Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


normativ števila članov gospodinjstva
 
Optimus
Ogledov: 375
Predlog poslan 06.07.2018
Glasovanje se zaključi 03.08.2018
Zadnja sprememba 04.07.2018 13:09:24

20 Za | 8 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Predlagam vladi, da se na upravnih enotah in na zemljiški knjigi uvede evidentiranje in nadzor nad prijavo števila gospodinjstev v neki stavbi  in števila oseb v posameznem gospodinjstvu te stavbe- kot osnova za morebitne spontane varstvene ukrepe in sankcije javnega reda in mira.

V stanovanjskem zakonu se uvede normativ največjega števila oseb v gospodinjstvu ki je podlaga za odločanje o vpisu oseb v gospodinjstvo ali posamezno stavbo. Upravnik pa bi moral redno voditi prijave, odjave ter obveščati upravni organ o stanju.

Obvladovanje teh prijav bi pomenilo doseganje višjega bivalnega standarda, več reda in manj škode v blokih zaradi premnogih tujih priseljencev ter izboljšano migracijsko in zaposlitveno politiko.

H predlogu me je napeljalo stanje kulture v  značilnih industrijskih mestih (Jesenice, Velenje), kjer so hodniki ter okolica pogosto zelo umazani, dvigala poškodovana, volje po popravilih in redu ni,  je visoka stopnja nasilja med sosedi, prekomerno število vozil pred bloki, visoka stopnja kriminala (mamila, prostitucija), občutna in morda prevladujoča tuja kultura. Bloki in številne hiše postajajo bolj neuradni migracijski centri kot pa bivališča. Stroški takšnega stanja so izredno visoki (socialni transferji) in visoko obremenilni za delavce v proizvodnji in storitvenih dejavnostih.


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Jože Novak | 19.07.2018 | 14:10
Tisti, ki dobro služijo z najemninami na račun priseljencev, bodo seveda proti, ker je to denar na roko pa še neobdavčen. Treba bo tudi to doseči, da ne bo možno oddajanja v najem na črno.
Optimus | 14.07.2018 | 13:11
konkretno bi lahko spremenili 13.člen Stanovanjskega zakona tako, da bi bil temu členu dodan odstavek da je "število članov gospodinjstva ali vseh gospodinjstev v posamezni stanovanjski enoti je lahko enako največ številu ležišč iz izdanega uporabnega dovoljenja za predmetno stavbo. Število prijavljenih oseb v posamezni stanovanjski enoti je lahko enako največ največjemu številu članov v posameznem gospodinjstvu. število je lahko vedno preseženo za 1 dodatnega člana."

v 92.členu pa bi bila dodan odstavek: "lastnik sme oddati v najem največ toliko osebam kot je dovoljenih ležišč." 
Leonard | 13.07.2018 | 01:10
res- ko je dost je pa zadost. Ko imaš enkrat v stanovanju nekega bloka namesto normalne 4-članske družine ki v blok še nekak sodi  ... večgeneracijsko grupo nekega delavca s petimi otroci, 2 svakoma in dedki pa babicami- potem pač to ne more bit prav in jim mora nekdo uradno povedat da tole pa ne gre tako tule in dat takoj kazen... 
Optimus | 11.07.2018 | 23:37
gre za to, da sicer je nekako predpisano vendar so ti dokumenti težko dosegljivi po upravnih arhivih, preobsežni in nečitljivi (razna gradbena in uporabna dovoljenja). Predlaga se, da se jih spravi v digitalno omrežno podatkovno bazo. Ko je enkrat v bloku +20% kot naj bi jih bilo lepo da se vklopi alarm, razišče zadevo zavoljo vse okolice in se predlaga rešitve (promet, kante, več čiščenja, prizidki vrtcev... navsezadnje boljša kontrola prispevkov).
Peter Battelino | 11.07.2018 | 20:20
Komentar je bil izbrisan.
Razlog: neprimerna vsebina