Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Legalizacija konoplje
 
janez_novak
Ogledov: 423
Predlog ustvarjen 06.07.2018
Neustrezni
Zadnja sprememba 06.07.2018 07:50:00

  Predlog   Število glasov   Komentarji (1)  
tadejp | 08.07.2018 | 11:16
 
Se lahko samo strinjam, sploh če primerjamo družbeno sprejemljivo uživanje in/ali zlorabljanje alkohola (kot legalne trde droge) z uživanjem marihuane; pri slednji je še posebej treba omeniti njeno uporabnost v medicini. Znano je, da določeni v marihuani prisotni kanabinoidi pomagajo lajšati simptome tudi najhujših bolezni kot so rak (pomaga pri slabosti zaradi kemoterapije), AIDS (spodbuja apetit), Alzheimerjeva bolezen (tresenje udov se drastično zmanjša) itd.

V bistvu se pri raznih s tem povezanih vsakodnevnih dogodkih (prometne nesreče, nasilje v družini ipd.), vedno znova zamislim nad vprašanjem oz. problemom nedvoumne označitve alkohola kot ene izmed potencialno nevarnih drog, pa tudi o primejavi alkohola kot droge s katero od mehkih, še posebej pa trdih drog.

Kot primer tega, da naša družba alkohola v resnici sploh nima za drogo, naj navedem recimo to, da v medijih redno slišimo ustaljeno frazo »alkohol in droge« (npr. »Kri so testirali za prisotnost alkohola in drog.«), skratka velja splošno prepričanje, da alkohol ne spada zares med "prave droge", ampak je nekaj drugega, drugačnega in manj škodljivega. In zi označevanjem alkohola z izrazom droga mislim izrecno na alkohol kot na eno izmed TRDIH DROG.

Splošno znano (in žalostno) dejstvo pa je, da se pitje alkohola (vključno s prekomernim!) zlasti pri nas v Sloveniji izjemno tolerira, hkrati pa se zmanjšuje njegov pomen, vloga in posledice v družbi. V praksi se to kaže na primer v tem, da ljudje alkohola sploh ne jemljejo za drogo in se praviloma izogibajo, da bi ga jasno označili kot eno izmed drog (kaj šele za trdo drogo!), čeprav je povsem jasno, da alkohol seveda tudi je droga, oz. natančneje, da je alkohol celo ena izmed bolj nevarnih trdih drog. Trenutno stanje pri nas in po svetu je skratka popolnoma zgrešeno v smislu odnosa družbe do družbeno sprejemljivega alkohola in odnosa družbe do vseh ostalih drog,tako do trdih, kot predvsem do mehkih, kot je npr. marihuana. 

In ko govorimo o vplivu alkohola na stanje človeka se je treba zavedati, da alkohol nanj vpliva znatno in ne tako kot razne druge manj nevarne in zasvojljive razvade in odvisnosti (odvisnost od nikotina, pitje kave in kofein, pretirana uporaba računalnika, interneta ali prekomerno gledanje TV), prav tako pa zaradi odvisnosti od alkohola neposredno trpi (socialni vidik, zdravje itd.) neprimerljivo večje število ljudi, kot jih od raznih drugih trdih drog, prav tako pa je v primerjavi z ostalimi trdimi drogami alkohol tudi daleč največji povzročitelj oz. vzrok za posredno prizadetost družbe (družina, prijatelji, sodelavci itd.), saj odvisnost od alkohola človeka osebno in družbeno degradira (odvisnik od alkohola lahko izgubi službo, družino, prijatelje, v ektremnih primerih lahko celo postane brezdomnež), in je torej kar se tega tiče odvisnost od alkohola na isti ravni, kot odvisnost od heroina ali kokaina. Samo da gre, kot že rečeno, pri alkoholni odvisnosti za neprimerljivo večjo maso direktno in posredno prizadetih ljudi, kot pri drugih trdih drogah.

Zato z veliko zaskrbljenostjo in resnostjo predlagam vladi, da čim prej SPREJME ODLOČNE IN KONKRETNE UKREPE V ZVEZI S TEM PROBLEMOM (terminologija in zakonodaja, izobraževanje, javno ozaveščanje itd.), da se bo upajmo končno POČASI SPREMENIL HIPOKRITSKI TOLERANTNI ODNOS SLOVENCEV DO ALKOHOLA .