Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Vasi , kmetije, samooskrba
 
Slovenija moja dežela
Ogledov: 1276
Predlog ustvarjen 07.09.2018
Z odzivom organa 23.10.2018
Zadnja sprememba 04.09.2018 09:43:04

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

 Dejstva:

- Vasi postajajo spalna naselja . Krivec za to je vlada in njeni predlogi in zakoni.

- Spodbude, subvencije, itd... namenjene samo velikim kmetom. Večja kot je kmetija večja je subvencija. Koga točno mi rešujemo z vladnimi ukrepi? Komu pomagamo? 

- Samooskrba je samo še iluzija.

- Pametne države najprej poskrbijo za samooskrbo. Lep primer je Švica, ki jo imamo za vzgled. Pa si primerjajte pogoje kmetovanja pri njih ali pa pri nas. Njihova samooskrba presega 80%. Poglejte si strukturo njihivih kmetij in komu namenjajo pomoč in kako.

Zelo enostaven primer kako bo propadla vas in z njo kmetijstvo. Torej. Karikiram. Vlada predlaga da se male kmetije ukinejo oziroma po njihovo združujejo. Postopoma v vasi ki je imela prej 50 kmetij nastaneta oz. ostaneta 2 kmetiji, ki sejeta ena koruzo druga pa pšenico. in imamo monokulture..... Na teh kmetijah imajo po enega otroka. Ta dva otroka gresta v tujino oz. na študij.ni pomembno. Kmetiji propadeta rezultat je 0 kmetij.

Potem imamo pa male kmetije, kjer imajo prav tako recimo po 1 enega otroka. Skoraj sigurno je da bo od teh 50 , 10 ali pa 15 % maldih ostalo doma, če bo vsaj malo lučke v tunelu.

-Ko smo ravno pri otrocih. Recimo pri pogojih za pridobitev subvencij za mladega kmeta, število otrok sploh ni pomembno. Torej sem maldi kmet, brez otrok, meni dajte subvencijo, za menoj me pa ne zanima. Hvala. Komu že spet pomagamo?

Z več manjšimi kmetijami imamo raznovrstnost, biodiverziteto, različne načine kmetovanja, prenos znanja na mlajše...itd., vse to kar govorite na predavanjih pa tega ne uresničite.

Razumem, da so vplivi lobijev in pritiski velikih kmetov ogromni, ker gre za ogromno denarja, vendar je ta poltika tako v smislu samooskrbe kot demografije popolnoma zgrešena.

Kmetija ki obdeluje nad 50 ha, pa ni važno v katerem smislu ni več kmetija. To je d.o.o. in tako se naj obravnava. Mi nismo Avstralija ali Kanada ali kaj podobnega.

Seveda imamo zakone, ki kmeta, ki ima 5 krav obravnava isto kot tistega ki ima 500 krav. In sedaj kmet ki ima 500 krav pokliče ministra in reče: " Poslušaj minister/ica, v vasi imam soseda ki ima pet krav in nima po predpisih urejene gnojne jame in odvoza gnoja, medtem ko sem jaz s tvojo pomočjo in evropskim denarjem svojo kmetijo uredil pa še ostalo mi je za en manjši traktor. Dajte prosim nek zakon sprejet, da bo imel sosed probleme, da ga bo minilo do kmetovanja in da bom jaz potem edini in glavni na vasi. Hvala. Pa oglasi se na pijačo, ko boš šel mimo. "

Vasi naj ostanjejo vasi z popolnoma različnimi orodji, z različnimi živalmi, z čimveč kulturami na njivah. In pa z čimveč otroci. Kmet ki ima 100 ha in pol robotov ni več kmet in zelo redko kateri se tudi obnaša kot kmet. To so v bistvu postali gospodje in tako se tudi obnašajo. Seveda ne vsi, da ne bo narobe razumljeno.

Vem, da vas je strah ampak nekdo bo moral kolesa začeti vrteti v pravo smer. Včasih je treba korak nazaj, da se potem naredi dva naprej.

Saj veste kako so nas učili na fakulteti, da je obstoj nekega sistema ( v našem primeru : kmetijsto, samooskrba) odvisen od vseh elementov, tudi najmanših. Samo delovanje in moč sistema pa je odvisna od tega kako ravnamo z elementom, ki ga je najmanj.

- Še vprašanje. Kdaj in kako bomo začeli upravljati z malimi kmetijami in se nehali ukvarjati z velikimi. Te bodo preživele tako ali drugače in kdaj bomo dvignili samooskrbo?

Hvala.

 


Ključne besede male kmetije, samooskrba, vasi
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

Irena1 | 12.09.2018 | 09:18
žal so naše kmetijstvo in samooskrbo prodali korporacijskim verigam ... glede na visoki nivo korupcije je logično, da od velikega kmeta dobijo več kot pa od malega in še laže obvladljivo je ... 
še dodatno žalostno dejstvo pa je to, da so pred leti   prepovedali gojenje svojih (avtohtonih) domačih semen  zato, da so kmetje odvisni od nabave semen iz Nizozemske, ki je evropska semenska centrala... gojena na vodi in hormonih ... najbolj smešno je, da na tržnici kupiš t.i. slovenski krompir, semenski krompir pa prihaja iz Nizozemske... s tem namenom zavajanja je EU sprejmenila regulativo o poreklu, ki ga več ne definira izvor semena ampak država v kateri je tako nekvalitetno seme posajeno in iz njega pridelan pridelek... danes se tako prodaja ''slovenski'' krompir sort, ki niso bila nikoli slovenska... skrajno abotno
5r | 13.09.2018 | 11:56
Nekateri mali kmetje še zmeraj sejejo svoja semena in delajo naravno selekcijo doma oz. po vasi, kjer jih izmenjujejo z sosedi. 
Maky135 | 12.09.2018 | 07:57
Očitno so izračunali, da se ne splača in bi s tem državi škodovali. 
andrejček | 10.09.2018 | 07:27
Vse subvencije ukint pa bo mir. že zdavnaj bi mogel.
Burek Man | 07.09.2018 | 23:39
Pa ne moreš imet milijon kmetov, vska dva kvadratna metra zemlje, trije traktorji, kombajn, pa subvencije.

anekdota | 13.09.2018 | 11:19
 
Burek Man
Če o zadevi zelo malo veš, še ne pomeni, da je smiselno, da jo komentiraš.
Aktivnih kmetov, ki s pestrostjo pridelkov povečujejo samooskrbo je sloveniji premalo. Potrebujemo več ekoloških malih kmetij, saj je povpraševanje po ekološko pridelani hrani čedalje večje. Temu pa tudi podporo države.
Po navedbah statističnega urada je povprečna starost gospodarja upravitelja kmetijskega gospodarstva 57 let. https://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/11/58
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6742
Gre tudi za to, kakšne kmetije subvencionira EU. Premalo je podpore ekološkemu kmetijstvu in bolj trajnostnemu kmetovanju.