Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


ARSO preciznejša karta animacije padavin
 
Janez Novak
Ogledov: 969
Predlog ustvarjen 24.09.2018
Z odzivom organa 05.11.2018
Zadnja sprememba 21.09.2018 14:09:24

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 05.11.2018

Odziv Agencije RS za okolje

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za vašo pobudo, da radarsko sliko padavin podložimo s podrobnejšo karto, ki bi omogočila natančnejšo lokacijo tudi manjših krajev v Sloveniji, v primerjavi z radarsko sliko padavin, ki je na razpolago na strani www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/radar_animacija.html.

Ob tem vas obveščamo, da je že kar nekaj let (od leta 2012) na spletnih straneh ARSO dostopen vpogled v radarsko izmerjene jakosti padavin in verjetnosti pojavljanja toče tudi na interaktivnem zemljevidu, kjer lahko uporabnik izbira med nekaj različnimi podlagami in si tudi prikroji pogled v smislu izbranega območja in želene prosojnosti podatkov. Izdelka sta na razpolago na naslovih:
www.meteo.si/uploads/meteo/app/inca/?par=si0zm
www.meteo.si/uploads/meteo/app/inca/?par=hp

Podoben prikaz je omogočen še na prenovljenem vremenskem portalu (od februarja 2018), kjer so vsebine bolje prilagojene tudi mobilnim napravam:
www.vreme.si/napoved/Ljubljana/padavine
www.vreme.si/napoved/Ljubljana/toca

Nazivni čas radarskih slik je čas začetka radarske meritve, ki že fizično traja približno 5 minut. To je torej čas, ki ga radar potrebuje, da pri različnih dvižnih kotih prečeše celotno območje meritve. Do nastanka radarske slike je potrebno veliko količino izmerjenih podatkov še ustrezno obdelati, kar lahko vzame še nekaj minut, tipično pa dandanašnji to traja okrog ene minute. Takoj, ko je slika razpoložljiva, je tudi objavljena na spletu. Tako je tipično dostopna med 6. in 8. minuto po začetku meritve. Nikakor torej ne drži, da bi sliko kakorkoli zakasnjevali, ampak je objavljena takoj, ko je produkt razpoložljiv.

Včasih lahko v določenih spletnih brskalnikih pride do zamika prikaza zaradi predhranjenja v brskalniku (cache), ko brskalnik prikazuje staro sliko, čeprav je na razpolago že novejša. V tem primeru ročna osvežitev strani navadno reši težavo. Tehnično je najmanj možnosti za tovrsten zamik na prenovljeni strani www.vreme.si, kjer je to nekoliko bolje preprečeno že na strani strežniških nastavitev.

Nekaj več odgovorov na pogosta vprašanja v povezavi z radarskimi meritvami najdete tule: www.meteo.si/met/sl/weather/observ/radar/