Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved odhoda v tujino ali vračilo stroškov študija za magistre medicine
 
Bolko
Ogledov: 1722
Predlog ustvarjen 20.07.2018
Arhivirano
Zadnja sprememba 20.07.2018 08:47:52

  Predlog   Število glasov   Komentarji (14)   Popravki predloga  

Prepoved odhoda v tujino ali vračilo stroškov študija za magistre medicine

Študent medicine po končam magisteriju stane 4x več od študentov farmacije po končanem magisteriju. Hkrati večina študentov prejema Zoisovo štipendijo, ali pa bivajo v zastonj študentskem domu za medicince in imajo dodatno še plačano specializacijo (drugi za prakse dobivajo drobtinice).

Toliko ugodnosti na račun davkoplačevalcev, nato pa povsem ležerno odidejo v tujino. Vsi študentje, ki grejo izobraževati v tujino in prejmejo Adfutura štupendijo (tudi če le 1.000 EUR) imajo v pogodbi klavzulo, da morajo po končanem študiju za čas prejemanja štipendije delati v Sloveniji. 

Zakaj torej ljudi, ki nas v izobraževanju stanejo tudi do 6x več kot ostali študentje, pred financiranjem ne pogojujemo z delom v Sloveniji ali pa vračilom stroškov študija?

Vladi predlagam, da magistre medicine po vložku v izobraževanje pogodbeno omeji na delov Sloveniji vsaj 15 let.

Lp, okradeni davkoplačevalec 


Ključne besede: medicina zdravstvo študij študentje kirurgija srčna UKC MF čakalne tujina odhod kvaliteta vrste
Optimus | 20.07.2018 | 14:57
Kako pa veš da niso zavezani h delu v Slo?!  Malo ti moram pojasniti pravila za to kar pišeš ker je vaš predlog kar tako malo na pamet...Ne samo to- zavezani so celo delati v regiji ki naj bi jim "plačala" specilaizacijo in to za čas trajanja specializacije. Torej vsaj nekaj let, nekateri celo 7 let, odvisno od tipa specijalizacije. Če npr.želijo odditi v drugo bolnico ali drug zdr.dom druge regije je izvirna regija upravičena do odškodnine. To plača nov delodajalec ali pa zdravnik specijalist kar sam , iz svojega žepa. Strošek je cca 5000€ /leto.  Zelo zoprna zadeva...
Ampka to je drobtinica za dohtarje kajne?! Saj služijo vrtoglave zneske! Ne boste verjeli...ko pride s faxa dobi jurja neto.  Nekaj stotakov več dobi potem ko po nekaj letih opravi strokovca in se vpiše na specijalizacijo. Potem pa med specijalizacijo...to je tista procedura ko mislite da dohtar samo pridno študira in zažira sistem davkov ter vleče še plačo... ko seveda hodi na delo 8 ur in potem doma popoldne in zvečer se študira..dobi skoro jurja in pol. Specijalist enkrat kasnej...pa dobi malo čez jurja in pol.. Lepo kajne za enga ki je študiro ko zmešan celo življenje?! tedaj ko so sosedovi mulci pridno rabutali japke in preganjali mačke po hosti. Pa kaj malga ukral v štacuni in se zakajali...
Seveda je popolnoma nefer da sistem celo zahteva da bi se  denar zaradi študija specijalizacije vračal, saj zdravnik v tem času namreč polno dela...
dajte no prosim...zresnite se malo in pozanimajte
Burek Man | 20.07.2018 | 15:27
Se strinjam da so zdravniške plače prenizke za te mlade, in previsoke za tastare lenuhe.. 

...ampak! Kaj imajo leta študija veze z plačo? Nekdo študira 20 let starogrščino, latinščino, primerjalno jezikoslovje, ipd, naredi tri doktorate... nekdo pa je eno leto vajenec pri vodovodarju. In zdaj naj kaj.. plačujemo dddr-ja trikrat več samo zaradi študija kot vodovodarja, ki zna popravit cev? Plače naj oblikuje trg, ne pa leta šolanja. 
Digifotko | 20.07.2018 | 20:30
Zakaj pa naj bi bil magister kaznovan, če je država tako bukova, da plačuje študij, ne omogoči pa zaposlitev za neko primerno plačo? Država v tem primeru je odgovorna zato, ker se večina teh profilov zaposli v javnem sektorju. Zahteva po obvezni zaposlitvi bi vodila v znižanje že tako prenizkih plač in v socialne probleme diplomantov, ki ne bi dobili ustrezne zaposlitve.
toxico | 23.07.2018 | 19:22
ti pa lahko hodiš samo v mercator in v nobeno drugo trgovino 
Burek Man | 24.07.2018 | 12:42
Tako imajo mislim da finci. Študij je plačljiv, ampak če ostaneš (nevemkoliko let) v državi, se ti ta strošek odpiše. 
pravični | 25.07.2018 | 23:42
Ojoj, eni pa imajo hude predloge. Saj si človek ni sam kriv, če so plače prenizke in gre delat v tujino. Saj pa ne živimo v totalitarizmu! EU je odrpta in  imamo svoboden pretok ljudi in kapitala. Prav tako lahko nekdo pride k nam delat, ki ga je izšolala njegova država. danes v globalizaciji smo samo ena majhna ulica v tem globalnem mestu. Naj trg ureja vse in bo najbolj prav. Vsak poseg države se vedno odzove negativno.
Marjan.ost | 26.07.2018 | 15:00
V tem primeru predlagam, da razširimo vse skupaj.

Dajmo možnost, da si vsak plača šolanje sam (1), ali pa da izbere opcijo, kot jo imamo sedaj (2).

Če izbere opcijo 2, mora v SLO delati toliko let, kot se je šolal. Da poplača vložek. Ali pa vložek poplača.
Če izbere opcijo 1, ni potrebno nič vračati.

Bi pa to veljalo za vse, ki so končali srednjo šolo ali Univerzo. Ne pa samo za doktorje...
Maryliu | 29.07.2018 | 21:23
Študenti medicine niso pred zakonom nič drugačni od študentov deugih strok. Z vpisom na MF študent ne more postati last države, tako kot študent veterine ali faramacije ne. Če si že želite, da bi se za študij vračal denar, če zapusti diplomatnt državo po koncu študija, bi več dosegli s predlogom, da naj vsi siplomamti v Slovenijo vrnejo denar, če se ne bodo zaposlili v Slovenijo vsaj za toliko let kot so študirali. Mladi zdravniki delajo in se poleg dela še izobražujejo. Zdravnik mora oddelati v Sloveniji oziroma v regiji, ki mu je plačala specializacjo toliko let, kot je trajala specializacija. Če želi drugam, v tujino, drugo regijo, mora vračati denar. Preden predlagate takšen predlog, se prej malo bolj pozanimajte. Zoisovo štipendijo si vsak študent prisluži z uspehi iz srednje šole in nima veze z vašim predlogom. Zastonj študentski dom, pa je v last dobila Medicinska fakulteta od dr. Oražna, katerega namen je bil, da se lahko za zdravnika izšolajo tudi študenti iz socialno šibkejših okolij. 
znalček | 31.07.2018 | 11:56
Tudi jaz ne vem, zakaj bi medicince ločeval od ostalih, se ma pa zdi pametno, da bi za vse uvedel vračilo stroškov šolanja, če zapustijo državo, če so se šolali brezplačno.

Je pa kar nekaj nelogičnosti v zvezi z medicinskim osebjem. Ne vem, zakaj so medicinske šole tako hermetično zaprte, če medicinskega osebja tako primanjkuje. Kakšen mulec, ki ni imel samih petic, ker se je bolj pozno zresnil ali pa mu recimo ni ležal zemljepis, ali ga je imel profesor telovadbe na piki, bi lahko bil še vedno izvrsten zdravnik, pa nima možnosti za vpis. Tudi mest za specializacijo je veliko premalo. Lahko bi takoj bistveno povečali število mest za specializacije in za študente in v nekaj letih bi imeli manj problemov s pomanjkanjem kadra. na specializacijo bi lahko prihajali tudi tujci, ki bi po končani specializaciji tudi obvladali naš jezik.
hales | 31.07.2018 | 14:51
Kot prvo, zakaj bi ločevali študente na tiste, ki študirajo medicino in na tiste, ki je ne.
Tudi osnovna šola je strošek države. Nihče se ne obregne, če gre nekdo za trak v Avstrijo.

Kot drugo, na mejah nimamo več policistov in carinikov. Kako bo organ (kateri bi bil pristojen, se itak ne ve) ugotovil, da je nekdo zaposlen v tujini?

Morda bo nek študent medicine ostal še na specializaciji. Se mu to šteje kot delovna doba ali kot študij?

Skratka, v EU velja prost pretok delovne sile in tale predlog je slab (da uporabim milo besedo) in ne bo rešil pomanjkanja zdravnikov v SLO.
Burek Man | 31.07.2018 | 15:57
> Kot prvo, zakaj bi ločevali študente na tiste, ki študirajo medicino in na tiste, ki je ne.

Saj to bi moralo veljat za vse študente

> Tudi osnovna šola je strošek države. Nihče se ne obregne, če gre nekdo za trak v Avstrijo.

Kar se mene tiče, naj bo tudi to plačljivo v primeru izselitve oz. nedela.

> Kot drugo, na mejah nimamo več policistov in carinikov. Kako bo organ (kateri bi bil pristojen, se itak ne ve) ugotovil, da je nekdo zaposlen v tujini?

Seveda se ve, FURS je za to pristojen, in vse te podatke dobi od velike večine držav, sploh teh potencialnih za izselitev slovenskih izobražencev.

> Morda bo nek študent medicine ostal še na specializaciji. Se mu to šteje kot delovna doba ali kot študij?

Če so izvedena vplačila v pokojninsko blagajno, se to šteje v delovno dobo.

> Skratka, v EU velja prost pretok delovne sile in tale predlog je slab (da uporabim milo besedo) in ne bo rešil pomanjkanja zdravnikov v SLO. 

Ni problem pomanjkanja zdravnikov, problem je da, davkoplačevalci plačujemo izobraževanje delavcev, ki nikoli nič več ne prispevajo v slovensko davčno blagajno. 
anekdota | 01.08.2018 | 14:49
 
Predlog je dobronameren v smislu nesmiselnega trošenja javnega denarja, a preveč radikalen, saj bi preprečeval možnost svobodnega gibanja oz. odhoda človeka v tujino.

Predlog bi lahko oblikovali drugače, manj radikalno.
Vsakdo bi lahko šel v tujino, toda v takem primeru bi moral vrniti vanj skozi izobraževanje vložena sredstva s strani države, bodisi tako, da se mu trga od plače v tujini, ali pa jih poplača kako drugače.
O tem sem večkrat pisal in se je nanašalo na ves višje izobražen kader.
Lp

Še1Slovenc | 02.08.2018 | 15:37
Izpostavili ste res pereč problem, ki zadeva kritično stanje zdravstvenega sistema. Simptom odhajanja mladih zdravnikov v tujino  kaže na neurejene razmere v zdr. sistemu, zato bi se morali osredotočiti na odkrivanje in reševanje vzrokov, ne na kaznovanje ali omejevanje mladih strokovnjakov. S tem bi stanje le še poslabšali. 
boogyman | 11.08.2018 | 20:08
Zaradi vse večjega odhoda ranocelnikov v tujino in zavračanja odgovornosti pri zdravljenju v domovini je potrebno vse diplomante takoj ob diplomi zaposliti v našem zdravstvu z aneksom o vračilu dejanskih stroškov študija in pripravništva,saj le tako lahko zagotovimo izboljšanje zdravstvenega varstva za vse državljane ne glede na socialni položaj!