Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah
 
starfotr
Ogledov: 1719
Predlog ustvarjen 01.08.2018
Z odzivom organa 11.09.2018
Zadnja sprememba 31.07.2018 18:13:14

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (19)  
miharix | 01.08.2018 | 15:00
Kar ne poznamo, se nočemo ubadati, se ne vemo kako ubadati, je najlažje prepovedati.

Enako kot na marsikateri slovenski šoli je tudi na naši že pred leti bila izglasovana prepoved telefonov, lani so se temu pri marsikateri šoli pridružile pametne ure.

Kot učitelj računalništva sem močno proti taki prepovedi!

Otroke treba naučit odgovorne,varne ter lokaciji primerne uporabe tehnologij, naj si bo to računalnik, telefon, pametna ura... .

Seveda to sploh ni lahko in ne to ni samo naloga šole!
Starši rabijo pri vzgoji aktivno sodelovat, ne pa, da pride nadirat tebe(učitelja), ko otrok krši pravila!

A čista prepoved zmanjšuje možnost številnih spontanih diskusij o primerni uporabi tehnologije,
ter spodbuja(prepovedani sadež...)  da se jo uporablja na skrivaj brez kakršnega koli nadzora.

"...manj je izgredov..."
Želel bi vedet odkod ta trditev.
 Tale sicer kratki posnetek na 2:02 mi daje vtis, da imajo ravno obratno situacijo:
https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174554232
starfotr | 01.08.2018 | 15:24 Prikaži
Kot učitelj računalništva bi lahko vedeli, da za učenje računalništva ne potrebujemo računalnikov. Kar dokazuje tudi preveden projekt http://vidra.si/

Torej, tudi pametne ure in telefoni nimajo kaj iskat v šolskem okolje, ker opravljajo vse drugo, kot izobraževalno funkcijo.
Burek Man | 01.08.2018 | 21:59
@starfotr vidi se, da si star

seveda rabijo računalnik, ker ga bodo morali še celo življenje uporabljat. Ker je edini računalnik, ki ga nosimo vsepovsod s sabo telefon, morajo tudi to znat uporabljat. Sploh ker starši ne znajo/ne znate uporaljat ne enega ne drugega.

Ja, pri matematiki, naj bo telefon v torbi pa na off. Pri računalništvu  pa naj uporabljajo vse.
miharix | 05.08.2018 | 10:09
@starfotr

Seveda poznam unpluged, vidro, pa bobra....
 A to je le ekvivalentno teoretičnemu delu izpita za avto. Kako bi iz gledalo na cesti če nebi bilo praktičnega dela izpita?
Podobno se dogaja na internetu, samo laiki tega ne vidijo: Klikanje na vse kar pride pod miško, panika ob "zahtevnih" korakih, npr certifikati, nasedanje na jasno vidne prevare(spam,scam,phishing,whaling,)  odprti porti, domače kamere nevede nastavljene kot javne->npr insecam.org,  IoT vdori...Glede dragih telefonov... naša šola je v finančno zelo šibkem okolju, kljub temu sta na šoli(3-9r) le 2 učenca brez telefona(in računalnika... vzrok kolikor vem je verski). Da bi otroci zaradi tega kaj bolj pazili na svoje večinoma zelo drage telefone? Ne, ko se polomi, pri večini dokaj hitro že vidiš, da ima novega. 
Popolna prepoved na državnem nivoju to ne bo spremenila, se bodo pač važili na dvoriščih/igriščih.

Mimogrede, saj veste, da pri nas računalništvo v OŠ ni redni predmet, torej učenci katerih so starši slabo digitalno podkovani so tudi zelo slabo ozaveščeni o nevarnostih in neprimerni uporabi tehnologije. Več tukaj: https://redmine.lusy.fri.uni-lj.si/documents/267

znalček | 01.08.2018 | 15:16
Ne vem, kako si predlagatelj to predstavlja. Po končanem pouku mnogi šolarji potrebujejo telefon, pokličejo taksi, povedo staršem, da so šli igrat nogomet itd. jasno pa je, da ne bodo govorili in pisali sporočil med poukom.
Vane Urh | 01.08.2018 | 15:20 Prikaži
Jaz bi bil bolj v tej smeri, da je prepovedana uporaba v učilnici, razen v izjemnih okoliščinah (112 ipd.). Če ga v nasprotnem primeru učitelj zasači, lahko šola mobilno napravo proda na dražbi in na primer kupi nove žoge/lokalno pridelano hrano ipd.
starfotr | 01.08.2018 | 15:26 Prikaži
Za 112 so na voljo govorilnice v šoli. In tudi šola ima stacionarne telefone v pisarnah. Otroci sami ne smejo peš domov, niti jih ne smejo spustiti na taksi, če sem prav seznanjen. Za take zadeve imajo otroci lahko telefon za 15 eur in ne za 500 eur.
znalček | 03.08.2018 | 15:18 Prikaži
Niste prav seznanjeni. Sami ne smejo domov samo najmlajši.Cena telefona je tule nerelevantna. Predlagatelj je predlagal prepoved telefonov in ne dragih telefonov.
Burek Man | 13.08.2018 | 11:39 Prikaži
Kakšne govorilnice v šoli? Kdaj si nazadnje kjerkoli videl govorilnico?

Tega že 20 let ni več. 
Kamen | 02.08.2018 | 08:25
 
Zahtevati, da so naprave med poukom izklopljene !!! (izjema: predmeti kjer jih lahko uporablja) Določit sankcije. In se striktno držati.
Prepovedati da ga imajo s seboj je butasto, kot ko so nekoč skušali prepovedat obiskovanje šole v jeansu. 
To, kako drag telefon imajo, pa je problem vzorov. Mulci pač tekmujejo pri blagovnih znamkah, ker tudi odrasli tekmujejo pri vsem - znamkah oblačil, vozil, strešne kritine, ...
Ko bodo odrasli sprejeli, da imamo lahko vsi golfa, vsi superge, vsi salonitke, ... bodo mulci nehali tekmovat.
starfotr | 05.08.2018 | 20:09
Najprej teza, velika večina otrok ima pametni telefon in ne telefonov, ki omogočajo samo klice in sms-e. Najbrž nobenemu od vas ni jasno, zakaj otroci uporabljajo telefone. Vam bom jaz povedal. Uporabljajo ga za snapchat, instagram, youtube in podobne aplikacije. Torej nimajo čisto nobene veze z učenjem ali z varnostjo ali s čim podobnim. Samo zabava in kratkočasne vsebine. Šola je vzgojno izobraževalna ustanova. In mora poskrbeti, da so na voljo kakovostne vsebine in pripomočki. In to nikakor ni telefon. 

Ko primerjate telefon z računalnikom in z delom. Se bom spustil na vaš nivo in logiko. Zakaj ne bi otroci v šolo nosili erotičnih pripomočkov, saj bodo v življenju deležni spolnosti. 
Burek Man | 05.08.2018 | 23:48
Pa saj verjetno kaka srednješolka starejših letnikov v torbici kdaj tudi kaj takega prinese. 

Pač ve se, kdaj se katere zadeve uporabljajo, kdaj ne. Med poukom ne, med odmorom ja (govorim o telefonih, ne o spolnih pripomočkih). Če se uporablja med poukom, obstajajo sankcije. Pred/po šoli, med odmori, na malici, ipd, pa pač naj pogledajo instagram pa pošljejo kak snap.

Saj tudi kreda je za učit se, pa ste jo v tvojih časih uporabljai za čečkanje po stenah pa za ristanc pa nevem kaj še vse.
Bimbolin | 08.08.2018 | 18:33
Absolutno podpiram predlog, da telefon v času izobraževanja nima kaj iskati.

Otroci telefon v šolo sicer lahko prinesejo (komunikacija s starši po koncu šole ipd.), vendar pa ga morajo pustiti v lastni namenski omarici/ pri razredničarki/pri vratarju (pač specifika šole).
Ferenc | 10.08.2018 | 14:03
https://www.cimri.si/novice/2018/07/fran..45;do-15-let

Francoski poslanci so sprejeli zakon, s katerim so v javnih osnovnih in srednjih šolah prepovedali uporabo pametnih telefonov in drugih naprav za brskanje po svetovnem spletu.
Prepoved se nanaša na pametne telefone, tablične računalnike, pametne ure in podobne naprave, ki omogočajo uporabo spleta. Učenci morajo v času bivanja v šoli naprave izključiti ali jih pustiti doma, piše Deutsche Welle. Izjema velja za pedagoško uporabo teh naprav in pri otrocih s posebnimi potrebami. Naprave je prepovedano uporabljati tako v šoli kot na šolskem dvorišču in med obroki.
jb2504 | 10.08.2018 | 16:07
Najbrž bi bilo bolje, da bi montiral jammerje.
Ma dobr, recimo, da bodo, kr upošteval prepoved.
Burek Man | 13.08.2018 | 11:38
Jammerji so sploh fajn.. nekoga bo infarkt/kap, padel bo na glavo... in nihce ne bo mogel poklicat 112, otrok bo umrl, potem pa bodo vsi "saj nismo resno mislili z jammerji" in "ni bila to naša ideja", ipd.
zaskrbljen.državljan | 13.08.2018 | 11:31
Spoštovani g. predlagatelj. Najprej bi Vam rad sporočil, da taka pravila že obstajajo, za njih pa tudi ukrepi in zato ne vem zakaj bi bilo to treba uzakoniti. Res pa je, da je to odvisno od vsake šole posebej in če na šoli nimate takega pravila v pravilniku imate pravico stopiti do ravnatelja, predstavnika staršev vašega razreda in nenazadnje sveta staršev. Poleg vsega tega Vam še sporočam, da se opaža, da ste očitno rojeni v prejšnjem stoletju, ker danes mladi živimo v "moderni" dobi, oziroma v dobi, ko je tehnologija zelo napredovala. Danes se ne ubadamo več s takimi problemi, temveč iščemo nove smernice učenja in nove metode poučevanja. Mladi si želimo marsikaj pa nas odrasli ne želite slišati! Želimo si učenja v naravi, praktičnega učenja ne samo zoprne teorije, želimo si novih učnih pripomočkov med njimi tudi uporabo elektronskih naprav. Prosim, da raziščete tudi kakšne metode in načine poučevanja imajo skandinavske države. Žal pa Vam tudi sporočam, da ste VI prvi v vrsti odgovorni za vzgojo svojega otroka, saj na otroka najprej vpliva primarno okolje. Če boste svojega otroka naučili, da se telefona v šoli ne uporablja in mu ga tudi ne boste ponudili, ga tudi sam ne bo hotel. In predlagam Vam, da se zanimate za svojega otroka, ker je vsak starš "pameten" za svojega otroka. Res je tudi, da je družba v čudnem času, kjer se prepleta več generacij, ki določenih stvari ne razume. Me pa zanima kaj bi se zgodilo, če bi vam ukinili internet in odvzeli telefone. Mladi telefonov in interneta ne uporabljamo le za igranje igric in fotografiranja, uporabljamo jih tudi za raziskovanje, komunikacijo da se dogovorimo kje se bomo družili zvečer, poslušamo tudi glasbo, ki nas sprošča in pomaga pri učenju, pišemo in izdelujemo referate. Delamo res veliko stvari, ki so tudi zelo pomembne in še nekaj, pametni telefon je pameten le toliko kot njegov uporabnik! Lep dan želim. 
betko | 18.08.2018 | 18:47
Trenutno poteka po ogromno šolah po sloveniji opremljanje šol z WiFi signalom preko razpisa na ARNESu. Deifinitivno ne bodo šle šole v to, da bi ukinile WiFi, če so ga komaj pridobili.

Francija je ukinila elektroniko v šolah, severne države jo pa šele uveljavljajo. Predlagam, da se sledi trendom severnih držav, glede na to da so vodilne vpraktično vsem kar šteje.
anekdota | 13.09.2018 | 12:29
 
Odgovor na odgovor vlade

Citiram: "Zaenkrat se zato še ni izkazala potreba po tem, da bi v Sloveniji to vprašanje urejali na način, kot denimo Francija, torej da bi z zakonom prepovedali uporabo mobilnega telefona v šolah."

Mnenje državljanov, ki so glasovali v prid predlogu je očitno drugačno. Če želimo stopati po poti demokracije je potrebno mnenje ljudi upoštevati. Še posebej takrat, kadar stroka glede zdravja in vpliva določene okoliščine na zdravje ljudi ni enotna.