa 20.11.2018
Zadnja sprememba 23.09.2018 14:03:49

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (14)   Popravki predloga  

Pokojnine po novem (zvišanje in uskladitev za vse).

 Vladi R Slovenije predlagam da s 1.1.2019 zviša za enak odmerni procent pokojnine vsem novim upokojencem in tudi tistim kateri so se že upokojili po ZPIZ-2 (od 1.1.2013 dalje, saj je ta zakon še vedno v veljavi, le odmerni procent naj bi se popravil).

Se pravi, da bo potrebno pokojnine le teh uskladiti oz. odmeriti z novim odmernim procentom. Upokojenci po ZPIZ-2 so bili dejansko tudi najbolj prikrajšani, saj se jim je zmanjšal odmerni procent glede na vse ostale. 

ZPIZ-2 se je sprejemal na vrat na nos, z obrazložitvijo da rešujemo javne finance, da bomo drugače postali žrtve bruseljske trojke...

Zdaj se govori le o novih upokojencih po 1.1.2019. Slednje bo povzročilo še večje razlike, tožbe na ustavnem in evropskem sodišču.

Je pa hkrati potrebno zvišati tudi pokojnine vsem starim upokojencem kateri so se upokojili pred 1.1. 2013 saj vemo, da so bili od l. 2010 dalje prikrajšani za dobrih 8 % zvišanja pokojnin katere bi jim sicer pripadale po sistemskih zakonih a jih je ZUJF zamrznil. 

Zavedati se je potrebno, da se je ob osamosvojitvi na umeten način (zapiranje delovnih mest) ustvarilo več kot 100.000 upokojencev,  zavedati se je potrebno da se je prispevek za invalidsko in pokojninsko zavarovanje delodajalca iz 15 % zmanjšal na 8 % kar naj bi koristilo konkurenčnosti gospodarstva. 

Imamo upokojence kateri dobivajo pokojnino po 20 let, 30 let in več. Imamo pa tudi takšne kateri ne dočakajo niti enega pokojinskega nakazila ali pa uživajo zasluženo pokojnino le nekaj let. Zato se mi takšne primerjave ne zdijo primerne. Sicer pa današnji pokojninski sistem temelji tudi na medgeneracijski solidarnosti, ne samo višini vplačil.

 


Burek Man | 25.09.2018 | 11:52
> Imamo upokojence kateri dobivajo pokojnino po 20 let, 30 let in več. Imamo pa tudi takšne kateri ne dočakajo niti enega pokojinskega nakazila ali pa uživajo zasluženo pokojnino le nekaj let. Zato se mi takšne primerjave ne zdijo primerne. Sicer pa današnji pokojninski sistem temelji tudi na medgeneracijski solidarnosti, ne samo višini vplačil.

Torej je ideja še več denarja pobrat mladim, ki niso imeli ne jugoslovanskih zabušantskih služb, ne kreditov, ki jih je pojedla inflacija, niti ne jazbinškovega zakona, ampak morajo svoj denar dejansko zaslužit? 

Super, hvala, ampak ne. 
Sony Globokar | 25.09.2018 | 16:41
Pred leti, ko je deželo še preveval optimizem in velika pričakovanja smo uvedli dodatna pokojninska zavarovanja. Zelo optimistično!

Ob tem pa smo pozabili, da ob tako mizernih plačah dejansko ni kaj varčevati v dodatnih pokojinskih zavarovanjih, ker enostavno zmanjka še za danes.

Potem smo reklamirali davčne olajšave ob vplačilih in hkrati pozabili, da bodo vsa ta izplačila (tudi dosmrtna renta) pozneje krepko obdavčena. Bog ne daj da imaš pokojnino višjo od 1.000 € in dosmrtno rento iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja višjo od dobrih 100 €, te davkarija udari krepko po žepu (sicer so takšne pokojnine za večino Slovencev zgolj pobožne sanje).

Sicer pa mislim, da gredo zadeve v smeri 500 pokojnine od ZPIZ-a, ostalo pa kar si boš privarčeval sam. Vsaj za večino Slovencev.
Sony Globokar | 25.09.2018 | 16:41
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
heizenberg | 26.09.2018 | 09:50
če ti nisi delal, ne posplošuj.
Sony Globokar | 26.09.2018 | 10:09
Ne vem kaj ima opraviti "delo" z vašim komentarjem. Ravno 500 € pokojnine za 40 let dela je negacija "dela". Prihaja do absurda da je socialna pomoč 380 €, pokojnina za polno pokojninsko dobo (+ brez dokupov) pa 500 €. 

Sicer je 380 € za preživetje miloščina, pa tudi 500 € pokojnine ni nič drugega (1 bankovec za 500 €). Avstrijska socialna pomoč je 800 €, zajamčena plača 1.200 € in govorim o neto zneskih. 

Nekoč sem prisostvoval neki obravnavi na sodišču. Neki brezdomec je odtujil (kakšen lep izraz) v neki trgovini kup stvari in to večkrat. Sodnica mu je odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Je povedal da dobiva socialno pomoč. Mu je povedala da se s tem na ulici ne da preživeti, da je to nekaj za zraven za tiste kateri iščejo delo, jim pomagajo svojci, Karitas, RK.... Sama uradna definicija socialne pomoči mislim da je vendarle malce drugačna. Pa bodi pameten. Vsakdo obrača besede kot je njemu prav.

Pa smo nekoč sanjali sanje o "drugi Švici", zdaj nas prehitevajo vsi po vrsti (cel vzhod). Sanje so umrle in pravljice ne živijo več. Kolegica pove, da se "tako hitro zboljšuje da niti ne opazimo več - zboljšanja namreč". Pa šalo na stran. Gospodarska rast itd. se v žepih navadnih državljanov prav nič ne pozna, revščina je iz dneva v dan večja... Sicer pa je BDP še vedno 9 % manjši od tistega iz l. 2007, pred krizo. Torej, kje smo?
Burek Man | 03.10.2018 | 12:59
> Ob tem pa smo pozabili, da ob tako mizernih plačah dejansko ni kaj varčevati v dodatnih pokojinskih zavarovanjih, ker enostavno zmanjka še za danes.

Potem moraš več zaslužit. 

> Potem smo reklamirali davčne olajšave ob vplačilih in hkrati pozabili, da bodo vsa ta izplačila (tudi dosmrtna renta) pozneje krepko obdavčena. Bog ne daj da imaš pokojnino višjo od 1.000 € in dosmrtno rento iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja višjo od dobrih 100 €, te davkarija udari krepko po žepu (sicer so takšne pokojnine za večino Slovencev zgolj pobožne sanje).

Pri cca jurja neto, ti od teh 100eur poberejo nekje 27eur, torej ti ostane 73. Nekaj je.

> Sicer pa mislim, da gredo zadeve v smeri 500 pokojnine od ZPIZ-a, ostalo pa kar si boš privarčeval sam. Vsaj za večino Slovencev.

Jaz sem za. Pa prispevke vsem 250eur mesečno, neglede na prihodek, pa je. Ostalo pa špara vsak sam.

> Ne vem kaj ima opraviti "delo" z vašim komentarjem. Ravno 500 € pokojnine za 40 let dela je negacija "dela". Prihaja do absurda da je socialna pomoč 380 €, pokojnina za polno pokojninsko dobo (+ brez dokupov) pa 500 €. 

Če hočeš bit v penziji 20 let z 500eur penzije, si moral teh 40let vplačevat ekvivalent 250eur (normirano na inflacijo seveda), da si pokril samega sebe (seveda gre denar v skupno blagajno, pa se izplačuje sproti trenutnim upokojencem, ampak na dolgi rok imaš plavajočo ničlo). 

> Sicer je 380 € za preživetje miloščina, pa tudi 500 € pokojnine ni nič drugega (1 bankovec za 500 €). Avstrijska socialna pomoč je 800 €, zajamčena plača 1.200 € in govorim o neto zneskih. 

380 ni miloščina, ampak je denar, ki ga vsi zaposleni plačujemo, da nekateri ne rabijo delat. Namesto, da ta denar prejemajo samo dela nezmožni, se gor šlepa ogromno lenuhov in zabušantov.

Pa ne mi o avstriji. Najprej naj gre vsak v avstrijo k frizerju pa naj enkrat pokliče vodovodarja, potem se pa pogovarjamo naprej. 

> Nekoč sem prisostvoval neki obravnavi na sodišču. Neki brezdomec je odtujil (kakšen lep izraz) v neki trgovini kup stvari in to večkrat. Sodnica mu je odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Je povedal da dobiva socialno pomoč. Mu je povedala da se s tem na ulici ne da preživeti, da je to nekaj za zraven za tiste kateri iščejo delo, jim pomagajo svojci, Karitas, RK.... Sama uradna definicija socialne pomoči mislim da je vendarle malce drugačna. Pa bodi pameten. Vsakdo obrača besede kot je njemu prav.

Torej namesto, da dela, mu mi plačujemo 380eur sociale, zraven pa še od "nas" krade. Ja super. 

> Pa smo nekoč sanjali sanje o "drugi Švici", zdaj nas prehitevajo vsi po vrsti (cel vzhod). Sanje so umrle in pravljice ne živijo več. Kolegica pove, da se "tako hitro zboljšuje da niti ne opazimo več - zboljšanja namreč". Pa šalo na stran. Gospodarska rast itd. se v žepih navadnih državljanov prav nič ne pozna, revščina je iz dneva v dan večja... Sicer pa je BDP še vedno 9 % manjši od tistega iz l. 2007, pred krizo. Torej, kje smo?

Seveda se pozna, samo ljudje ne opazijo. Če primerjaš z jugo (ki jo tukaj vsi lepo opevajo kot nek "ideal"), zdaj manj delovnih ur plačaš tako za kruh kot za avto. Kvaliteta hrana je šla gor, količina tudi, raznolikost pa še najbolj. Je pa res, da zdaj mora vsak, tudi tisti na minimalcu, imeti avto (ker bus/vlak je za reveže), vsak mora imeti najnovejši smartphone in drago naročnino, pa hiter internet in 500+ tv kanalov, HD seveda, pa za dopust ni več dober nek kamp oz. minimalen apartma v izoli, ankaranu, ampak hotel. Tudi nepremičnine vsi primerjajo kar čez prst... ceno hiše na ključ v bližini ljubljane primerjajo z bajto sredi pm, na podedovani zemlji, ki so jo 20+ let gradili sami, pa se pritožujejo, da je zdaj drago. Pa seveda, firmirane obleke, kavice, večerje, kosilca,... pa študentarija se ga napija po klubih, 5eur+ za pivo, pa potem pijani z lastnimi avti domov. ...dementneži pa seveda jokajo, kako je bilo v jugi boljše. 
Sony Globokar | 16.10.2018 | 09:49
Spoštovani g. Burek Man! Kakorkoli bi napisal svoje mnenje bi me vi korigiral. Imam pač diametralno nasprotna stališča. Hvala Bogu, da nismo enoumni, da razmišljamo vsak s svojo glavo.

Poglejte, pri nas je dobiček pravnih oseb obdavčen s 50 % in cel halo. Na Švedskem je ta dobiček obdavček s 90 % ali celo 95 % in imamo še vedno bogate ljudi. Imajo pa tudi socialo kot se šika in plače tudi.

V zahodni Evropi je praviloma hrana poceni, drag pa je luksus in storitve. Tako je tudi v Avstriji. Seveda ne mislim tistih specialitet katerih danes še vedno ni najti tudi na policah naših trgovin (ampak tisto je že luksus).

Včeraj mi gospa v vrsti pred blagajno v Mercatorju reče, da je stanje financ in tudi duha v deželi vsak dan slabše. Sem modro molčal in nič komentiral.

Potem pove, da je tudi nekoč bil standard skromen. Da pa je bilo vsaj upanje, da bo jutri bolje, da je bil elan, da se je verjelo... Danes pa lahko zgolj in samo upaš da jutri ne bo še slabše. Tako to je. Seveda imamo nekaj tistih povzpetnikov, uglednežev, imenitnežev, sposobnih... katerim je ratalo (so puni para ko brod). Ampak takšni so vedno obstajali, če ste gledal staro YU nadaljevanko Kam gredo divje svinje, medvojni Zagreb, v splošni bedi in lakoti so nekateri imeli vse in še več...
Burek Man | 16.10.2018 | 12:31
> Spoštovani g. Burek Man! Kakorkoli bi napisal svoje mnenje bi me vi korigiral. Imam pač diametralno nasprotna stališča. Hvala Bogu, da nismo enoumni, da razmišljamo vsak s svojo glavo.

Seveda, nekateri navijamo za več osebene svobode in več denarja ljudem, nekateri navijate za čimveč denarja državi, da lahko gradimo makete drugega tira in TEŠ-e. 

> Poglejte, pri nas je dobiček pravnih oseb obdavčen s 50 % in cel halo. Na Švedskem je ta dobiček obdavček s 90 % ali celo 95 % in imamo še vedno bogate ljudi. Imajo pa tudi socialo kot se šika in plače tudi.

Prosim? rabil bi vir za te cifre... davek na dobiček je po tem: http://www.fidata.si/2017/02/23/kje-..5;najmanj-davka/ 22% (predzadnja vrstica)

> V zahodni Evropi je praviloma hrana poceni, drag pa je luksus in storitve. Tako je tudi v Avstriji. Seveda ne mislim tistih specialitet katerih danes še vedno ni najti tudi na policah naših trgovin (ampak tisto je že luksus).

Seveda, ker ima frizerka višjo plačo, tudi striženje stane več. Kaj je luksuz, bi pa treba malo bolje definirat. Dijamanti, zlato, zlate wc školjke, ipd. stanejo isto kot pri nas. Edino tisti, ki to čisti, je plačan več, tako, kot frizerka. 

> Včeraj mi gospa v vrsti pred blagajno v Mercatorju reče, da je stanje financ in tudi duha v deželi vsak dan slabše. Sem modro molčal in nič komentiral.

Stanje financ je bilo v jugi še precej slabše (merjeno v številu delovnih ur/plač za kupit npr. kruh, avto, dopust ipd.), pa skoraj upam stavit, da se tega ta gospa ne spomni, ampak, da jo daje nostalgija. 

> Potem pove, da je tudi nekoč bil standard skromen. Da pa je bilo vsaj upanje, da bo jutri bolje, da je bil elan, da se je verjelo... 

Saj se verjame, mladim uspeva, službe menjajo na par let (kot se spodobi), plače grejo gor. Edina draga stvar, ki je še ostala, so nepremičnine. Je pa po drugi strani treba pogledat, da zdaj mora vsak imet vsaj 2 tvja doma, telefon za jurja, naročnino za telefon za vsak 20 eur, avto imajo tudi tisti na minimalcih, za dopust more biti pa hotel. Prvič v zgodovini imamo problem, da so revni ljudje postali precej bolj debeli od revnejših. 

> Danes pa lahko zgolj in samo upaš da jutri ne bo še slabše. Tako to je. Seveda imamo nekaj tistih povzpetnikov, uglednežev, imenitnežev, sposobnih... katerim je ratalo (so puni para ko brod). 

Ampak včeraj nam je bilo slabše kot danes, jutri nam bo pa boljše. Vsaj večini. Edina razlika je, da včasih so bili vsi revni, pa je direktor imel golfa, ti pa fičota, direktor je šel na dopust v hotel, ti v sindikalni dom, danes pa imaš ti golfa, direktor pa jahto, ti greš v hotel, direktor pa na križarjenje. ...ampak kar naenkrat je to postalo slabo, ane?

> Ampak takšni so vedno obstajali, če ste gledal staro YU nadaljevanko Kam gredo divje svinje, medvojni Zagreb, v splošni bedi in lakoti so nekateri imeli vse in še več...

Spet je tukaj tisto... če so ta denar zaslužili legalno, potem so plačali več davka, kot stotine teh revežev. Če so nelegalno, pomeni, da lahko odpuščamo inšpektorje (in 80% javnega sektorja), ker ne delajo svojih služb. 
Sony Globokar | 17.10.2018 | 20:43
Pomotoma sem zapisal dohodninsko lestvico, davek na dobiček pravnih oseb pa je dejansko takšen kot ste zapisal vi. Sta pa oba v državah severnih demokracij Evrope oba še vedno višja, eden in drugi.
Burek Man | 17.10.2018 | 22:56
> Pomotoma sem zapisal dohodninsko lestvico, davek na dobiček pravnih oseb pa je dejansko takšen kot ste zapisal vi. Sta pa oba v državah severnih demokracij Evrope oba še vedno višja, eden in drugi.

http://taxsummaries.pwc.com/ID/Sweden..;personal-income

57% je očitno najvišji, pri nas pa 50%, oboje je pa občutno preveč in pomeni, da sposobni ljudje hodijo ven, v države kjer so te cifre nižje. Pa seveda, je treba tudi primerjat kaj dobiš za ta denar... pri nas, bore malo.
Sony Globokar | 21.10.2018 | 17:01
Pojdite na sprehod po nedeljski Ljubljani, v zgodnjih dopoldanskih urah po centru mesta. Mesto je polno brezdomcev, v Miklošičevem parku srečam Tonija, Cirila in Ireno, vsi trije z vozički.. naprej proti Tromostovju že drugi, na koncu Poljanske c. jih je na klopcah mala četica, na Prulah med bloki druga četica. 

Stari ljubljančani hitijo k sv. maši v stolnico in frančiškansko cerkev.. ter na nedeljsko kavico v kavarno Union, pozdraviva se z gospodom kateri streže kavico pred Podmornico ob boku frančiškanske cerkve.

Revščina je povsod, polovica upokojencev je na pokojninah pod mejo revščine, v MB bi med tednom center mesta zamrl, če ne bi bilo študentov. 

Pa je bilo toliko obljub. Veste € je bil ustvarjen za zahodno Evropo ne za Slovenijo, tukaj jih je izdatno premalo. Sem povedal dovolj?
Ivan Peter Benko | 26.09.2018 | 11:21
Praviloma bi morali veljati tisti predpisi o PIZ za vsakega delavca, ki veljajo ob njegovem začetku dela in zavarovanja, kasnejši le v primerih, ki so ugodnejši za delavca. Žal je pravni red tako nastavljen, da se to izigrava.
Burek Man | 26.09.2018 | 12:27 Prikaži
To ne gre, ker se zadeve spreminjajo. Če ne bi bilo inflacije, bi blo simpl... 40 let delaš, vsak mesec daš 250 v piz, 20 let življenja v penziji pa dobivaš 500eur penzije. 

Glede na to, kako malo (v številkah) so vplačevali ljudje 20, 30 let nazaj, bi zdaj nekateri imeli 100eur penzije. 

Plus, moraš upoštevat, da so penzije izplačane iz bazena trenutnih vplačevalcev prispevkov in ne iz "hranilne knjižice" tistega, ki je vplačeval. 
marička64 | 26.09.2018 | 21:33 Prikaži
Sem ZA uskladitev, ampak ne v procentih, ker tako zmeraj največ pridobijo tisti z najvišjimi pokojninami, ampak povišati vsem v enaki višini... sploh bi pa morale biti pokojnine za vse enake, npr. vsaj 800€, saj v pokoju nihče več ne prispeva dodane vrednosti v pokojninsko blagajno, tisto kar se vplačuje med delovno dobo gre pa tako sproti za pokojnine (medgeneracijsko financiranje). Tisti, ki imajo med delovno dobo visoke plače, si pa tako lahko privarčujejo dovolj za stara leta... Če lahko zdaj nekdo preživi z npr. 636€ plače, kolikor znaša prag revščine, potem mora tudi tistim, ki dobijo 3-krat do 20-krat več, ostati na računu dovolj za lagodno življenje v zasluženem pokoju...
Burek Man | 16.10.2018 | 12:20 Prikaži
Pa dajmo prispevke potem iste za vse.

Če nekdo plača več, naj dobi več. Ali pa naj vsi enako plačajo, in enako dobijo.

In zvišanje vsem za isti znesek je uravnilovka, in tega nočeš.