Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Jasnejše, manj zavajujoče in bolj pregledno označevanje živil
 
starfotr
Ogledov: 1627
Predlog ustvarjen 28.06.2018
Z odzivom organa 06.08.2018
Zadnja sprememba 27.06.2018 16:50:03

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Predlagam, da se ukine nekatere prakse, ki so milo rečeno posmehovanje potrošnikom.

Primer: na medu piše, da prihaja med iz držav članic EU in držav, ki niso članice. Zakaj se ne navede države izvora? Ozrioma zakaj se ne napiše, da prihaja iz planeta Zemlja? Saj EU in izven EU, to pomeni cel svet.

Naslednja stvar je označevanje živil z datumi. Veliko je datumov, napisov "uporabno do", "uporabno najmanj do" ...

Predlagam, se napiše na primer za meso: datum pričetka vzreje, datum zakola, datum predelave in datum, do katerega je živilo uporabno. Tako bomo točno vedeli, da imamo pred sabo meso stare živali, ki je bilo zamrznjeno pred predelavo in ima rok trajanja še kak dan. Sedaj teh informacij nimamo. Rok trajanja lahko tudi izpustimo. Lahko se napiše, da je užitno X dni ali X mesecev ali X let od predelave/proizvodnje.

Na nekaterih proizvodih je napisana cela tabela podatkov in velikorat so vrednosti 0 g na 100 ml ali kaj podobnega. Zakaj je treba označevati zadeve, ki niso prisotne, mnogo koristneje je označiti sestavine, ki so prisotne v nekem živilu.

Na proizvodih piše tudi, da so narejeni za podjetje X, ni pa napisano kdo je to proizvodno podjetje, ki dela za podjetje X, prav tako ni navedene države izvoda, piše samo EU. Medtem ko v opisu za npr. Hrvaško, piše v njihovem jeziku, da je proizvod narejen v Belgiji. Zakaj tudi v našem jeziku ni tega podatka v opisu? Očitno imajo naši sosednje boljšo zakonodajo glede označevanja.

 

Nekatera živila nimajo roka trajanja. Zakaj morajo imeti naveden datum oz. rok trajanja? Mnogo koristneje bi bilo, da bi bil naveden datum proizvodnje, kot sem omenil pri primeru mesa.

 

Vseh datumov ni treba navajti na embalažo, dovolj je datum do kdaj je živilo uporabno, bi pa bilo smiselno, da bi imeli dostop do teh podatkov preko QR kode na embalaži. Tako bi zasedlo manj prostora in bilo manj zmede glede večih datumov.


Ključne besede označevanje živil
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

lesko | 08.07.2018 | 10:04
Se strinjam glede vsega kar ste navedli. Na Evropski ravni bi se pa lahko uredilo tudi označevanje embalaže s QR kodo, kjer bi morali biti vsi podatki od proizvodnje, transporta in skladiščenja...
jan31 | 09.07.2018 | 10:32
To bo omogočala blickchain tehnologija. Nevem iz glave kateri projekt je že v tem ampak eden vem da ima podatke od a do ž. 
Burek Man | 09.07.2018 | 10:50
Zakaj bi rabil blockchain za to?

Razumem, da je to vroč buzzword trenutno, ampak je totalno nepotrebna zadeva za kaj takega.
anekdota | 04.07.2018 | 23:02
 
Strinjam se z napisanim, kar se tiče medu ipd.
Ne strinjam pa z več drugih zadev, ki jih navajate.

Prav je, da je navedeno, da nekaterih spornih snovi ni v živilu, kot prehodno obdobje do situacije, ko bo to postala praksa, ko spornih sestavin v živilih več ne bo. Hkrati tudi zato,  ker izdelek lahko vsebuje snovi, ki jih alergiki ne smejo uživati, saj so lahko zanje nevarne. Torej so pomemben podatek nekaterih alergikom ali ljudem, ki se morajo glede na zdravstvene težave držati določene prehranske diete, prehranskega režima.

Rok trajanja je obvezen, kar je zelo smiselno, da lahko potrošnik dobi jasno informacijo ali je živilo še uporabno ali ne, oziroma ali obstaja možnost, da je živilo neužitno.

Skratka, malo še premislite o zadevi. Lp

Peter Battelino | 04.07.2018 | 20:47
vedno sta mi najpomembnejša podatka PODJETJE in DRŽAVA proizvoda
Po vseh letih ju še vedno praviloma strahotno iščem v drobnem tisku, včasih tudi ne najdem !