Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nakup helikopterja za reševanje življenj
 
Gregor Kurent Golob
Ogledov: 1630
Predlog ustvarjen 28.06.2018
Z odzivom organa 04.09.2018
Zadnja sprememba 28.06.2018 14:13:43

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)   Popravki predloga  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 04.09.2018

Odziv Ministrstva za obrambo

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) se v Republiki Sloveniji zagotavlja skladno z veljavnimi predpisi in sklepi Vlade Republike Slovenije. Helikopterski prevozi za potrebe HNMP se izvajajo z državnimi zrakoplovi, in sicer Policije in Slovenske vojske. Vlada RS aktivno usklajuje dolgoročno ureditev in ukrepe potrebne za nemoteno izvajanje dejavnosti helikopterske nujne medicinske pomoči tako iz baze Brnik kot tudi iz baze v Mariboru.

Naj pri tem še navedemo, da je dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov možno izvajati oziroma zagotavljati na več načinov, in sicer kot državno aktivnost z državnimi zrakoplovi, kot javno zasebno partnerstvo z najemom helikopterjev pri pravni osebi zasebnega prava ali pa kot kombinacija obeh navedenih rešitev. Odločitev o dolgoročnem načinu izvajanja dejavnosti HNMP in sekundarnih prevozov še ni bila sprejeta, zato tudi ni znano če in kdaj se bo izvedel postopek nabave novih helikopterjev, ki pa je le eden od nujnih ukrepov v primeru, da se bo dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov izvajala z državnimi zrakoplovi.

Ker pa se zavedamo odgovornosti za zdravje in življenje državljanov pa imamo v Republiki Sloveniji dobro organizirano zunajbolnišnično nujno medicinsko pomoč, ki jo izvajajo usposobljene mobilne ekipe z reševalnimi vozili, ki že sedaj v primerih, da HNMP ni na voljo (zaradi slabih vremenskih razmer, zasedenosti ekipe HNMP ali podobno) ustrezno oskrbijo vse nujne oziroma življenjsko ogrožene paciente.

 

Priloge: